ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Σάρκα και οστά παίρνει η ΣΗΒΙΓΑΛ Α.Ε.

Μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων, με εξαγωγικό προσανατολισμό, σχεδιάζει να υλοποιήσει η νεοϊδρυθείσα Συνεταιριστική Ηπειρωτική Βιομηχανία Γάλακτος (ΣΗΒΙΓΑΛ) Α.Ε., με στόχο να αξιοποιήσει με καλύτερους όρους, το βιολογικό πρόβειο και γίδινο γάλα, που διαθέτουν 50 και πλέον παραγωγοί.

Η νέα γαλακτοβιομηχανία έχει ιδρυθεί με τη συμμετοχή της ομάδας παραγωγών του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού και με μικρότερο ποσοστό συμμετέχουν η συνεταιριστική οινοποιητική επιχείρηση «Ζοίνος» και ο συνεταιρισμός παραγωγών Κατσικά.
Το κόστος της συνολικής επένδυσης, που περιλαμβάνει την ανέγερση της πρότυπης μονάδας, αλλά και μιας μικρότερης μονάδας παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών, σε έκταση στη Βιομηχανική Περιοχή, είναι 4.883.838,75 ευρώ. Πριν λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η προσωρινή ένταξη της πρότασης της ΣΗΒΙΓΑΛ Α.Ε., που είχε κατατεθεί στο μέτρο της Δράσης 4.2.1 «Μεταποίηση, Εμπορία ή και Ανάπτυξη Γεωργικών Προϊόντων», με το ποσοστό επιδότησης να ανέρχεται στο 50%
Παράλληλα, η εταιρία θα απευθυνθεί και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, προκειμένου να βρει τους πόρους που απαιτούνται για το εγχείρημα, το οποίο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, συζητείται εδώ και αρκετά χρόνια.
Η μονάδα θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την παραγωγή και τυποποίηση βιολογικών προϊόντων γάλακτος, με δεδομένο πως υπάρχει «κενό» στην ελληνική αγορά σε αυτόν τον τομέα, αλλά και μεγάλη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού. Μάλιστα, στόχος είναι οι παραγωγοί να καρπώνονται την προστιθέμενη αξία που αποφέρει η ποιότητα του προϊόντος, με δεδομένο πως σήμερα, αναγκάζονται να πωλούν το βιολογικό γάλα στην τιμή του μη βιολογικού.
Όπως τόνισε ο κ. Μπαλτογιάννης, προϊόντα όπως η βιολογική φέτα ή βιολογικά κίτρινα τυριά, για τα οποία υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό, πωλούνται σε μεγαλύτερη τιμή, ενισχύοντας τα εισοδήματα των παραγωγών. «Σήμερα υπάρχει έλλειψη βιολογικών τυροκομικών προϊόντων και στην εγχώρια αγορά, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές περισσότερο, ενώ υπάρχει ζήτηση», σημείωσε.
Η μονάδα θα χρειαστεί χρόνο για να κατασκευαστεί. Εξάλλου, το πρόγραμμα υλοποίησης έχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2022, σύμφωνα με την έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, η ομάδα παραγωγών στοχεύει να δραστηριοποιηθεί από τη φετινή σεζόν, αναζητώντας συνεργασίες προκειμένου να διαθέσει συνολικά το παραγόμενο γάλα.
«Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία και αναζητούμε πώς θα ξεκινήσει η δραστηριότητα της εταιρίας από τη φετινή χρονιά, είτε παράγοντας προϊόντα “φασόν” ή δίνοντας το γάλα σε τυροκομεία και παρασκευαστήρια που παράγουν προϊόντα βιολογικής κατεύθυνσης», σημείωσε ο κ. Μπαλτογιάννης.

Σχετικά άρθρα

Από ευκαιρία… αναγκαιότητα η αξιοποίηση των προγραμμάτων

Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ, τα Σχέδια Βελτίωσης και το Leader

«Ένωση Αγροτών» – Συμφωνία με υψηλές τιμές διάθεσης του γάλακτος