ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λείπουν 7.500 πτυχιούχοι πληροφορικής ετησίως

Περίπου 300.000 πτυχιούχους πληροφορικής θα χρειαστεί η χώρα ως το 2030, δηλαδή 15.000 με 16.000 ετησίως, την ώρα που σήμερα εισάγονται 8.000 με 8.500 στις σχολές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Έτσι, η μεγάλη «έλλειψη» αποφοίτων του κλάδου, που εντοπίζεται στα Γιάννενα, ουσιαστικά αφορά ολόκληρη τη χώρα και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, καθώς εκτιμάται ένα κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, το οποίο θα αγγίζει τους 7.000 -7.500 κατ’ έτος, κατά την περίοδο 2023-2030.

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός αποφοίτησης, που το 2018 είχε κάνει βουτιά στο 40,6%, βρέθηκε το 2022 στο 62%, με το αριθμό των αποφοίτων των 37 τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Υπολογιστών– δύο εκ των οποίων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων– να ανέρχεται περίπου στις 5.000, γεγονός που διευρύνει ακόμη περισσότερο την «ψαλίδα» μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως το 15% των φοιτητών πληροφορικής δεν παίρνουν το πτυχίο τους, τουλάχιστον έγκαιρα, καθώς έχουν ήδη βρει δουλειά.

Αυτά είναι τα στοιχεία της Μελέτης Αποτίμησης Επάρκειας Ειδικών ΤΠΕ στην Ελλάδα, που διενήργησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, αλλά και των ομάδων εργασίας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, του ΣΕΠΕ και των 37 Τμημάτων. που διερευνούν την πορεία των φοιτητών και τη βελτίωση του ρυθμού αποφοίτησης στα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών Πληροφορικής & Μηχανικών Υπολογιστών.

Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε η δεύτερη κατά σειρά ημερίδα, όπου οι ομάδες εργασίας παρουσίασαν τα πορίσματά τους με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού αποφοίτησης. Στην ημερίδα συμμετείχε εκ μέρους του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο πρόεδρος Χριστόφορος Νίκου.

Οι προτάσεις προς το υπουργείο αφορούν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ακαδημαϊκού συμβούλου σπουδών, που ήδη λειτουργεί σε κάποια ΑΕΙ, ή ακόμη και φροντιστηριακά μαθήματα από φοιτητές μεγαλύτερων ετών σε φοιτητές που δυσκολεύονται.

Παράλληλα, ωστόσο, με δεδομένη την αυξητική τάση των αναγκών για πτυχιούχους του κλάδου αυτού, στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη και πιθανές αλλαγές στα επιστημονικά πεδία, με προτεινόμενη την προσθήκη ενός ξεχωριστού πεδίου για την πληροφορική. Όπως σημείωσε ο κ. Νίκου, αυτό προτείνεται καθώς αφενός τα τμήματα Πληροφορικής είναι πλέον πολλά, αφετέρου γιατί οι εισαχθέντες προέρχονται είτε από το τρίτο είτε από το τέταρτο επιστημονικό πεδίο, με διαφορετικές δυναμικότητες και μαθήματα όπως π.χ. η χημεία, που δεν είναι απαραίτητα για την εισαγωγή σε αυτά τα τμήματα.

Πάντως, αυτό που είναι καθοριστικό για την «παραγωγή» περισσότερων αποφοίτων, είναι η χρηματοδότηση των τμημάτων και η πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μελών ΔΕΠ. Είναι γνωστό, εξάλλου, πως το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, με δεδομένες τις ελλείψεις και τη μεγάλη αναλογία καθηγητή/φοιτητών, κάτι που συμβαίνει σε όλα τα τμήματα, έχει επιλέξει υψηλό συντελεστή στην ΕΒΕ. Παρόλο όμως που φέτος οι εισαχθέντες από τα Γενικά Λύκεια μέσω των πανελλαδικών ήταν μόλις 32, συνολικά οι πρωτοετείς (επιτυχόντες των ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και μετεγγραφές) ανήλθαν στους 118, δηλαδή πάνω από τον επιθυμητό όριο, με βάση τις δυνατότητες του τμήματος.

Το πτυχίο «μονόδρομος» για ανέλιξη

Η μεγάλη «πίεση» από την πλευρά των εταιριών που δραστηριοποιούνται και στα Γιάννενα προς το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την Άρτα, στην οποία αναφέρθηκε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του τμήματος Ευριπίδης Γλαβάς, ισχύει φυσικά και στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εξάλλου, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ένα ποσοστό της τάξης του 15% φοιτητών των τμημάτων του κλάδου βρίσκει δουλειά πριν καν αποφοιτήσει. Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Νίκου, οι εταιρίες προτιμούν τους πτυχιούχους, εφόσον τους βρίσκουν, αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φοιτητές βλέπουν στην πορεία πως, αν δε λάβουν το πτυχίο τους, δεν ανελίσσονται ιεραρχικά και οικονομικά.

Σχετικά άρθρα

Κανένας κίνδυνος για το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

Αποστόλης Τζελέτας