ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Να μην είναι κριτήριο μόνο η ταχύτητα

Αύξηση της χρηματοδότησης, επανασχεδιασμό και αντικειμενικά κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ζητά το τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου με επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, μετά και τον «αγώνα ταχύτητας» που για μια ακόμη φορά εκτυλίχθηκε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιφέρεια Ηπείρου, μέσα στα 23 λεπτά που χρειάστηκαν μέχρι να εξαντληθούν τα κονδύλια.

Μάλιστα, σημειώνει πως, αν δεν ακουστούν οι προτάσεις του τεχνικού κόσμου, το ΤΕΕ «θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει να υποστηρίζει την υλοποίησή του».
Επισημαίνοντας τα τρωτά σημεία του προγράμματος, το ΤΕΕ/ΤΗ τονίζει πως μέσα από αυτή τη διαδικασία απαξιώνεται ο ρόλος του μηχανικού, καθώς μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα, χωρίς κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».
«Πρόκειται για μια διαδικασία που ευτελίζει έντονα τον ρόλο και τη δουλειά των συναδέλφων μηχανικών, καθώς η επιστημονική τους γνώση και επάρκεια κι η επαγγελματική τους υπευθυνότητα αντικαθίστανται με την ταχύτητα πληκτρολόγησης, τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του γραφείου τους και την ταχύτητα του δικτύου στην περιοχή της επαγγελματικής τους έδρας. Ή -ακόμη χειρότερα- με την οικονομική τους δυνατότητα για “ενοικίαση” θέσεων και χειριστών ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΗ, ο επόμενος κύκλος του προγράμματος που θα προκηρυχθεί το 2021, πρέπει να στηρίζεται σε ποιοτικά και αντικειμενικά κριτήρια ένταξης σε αυτό και όχι στο αποτυχημένο σύστημα βάσει χρονικής προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως των πόρων (firstcome/firstserved). Επίσης, επιβάλλεται ο οδηγός του προγράμματος να δημοσιοποιείται έγκαιρα, ώστε οι μηχανικοί να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμάσουν κατάλληλα τους σχετικούς φακέλους. Για τον παρόντα κύκλο θεωρεί σωστό και δίκαιο να γίνουν δεκτές ως επιλαχούσες οι υπόλοιπες προτάσεις που υποβλήθηκαν, πριν προκηρυχθεί ο επόμενος κύκλος.
Οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΗ αφορούν υψηλότερη χρηματοδότηση, ιδίως σε περιφέρειες όπως της Ηπείρου, λόγω και των κλιματολογικών συνθηκών, και κατάργηση του κριτηρίου της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα. «Οι πόροι για το πρόγραμμα θα πρέπει να απορροφώνται λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως άλλωστε γίνεται με όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, και όχι με διαδικασίες στηριζόμενες στην ταχύτητα και στην τύχη», τονίζει.
Όπως και το ΤΕΕ πανελλαδικά, το τμήμα Ηπείρου ζητά γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος, ικανή να καλύψει το σύνολο του ενδιαφέροντος, με προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών στη Ελλάδα.
Επίσης, ζητά την υιοθέτηση της μεθοδολογίας ουσιαστικής αξιολόγησης των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, με κριτήρια τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή αποδοτικότητα των παρεμβάσεων και την επίτευξη των ετήσιων εθνικών στόχων και την διαρκή ισχύς του Προγράμματος μέχρι εξαντλήσεως των πόρων, με συνεχή αξιολόγηση και ανατροφοδότησή του με τους απαιτούμενους πόρους για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών αλλά και του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού για το Κλίμα.
Προτείνει, ακόμη, την ενίσχυση της τεκμηρίωσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων μέσω συστηματικότερων ελέγχων και επαλήθευσης προμετρήσεων, τη διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων του προγράμματος, με συμπερίληψη των κτιριακών ενισχύσεων και της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών, τη δημιουργία καταλόγου επιλαχόντων δικαιούχων για το παρόν πρόγραμμα, ώστε να μη δημιουργείται φόρτος έτοιμων προτάσεων από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, και την ενίσχυση του ρόλου του μηχανικού (συμβούλου, μελετητή, επιβλέποντα, ελεγκτή) και αύξηση των αμοιβών του.
Παράλληλα, υιοθετούνται και οι προτάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ πανελλαδικά, στις οποίες περιλαμβάνεται η δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων, που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, αναφορικά με το πότε κατατέθηκε χρονικά η πρώτη αλλά και η τελευταία αίτηση, αλλά και τους ακριβείς χρόνους κατάθεσης των λοιπών αιτήσεων που καταχωρήθηκαν εμπρόθεσμα στο σύστημα, για κάθε περιφερειακό πρόγραμμα του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Ζητείται ακόμη, ο αποκλεισμός από την υπαγωγή, κάθε αίτησης που θα εντοπισθεί ότι εισήχθη με ενδεχόμενη παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος με αθέμιτα μέσα, ο έλεγχος με ανεξάρτητο φορέα του διαχειριστή του ηλεκτρονικού συστήματος, αλλά και η δημοσιοποίηση καταλόγου με το πλήθος έργων ανά τεχνικό σύμβουλο.

Σχετικά άρθρα

Ψήφο συνέχειας ζητούν ΔΚΜ και Ι. Τσίγκρος

Με νέο επικεφαλής στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΗ η Δ.Ε.Σ.ΜΗ.

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ