ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σε νέο «σπίτι» από το 2025 το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών

Εντός του 2025 τα Γιάννενα αναμένεται να έχουν ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την επιστημονική έρευνα, καθώς το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, που ξεκίνησε από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας του τμήματος Ιατρικής, θα αποκτήσει το δικό του υπερσύγχρονο κτίριο για να στεγάσει τις σημαντικές ερευνητικές του δραστηριότητες του.

Παρόλο που τα σχέδια για την κατασκευή του κτιρίου, σε οικόπεδο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ετοιμάστηκαν προ δεκαετίας, η οικονομική κρίση έβαλε φρένο στους σχεδιασμούς. Μετά από χρόνια αναμονής, το έργο, προϋπολογισμού 12,5 εκ. ευρώ, εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με αντίστοιχα έργα υποδομών του ΙΤΕ σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιείται, και την περασμένη Τρίτη βγήκε «στον αέρα» η δημοπράτησή του.
Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε από το πρόεδρο του ΙΤΕ, καθηγητή Ιατρικής Νεκτάριο Ταβερναράκη κατά την ανοικτή για το κοινό, επιστημονική εκδήλωση, που διοργανώθηκε με αφορμή την συμπλήρωση των 40 ετών λειτουργίας του Ιδρύματος, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου.
«Επιτέλους το ΙΒΕ θα αποκτήσει το νέο κτίριο», ανέφερε ο κ. Ταβερναράκης, παρουσιάζοντας και τα σχέδια του έργου. Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών είναι η 11η Δεκεμβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να έχει συμβασιοποιηθεί έως τις 12 Μαρτίου του 2024 και να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε 18 μήνες.
«Περάσαμε από το στάδιο των σχεδίων στην υλοποίηση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, επισημαίνοντας πως, όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση, έβαλε δύο στοιχήματα: να γίνει ξανά ανεξάρτητο το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών των Ιωαννίνων, που παρελήφθη ως τμήμα, αλλά και να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτίριο. «Τα πετύχαμε και τα δύο και γι’ αυτό είμαι συγκινημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το νέο κτίριο θα είναι διώροφο, με υπόγειο και με συνολική δόμηση περίπου 5.000 τ.μ. Θα περιλαμβάνει εργαστήρια, υποστηρικτικούς χώρους, αίθουσες εκπαίδευσης κ.ά. Σήμερα το ΙΒΕ στεγάζεται σε ένα κτίριο 800 τ.μ., που ανακαινίστηκε με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Ταβερναράκης παρουσίασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, καθώς και τον ρόλο του στο εθνικό και ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας με δέκα ερευνητικά Ινστιτούτα και τρεις ειδικές δομές (τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, το Δίκτυο – Πράξη και το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης), που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται σε οκτώ πόλεις της Ελλάδας (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Πάτρα, Ιωάννινα και Αθήνα).
Το Ίδρυμα επικεντρώνεται σε καινοτόμες διεπιστημονικές ερευνητικές κατευθύνσεις μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Τα Ινστιτούτα του δραστηριοποιούνται σε τομείς που καλύπτουν το χώρο των Φυσικών Επιστήμων και των Επιστημών Μηχανικών, των Βιοϊατρικών Επιστημών, καθώς και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Συνεργάζεται στενά με κορυφαίους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων.
Συνεισφέρει σημαντικά στην περιφερειακή ανάπτυξη στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης στην Ελλάδα.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στο ΙΤΕ, είναι να δείξουμε ότι μπορούμε να συνδέσουμε την έρευνα με την κοινωνία και τον πολιτισμό, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που να ευνοεί την έρευνα. Να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως των ερευνητών, ώστε να μην έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα το εξωτερικό», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Ταβερναράκης.
Ο διευθυντής του ΙΒΕ, καθηγητής Βιολογικής Χημείας Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων Σάββας Χριστοφορίδης παρουσίασε τη λειτουργία του Ινστιτούτου στα Γιάννενα. Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1998 και εντάχθηκε στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας το 2001. Περιλαμβάνει 19 ερευνητικές ομάδες, που μελετούν τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική των ιστών. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε κοινά θέματα έρευνας και καινοτομίας και στη σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Στην κατάμεστη αίθουσα ακολούθησαν ενδιαφέρουσες επιστημονικές ομιλίες. Ο κ. Ταβερναράκης ανέπτυξε το θέμα «Το μυστήριο της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων: Ευρήματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας». Η ομιλία ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ορέστη Τσόλα, του πρώτου διευθυντή ΙΒΕ-ΙΤΕ και ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το θέμα «Υγεία και Ασθένεια: Κυτταρική Επικοινωνία και Πολυπλοκότητα στη Βιολογία» παρουσίασε ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Harvard και επίτιμος καθηγητής στο College de France Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας.
Εκτός από πλήθος ακαδημαϊκών και φοιτητών, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι των αρχών και φορέων. Χαιρετισμό, με αναφορά στον αείμνηστο δήμαρχο, καθηγητή της Ιατρικής σχολής Μωυσή Ελισάφ, απεύθυνε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, δηλώνοντας υπερήφανος για το έργο του ΙΒΕ, ενώ την παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου-Μουσείου Ηπείρου έκανε η διευθύντρια Μάρθα Παπαδοπούλου, κατά τον χαιρετισμό της.

Σχετικά άρθρα

Πλεονέκτημα στην έρευνα θα αποκτήσει η Ήπειρος

Γεωργία Χαλάτση

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

40 χρόνια από την ίδρυση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας