Εδώ και λίγες μέρες, το φανάρι στη συμβολή των λεωφόρων Νιάρχου και Δωδώνης κείτεται πάνω στη νησίδα. Ευτυχώς τις μέρες των αργιών κίνηση μεγάλη δεν είχαν οι παραπάνω δρόμοι, μα τώρα τις καθημερινές, το φανάρι είναι άκρως απαραίτητο όχι μόνο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, μα και για την αποτροπή ατυχημάτων. Ας το φτιάξουμε.
Απόψεις

Με διαρκή πίστη στο θέατρο

Ο θάνατος του Γιώργου Μοσχίδη, μία βρύση που στάζει, τα Γιάννενα ως δημοφιλής προορισμός τις μέρες των Χριστουγέννων, το χορευτικό της ελληνικής ομογένειας σε αγώνα μπάσκετ και ένα γκάλοπ, το οποίο διερευνά την προτίμησή μας στον αρχηγό κόμματος που θέλουμε να μας κρατήσει συντροφιά τώρα τις γιορτές, τσίμπησε η Τσιμπίδα του Ηπειρωτικού Αγώνα.

Για την τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών μέσω του Αχέροντα είχε μιλήσει ποιητικά ο θαυμάσιος ηθοποιός Γιώργος Μοσχίδης, που επιβιβάστηκε στη βάρκα του για την αντίπερα όχθη, παραμονή των Χριστουγέννων.  Ένας αυθεντικός εργάτης της Τέχνης του θεάτρου αποχαιρέτησε τη ζωή και, μαζί μ’ αυτή, την ομορφιά της τέχνης του που υπηρέτησε πιστά για 50 χρόνια.

Είχα την τύχη να δω τον Γιώργο Μοσχίδη στο έργο «Ρινόκερος» του Ιονέσκο κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 1990 στη σκηνή του Εθνικού θεάτρου να πρωταγωνιστεί σε ένα έργο του παραλόγου μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Γιώργο Μιχαλακόπουλο. Ένα δίδυμο, που σφράγισε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Τον είδα το 2014 στο Εθνικό, πάλι με τον Μιχαλακόπουλο, στο έργο «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ. Ενσάρκωνε τον ρόλο ενός πραγματιστή ιερέα και το πέρασμά του στη σκηνή -αν και μικρό-έδειχνε τη βαθιά πείρα που κρύβουν τα χρόνια του πάνω στη σκηνή, αλλά και τη μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που επέλεξε να κάνει. Παραδέχθηκε πρόσφατα πως έκανε και υποχωρήσεις στην τέχνη του, παίζοντας ρόλους που δεν ήταν ακριβώς αυτοί που τον εξέφραζαν, όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι ηθοποιοί για βιοποριστικούς λόγους. Μια μικρή αναφορά από μας σε έναν μεγάλο θεατράνθρωπο.

Λ.Τ.

Ακριβό αγαθό

Υπάρχει μια ορθογώνια λιμνούλα πίσω από την Ακαδημία, εκεί όπου συναντιούνται τρεις οδοί της πόλης, η οδός Αράπη, η οδός Ακαδημίας και η Καϊάφα. Και άλλη φορά μας έχει απασχολήσει αυτή η περιοχή όπως άλλωστε και η λιμνούλα -μπορεί και για καλλωπιστικό λόγο τότε. Υπάρχει στο σημείο αυτό, πίσω από τους κάδους των σκουπιδιών, μια βρύση που στάζει συνέχεια νερό επί δύο και παραπάνω μήνες και ο τόπος πλημμυρίζει. Καλό θα ήταν η υπεύθυνη υπηρεσία του δήμου να επιληφθεί του θέματος, καθώς τόσο νερό πάει χαμένο, τη στιγμή μάλιστα που το ύδωρ είναι το πιο ακριβό αγαθό για τα Γιάννενα και την περιοχή μας.

Λ.Τ.

Γιορτές και τουρισμός

Αυξημένη εμφανίζεται η ζήτηση από τους Έλληνες για ταξίδια στο εξωτερικό την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το φαινόμενο επιβεβαιώνει αυτό, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει φανερό και συζητιέται. Πως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ή -αν θέλετε- της νέας κατάστασης που βιώνουμε, πολλά εισοδήματα δεν θίχτηκαν ιδιαίτερα ή, τουλάχιστον, όχι στον βαθμό που θα τους στερήσει ένα ταξιδάκι στην Ελβετία ή σε αραβική χώρα. Αλλά ας πούμε και τα καλά για τον τόπο μας. Τα Γιάννενα παραμένουν ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός και η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης και έξω από αυτή φαίνεται ότι θα σπάσει ρεκόρ. Είχαμε, δεν είχαμε γίναμε… Ελβετία.

Π.Ζ.

Λόγια του αέρα

Η ομάδα Μιλγουώκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούμπο κέρδισε στη Βοστώνη την ομάδα Μπόστον Σέλτικς. Στο ημίχρονο, χορευτικό της ελληνικής ομογένειας χόρεψε και τραγούδησε το «Μακεδονία ξακουστή». Κατόπιν τούτου, η νίκη ήταν επόμενο να συμβεί. Παλαιά ο Μέγας Αλέξανδρος έφθασε μέχρι την Ινδία, πώς θα κατατροπώσουμε μία Βοστώνη. Αέραααααα.

Σ.Κ.

Μαζοχιστές

Ποιον πολιτικό αρχηγό θα τραπεζώνατε σπίτι σας ανήμερα τα Χριστούγεννα; Τον Αλέξη Τσίπρα ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η ερώτηση της εταιρείας Alco ήταν μία ανάμεσα σε πολλές, μεγάλης, πολιτικής δημοσκόπησης που φιλοδοξούσε να σκιαγραφήσει το προεκλογικό πεδίο. Το 62% χριστουγεννιάτικα προτιμά να πιει ένα ποτηράκι παραπάνω με την οικογένεια, παρά με πολιτικό αρχηγό. Με κανέναν, ήταν η κοφτή απάντηση της πλειοψηφίας των ερωτωμένων. Όμως, υπάρχει ένα 18% που προτίμησε Αλέξη και ένα 15% που επέλεξε Κυριάκο. Ε… τι να κάνουμε; Υπάρχουν και μαζοχιστές έστω σε ποσοστό 15% έως 18%.

Σ.Κ.