ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Στα… κάγκελα για την εμπορευματοποίηση των εθνικών συμβόλων

Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλαν στο υπουργείο Πολιτισμού οι εταιρείες Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ, αναφορικά με την Coca Cola και την επικοινωνιακή στρατηγική της σχετικά με τη χρήση εθνικών συμβόλων στις συσκευασίες της.

Όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών εταιρειών, «το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας δικαίωσε τις εταιρείες μέλη της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΨΑ, Λουξ και Βίκος, οι οποίες απέδειξαν περίτρανα την απτή εφαρμογή του αρχαίου ρητού “η ισχύς εν τη ενώσει”, δίνοντας διορία 30 εργάσιμων ημερών στην Coca Cola για να αποσύρει από τη διαφημιστική της καμπάνια την παρουσία των εθνικών συμβόλων όχι μόνο από τις συλλεκτικές συσκευασίες της, αλλά και από το σύνολο της επικοινωνίας της. Κι ενώ οι τρεις ελληνικές εταιρείες έχουν δικαιωθεί σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας, η στάση του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στην εμπορευματοποίηση της εθνικής μας κληρονομιάς εγείρει ερωτήματα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το υπουργείο Πολιτισμού «παραχωρεί το δικαίωμα στην Coca Cola να συνεχίζει να εμπορευματοποιείται τα εθνικά μνημεία, χωρίς να προβαίνει στην επιβολή κάποιου προστίμου ή την πληρωμή των σχετικών τελών, παρά τη σαφήνεια του νόμου επί του θέματος. Η εν λόγω απόφαση εγείρει ερωτήματα, καθώς η μη διεκδίκηση είσπραξης των προβλεπομένων ποσών από το υπουργείο Πολιτισμού προς την εταιρεία σημαίνει τη ζημίωση του κράτους και της οικονομίας συνολικά».
«Με στόχο την προάσπιση», συνεχίζει η ανακοίνωση, «αλλά και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας μας, η Λουξ, η Βίκος καιη ΕΨΑ θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και κινήσεις, εάν η εξώδικη διαμαρτυρία προς το υπουργείο Πολιτισμού δε ληφθεί υπόψη και δεν αποδώσει καρπούς. Με την εν λόγω διαφημιστική καμπάνια της Coca Cola, είναι πασιφανές ότι αφενός καταστρατηγείται η έννοια του αθέμιτου ανταγωνισμού και της επιχειρηματικής δεοντολογίας και αφετέρου πλήττεται σφοδρά η οικονομία της χώρας. Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις από πλευράς του υπουργείου οι τρεις εταιρείες, η ΕΨΑ, η Βίκος και η Λουξ ενωμένες συνεχίζουν τον αγώνα για την προστασία της χρήσης των εθνικών μας συμβόλων».

Η απάντηση του ΥΠΠΟΑ

Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά «με το εξώδικο το οποίο απέστειλαν οι εταιρείες Βίκος, ΕΨΑ και Λουξ στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με τη χρήση εθνικών συμβόλων σε συσκευασίες της Coca Cola», το υπουργείο ανακοίνωσε ότι η εταιρεία «Coca Cola Ελλάς» είχε απευθυνθεί τον Νοέμβριο 2018 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να λάβει άδεια ελεύθερης σχεδιαστικής σύνθεσης-σκίτσου για τη διαφήμιση συλλεκτικής συσκευασίας αφιερωμένης στην Αθήνα. Οι υπηρεσίες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, απάντησαν στους ενδιαφερομένους ότι δεν απαιτείται άδεια χρήσης για την ελεύθερη σχεδιαστική απεικόνιση από πλευράς αρμοδιοτήτων υπουργείου Πολιτισμού.
Στις 4 Ιουλίου -τρεις μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές- δημοσιεύθηκε εσπευσμένα η υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή σχετικά με τους «Όρους, προϋποθέσεις, διαδικασίες και καθορισμό των οργάνων χορήγησης άδειας παραγωγής, αναπαραγωγής και διάδοσης στο κοινό, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο». Η υπουργική απόφαση αφορά, ανάμεσα στα άλλα, «και στην παραγωγή αντιγράφων, απεικονίσεων και λοιπών αναπαραστάσεων, τρισδιάστατων ή μη, με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο -ανεξαρτήτως μεθοδολογίας- μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο…».
Η υπουργική απόφαση, τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού, εκδόθηκε μετά από τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ της 1ης Αυγούστου 2018. Δηλαδή, με έντεκα μήνες καθυστέρηση και με σημαντικές αλλαγές -μη αιτιολογημένες- σε σχέση με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ και τις αντιρρήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών.
«Σε αντίθεση με την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, που δημιουργήθηκε το 2005, το 2011 και το 2012, και που αφορά στην καταβολή τελών στο Δημόσιο στην περίπτωση κινηματογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων, φωτογραφήσεων μνημείων και χρήσης τους στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δε φρόντισε για την έκδοση αντίστοιχης απόφασης καταβολής τελών για τις προβλεπόμενες στην υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή χρήσεις. Ως εκ τούτου δε διασφάλισε την διαδικασία είσπραξης εσόδων για το Δημόσιο.
Με την υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή εισάγεται προληπτική λογοκρισία για αναπαραστάσεις, είτε αφορά στα παιδιά που ζωγραφίζουν μνημεία, είτε σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη εμπνέεται, σχεδιάζει και απεικονίζει μνημεία, καθώς απαιτείται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και μάλιστα κατόπιν γνωμοδότησης του ΚΑΣ.
Με εισήγησή τους όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ζήτησαν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Ζορμπά-Στρατή, διότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή της, καθώς εκδόθηκε χωρίς σαφή νομική εξουσιοδότηση, παρουσιάζει ζητήματα συνταγματικότητας ως προς την κατοχύρωση της προστασίας της Τέχνης και αντίκειται στις διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για την πνευματική ιδιοκτησία», συνεχίζει η ανακοίνωση και καταλήγει κάνοντας γνωστό ότι, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, ώστε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επανεξετάσει την υπουργική απόφαση Ζορμπά-Στρατή, προκειμένου να προτείνει νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο σύμφωνα με τον ν. 3028/2002 θα εισαχθεί εντός του έτους ενώπιον του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατά νόμον γνωμοδότηση.

Πολιτικά παιχνίδια ,νομικοί ακροβατισμοί και ανακρίβειες

Η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού προκάλεσε νέα ανακοίνωση από τις εταιρείες Βίκος, Λουξ και ΕΨΑ, που κάνουν λόγο για πολιτικά παιχνίδια, νομικούς ακροβατισμούς και ανακρίβειες.
Οι τρεις εταιρείες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την αντίδραση του υπουργείου στο καίριο ζήτημα της σαφούς εμπορευματοποίησης των εθνικών μνημείων της χώρας αλλά και της αποφυγής είσπραξης τελών εις βάρος του ταμείου δημοσίων εσόδων.
«Με τη στάση του υπουργείου Πολιτισμού γίνεται ξεκάθαρη η εμμονή του στη στήριξη της άποψης ενός προσώπου με σχέση έμμισθης εντολής και πάγιας αντιμισθίας, την οποία φαίνεται να υιοθετεί εκ του προχείρου ανώτερη υπάλληλος, χωρίς να έχει επιζητηθεί η γνωμοδότηση του νομικού Συμβουλίου του κράτους ή κάποιου άλλου οργάνου αρμοδίου για την επίλυση τόσο σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπλέον, καθίσταται σαφές για μια ακόμα φορά ότι οι Λουξ, ΕΨΑ και Βίκος, με τις ενέργειες που ακολουθούν, δεν επιδιώκουν ίδιον οικονομικό όφελος, αντιθέτως κοινός και μοναδικός στόχος τους παραμένει ο άμεσος περιορισμός παράνομων πρακτικών εμπορευματοποίησης των εθνικών μας συμβόλων αλλά και φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού. Αξίζει να τονιστεί ότι οι τρεις εταιρείες-μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, ΕΨΑ, Βίκος και Λουξ, δεν υψώνουν καμία κομματική σημαία στη διαμάχη, που διαφαίνεται ότι έχει προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Κλείνοντας, ενώ όλη η Ελλάδα αντιλαμβάνεται την εμπορική χρήση και εκμετάλλευση των εθνικών μας συμβόλων, το ΥΠΠΟΑ βλέπει ‘’παιδιά που ζωγραφίζουν’’, ενώ άλλοι θησαυρίζουν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Τα πρώτα με πιστοποίηση τα αρχαιολογικά μουσεία της Ηπείρου

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη

Οι προβολείς στη Βορειοανατολική Ακρόπολη

Γεωργία Χαλάτση