ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σενάρια επί σεναρίων για τη «Δωδώνη»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της «Δωδώνη» στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας γάλακτος επιβεβαιώνουν τα συνεχή δημοσιεύματα που την εμπλέκουν σε σενάρια για εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του capital.gr, τους τελευταίους μήνες η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία πραγματοποιεί παράλληλες διαπραγματεύσεις με το επενδυτικό fund CVC, στο οποίο περνά ο έλεγχος της Vivartia (ελέγχει τη ΔΕΛΤΑ η οποία κατέχει το 43,2% της ΜΕΒΓΑΛ), αλλά και με τη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία Κολιός. Η ιστοσελίδα, μάλιστα, επικαλείται τραπεζικές πηγές που επιβεβαιώνουν πως οι διαπραγματεύσεις του CVC με τη «Δωδώνη» βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το CVC προσφέρει ως τίμημα πάνω από 12 φορές το EBITDA της «Δωδώνη», ενώ ενδιαφέρεται για την απόκτηση υψηλής μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία. Βέβαια, όπως λένε οι ίδιες πηγές, δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο οι σημερινοί μέτοχοι της γαλακτοβιομηχανίας να πουλήσουν όλη τη συμμετοχή τους αν το τίμημα που θα προσφερθεί για το σύνολο κριθεί δελεαστικό.
Για συζητήσεις του αμερικανικού CVC Capital, το οποίο εξαγοράζει την Vivartia από τη MIG, με το –ρωσικών συμφερόντων– επενδυτικό κεφάλαιο Lime Capital, που ελέγχει την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», κάνει λόγο και το moneyreview.gr, το οικονομικό portal της «Καθημερινής».
«Οι συζητήσεις Ρώσων και Αμερικανών (sic) αφορούν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της “Δωδώνη” από την Vivartia (ή την Δέλτα) και, αντιστρόφως, την απόκτηση συμμετοχής της Lime Capital, ίσης αξίας, στο μετοχικό κεφάλαιο της Vivartia (ή την Δέλτα). Αυτό που ίσως έχει ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως στις συζητήσεις αυτές της Lime με την CVC αξιολογήθηκαν και σενάρια για πιθανή αρωγή στο μάνατζμεντ της Vivartia από τη διοίκηση της “Δωδώνη”», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Εκτός των επαφών με το CVC, οι βασικοί μέτοχοι της «Δωδώνη» φέρονται να έχουν κάνει, ήδη από τα τέλη του 2020, πρόταση εξαγοράς στη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία «Κολιός». Η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία φέρεται να προσφέρει πάνω από 50 εκατ. ευρώ μετρητά για την απόκτηση της «Κολιός», υπό κάποιες αιρέσεις, που αφορούν τους «σκελετούς», που κουβαλάει η «Κολιός» από την «Αγνό» και τις αγωγές που αντιμετωπίζει η εταιρεία.
Παρά τους «σκελετούς», που θα κρίνουν αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα γίνει το deal με τη «Δωδώνη» και ποιο θα είναι το τελικό τίμημα, η «Κολιός», που τζιράρει περί τα 97 εκατ. ευρώ (χρήση 2019), έχει συμπληρωματική δραστηριότητα με την ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία. Διαθέτει παραγωγική μονάδα 5.000 τ.μ. και ζώνη γάλακτος, έχει ισχυρή παρουσία στον κλάδο του horeca και σημαντικές εξαγωγές, ενώ παράγει εκτός από γαλακτοκομικά, προϊόντα vegan, προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και επιδόρπια. Δηλαδή διαθέτει δραστηριότητες που μπορούν να «κουμπώσουν» με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», που ο τζίρος της ξεπερνά πλέον τα 107 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει στη χρήση του 2019, τα pro forma EBITDA τα 13 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 2,25 εκατ. ευρώ.
Αν οι διαπραγματεύσεις της «Δωδώνη» τόσο με το CVC όσο και με την «Κολιός» ευοδωθούν, τότε θα μιλάμε για αλλαγή του σκηνικού στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς θα δημιουργηθεί, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι τα deals θα λάβουν το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ένας υπερόμιλος που θα τζιράρει πάνω από 430 εκατ. ευρώ και θα ελέγχει σημαντικό κομμάτι της ζώνης γάλακτος.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία Δωδώνη -Μιλιόρα Φάρμ για εισκόμιση γάλακτος και όχι μόνο

Δωδώνη: Στη Vivartia το σύνολο των μετοχών

Τέσσερα βραβεία για τη «Δωδώνη» στα Greek Exports Awards 2023