O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Βαθιά ανάσα σε δύσκολη συγκυρία

Βαθιά οικονομική ανάσα θα πάρουν επτά δήμοι της Ηπείρου από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Βασιλικού Θεσπρωτίας, Ζίτσας και Πωγωνίου, μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Πρόκειται για τους δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Πωγωνίου και Κόνιτσας από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, και τους δήμους Ηγουμενίτσας, Φιλιατών και Σουλίου από την Π.Ε. Θεσπρωτίας, οι οποίοι θα διαθέσουν το απαιτούμενο προσωπικό, με την Περιφέρεια Ηπείρου από την πλευρά της να διαθέτει τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά να αναλαμβάνει και το κόστος των καυσίμων για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι.
Τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου να του δώσει το δικαίωμα να λειτουργήσει τον ΣΜΑ Ζίτσας. «Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία, που έχει αυξηθεί πολύ η τιμή των καυσίμων, και μας δίνεται η δυνατότητα να μειώσουμε τα κοστολόγια. Συν ότι ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα χορηγήσει τα πετρέλαια μεταφοράς των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο εργοστάσιο, το οποίο είναι μια επιπλέον ανάσα μετά τα χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη μεταφορά του υπολείμματος», τόνισε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει, εξαπολύοντας βολές κατά της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, με την οποία βρίσκεται σε ανοιχτή διαμάχη. «Το κόστος είναι πολύ πιο χαμηλά σε σχέση με αυτό που εδώ και δύο χρόνια ο Φορέας ανεβοκατεβάζει κάθε μέρα τα εκατομμύρια, λες και είναι μαρουλόφυλλα», πρόσθεσε.
Ο κ. Πλιάκος εμφανίστηκε απόλυτα βέβαιος ότι η λειτουργία των ΣΜΑ θα γίνει χωρίς προβλήματα, σημειώνοντας ότι με προσωπικό των δήμων θα πρέπει να λειτουργήσουν και μετά το πέρας της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας, με τη συνεργασία των δήμων όπου υπάρχει ανάγκη. «Δεν είναι δα και κανένα εργοστάσιο οι ΣΜΑ. Θέλουν έναν άνθρωπο να ζυγίζει, έναν για την ασφάλεια του χώρου και έναν οδηγό, που θα μεταφέρει τον τράκτορα στο εργοστάσιο. Αυτό θα γίνεται μια – δυο φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τους τόνους των σκουπιδιών. Δεν απαιτεί ούτε μεγάλα κόστη ούτε μεγάλα ωράρια», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Δήμος Πωγωνίου και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων