ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ανοιχτός δρόμος για ερευνητική γεώτρηση στο «οικόπεδο Ιωαννίνων»

Το «οικόπεδο Ιωαννίνων» είναι η πρώτη περιοχή της χώρας, στην οποία θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις για την ύπαρξη αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας.

Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη στην έδρα της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε έξι περιοχές. «Η μία βρίσκεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Περιφέρεια Ηπείρου, σε σημείο -θα τονίσω- όπου θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή περιβαλλοντική προστασία. Πέντε σε θαλάσσιες περιοχές, στο Ιόνιο οι δύο, στον Κυπαρισσιακό, δύο δυτικά-νότια της Κρήτης», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να γνωρίζουμε εάν έχουμε εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη συνέχεια στην εκμετάλλευσή τους».

Τη βούληση της Energean να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας, ανακοινώνοντας ότι προχωρά στην πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια και στέλνοντας το μήνυμα

σε όλες τις τοπικές κοινωνίες να δουν το παράδειγμα του Πρίνου, «όπου 41 χρόνια τώρα παράγεται πετρέλαιο και φυσικό αέριο χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση της περιοχής, με απόλυτη αρμονία με την τοπική τουριστική βιομηχανία, την αλιεία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες».

Η ερευνητική γεώτρηση προγραμματίζεται για τα μέσα του 2023 και στην εκτέλεσή της, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της εταιρείας, θα εφαρμοστεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στον χώρο, ενώ θα ακολουθηθούν οι πλέον αυστηρές προδιαγραφές, που διέπουν την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία στον τομέα προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και σε σχέση με την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σεισμική έρευνα, που διεξήχθη με υποδειγματικό τρόπο σε έξι, συνολικά δήμους της Ηπείρου το 2019, έδωσε θετικές ενδείξεις για τον εντοπισμό κοιτάσματος στον νομό Ιωαννίνων, κάτι που βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ερευνητική γεώτρηση.

Παράλληλα, η Energean προετοιμάζεται για τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στη θαλάσσια παραχώρηση του Block 2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους. Θα πρόκειται για την τέταρτη σεισμική έρευνα σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία από το 2009 και μετά, με την υποδειγματική εκτέλεση των προηγούμενων ερευνών να αποτελεί εγγύηση για το ότι και η νέα αυτή επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί χωρίς το οποιοδήποτε περιβαλλοντικό πρόβλημα ή την οποιαδήποτε ενόχληση κάθε άλλης δραστηριότητας στην περιοχή.

«Δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από την πρόσκληση αυτή να ερευνήσουμε και να αναπτύξουμε κοιτάσματα στο ελληνικό υπέδαφος.  Οφείλουμε να βρούμε τί έχει το ελληνικό υπέδαφος, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες και γεωτρήσεις, ενώ είναι σημαντικό ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται έχουν την τεχνογνωσία και την επάρκεια να εκτελέσουν τέτοια έργα. Η Energean πραγματοποιεί σήμερα πέντε γεωτρήσεις στα βαθιά νερά του Ισραήλ, το οποίο είναι το μεγαλύτερο γεωτρητικό πρόγραμμα που γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο. Επενδύουμε σε σύνολο 3 δισεκ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή και προφανώς είναι προτεραιότητά μας να αναπτύξουμε κάθε δυνατότητα που έχει η χώρα μας για να αποκτήσει το δικό της φυσικό αέριο.  Θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και προφανώς θα είμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες για να διασφαλίσουμε ότι ως εταιρεία, ως Έλληνες, θα προχωρήσουμε στην ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε», τονίζει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean.

Επιτάχυνση λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για την επιτάχυνση των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου,  που είναι πιθανό να διαθέτει η χώρα μας σε σημαντικές ποσότητες με βάση τις προκαταρκτικές μελέτες, τόσο στον ηπειρωτικό όσο και στον θαλάσσιο χώρο.

«Όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου, των υδρογονανθράκων, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις -θα το ξαναπώ- ενδείξεις, που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε όμως ως χώρα να γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου, τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα», τόνισε χαρακτηριστικά και ανέλαβε τη δέσμευση να αναβαθμίσει όλα τα σχετικά έργα σε έργα εθνικής σημασίας, προκειμένου να μην επαναληφθούν αναίτιες καθυστερήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως η σημερινή συγκυρία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει «δομικές ενεργειακές αδυναμίες» της Ευρώπης, με συνέπειες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, όμως, παράλληλα, έχει αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και στο σκέλος της παραγωγής. «Ως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου συχνά δεν αποτελούσε μία οικονομικά ελκυστική ευκαιρία για νέες χώρες, οι οποίες μπαίνουν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό, όμως, είναι μία πραγματικότητα η οποία έχει αλλάξει και η πορεία των τιμών φυσικού αερίου διεθνώς, τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η σημασία που γνωρίζουμε ότι θα παίζει το φυσικό αέριο για τα επόμενα χρόνια, για τις επόμενες δεκαετίες ως καύσιμο μετάβασης, ουσιαστικά μάς υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας», εξήγησε.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε, όμως, ότι η επιτάχυνση των ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων δε θα επηρεάσει την ομαλή υλοποίηση των στόχων που έχει θέσει η χώρα για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Στις τρεις ενέργειες, στις οποίες θα προβεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

«Για να υπηρετήσουμε τον νέο εθνικό στόχο, θα κάνουμε τρία πράγματα: Πρώτον, θα ζητήσουμε μία νέα task force, η οποία θα παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη των ερευνών για την ανεύρεση πιθανών εκμεταλλεύσεων κοιτασμάτων αέριων υδρογονανθράκων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε σε απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις για να γίνει σύντμηση στους χρόνους και να διευκολύνουμε τις έρευνες. Και τρίτον, θα σταλεί μία επιστολή στους παραχωρησιούχους από τη ΕΔΕΥ, που θα τους ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησής μας και τη νέα στρατηγική για επιτάχυνση της έρευνας και θα ζητάει να καταθέσουν τις προθέσεις τους άμεσα», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

Energean – Δωρεά εξοπλισμού στη Στέγη Αυτιστικών Ατόμων «Ελένη Γύρα»

Ηπειρωτικός Αγών

Επεκτείνεται στο Μαρόκο η Energean