ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λίγες και υποστελεχωμένες οι Υπηρεσίες Δόμησης

Με το ένα τρίτο του προσωπικού που είχε το 2011, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του «Καλλικράτη», η Πολεοδομία του δήμου Ιωαννιτών καλείται σήμερα να καλύπτει τις ανάγκες υπηρεσιών δόμησης σχεδόν όλου του νομού Ιωαννίνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τον φόρτο εργασίας, αλλά κυρίως για την ορθή και πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σήμερα στην Πολεοδομία Ιωαννίνων εργάζονται 24 υπάλληλοι, εκ των οποίων 4-5 μηχανικοί, παρόλο που το νομοθετικό πλαίσιο εκτός από δαιδαλώδες, επιβάλλει και ασφυκτικές προθεσμίες για τη διεκπεραίωση των ελέγχων των πολεοδομικών αδειών.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν να διεκπεραιώσουν χιλιάδες φακέλους από τους επτά δήμους του νομού και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν τους μηχανικούς και πολίτες που προσέρχονται καθημερινά στην υπηρεσία.
Στο πλαίσιο αυτό και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική απεργία – αποχή, που έχουν προκηρύξει από κοινού οι τρεις ομοσπονδίες του δημοσίου, δηλαδή η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. και η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ ( οι μηχανικοί πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης, αντίστοιχα), αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση και τον γενικό γραμματέα του Δήμου Ιωαννιτών Βασίλη Ζωγράφο.
Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων εξέθεσαν την κατάσταση στον νομό Ιωαννίνων, όπου η πολεοδομία, με τη σημερινή της μορφή, όταν συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» (3852/2010), αριθμούσε 75 εργαζόμενους. Στους υπόλοιπους δήμους του νομού, η σύσταση υπηρεσιών δόμησης, αν και επιβεβλημένη από τον νόμο, καθίσταται πρακτικά αδύνατη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι των δήμων ανέφεραν ότι όσοι μηχανικοί απασχολούνται στους περιφερειακούς δήμους, είναι όλοι τοποθετημένοι στις Τεχνικές Υπηρεσίες, ενώ υπάρχουν και δήμοι που δεν έχουν καν τις απαραίτητες ειδικότητες για τις υπηρεσίες δόμησης, όπως για παράδειγμα αρχιτέκτονες μηχανικούς και χωροτάκτες πολεοδόμους. Ακόμα και εκεί που υπάρχουν τμήματα, όμως, όπως στην Πολεοδομία των Ιωαννίνων, είναι υποστελεχωμένα και επιπλέον οι εργαζόμενοι, εξαιτίας του νόμου, είναι αναγκασμένοι να συμμετέχουν και σε άλλες επιτροπές.
«Με αυτό τον τρόπο, σοβαρά ζητήματα, όπως ο έλεγχος της αντισεισμικής θωράκισης των κτηρίων, καθίστανται ανέφικτα και προβλήματα, όπως η επέκταση του σχεδίου πόλεως, παραπέμπονται στις καλένδες», σημείωσε εκ μέρους του Συλλόγου ΟΤΑ η Τίνα Ζέκα, τονίζοντας το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Για πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης, στην οποία οδηγούνται οι υπηρεσίες δόμησης λόγω της υποστελέχωσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου- Κέρκυρας και Λευκάδας Μάνος Πατεράκης. «Ήδη μεγάλο κομμάτι των αδειών εκδίδονται χωρίς έλεγχο, αλλά με αυτοέλεγχο, παρόλο που το 30% των συνολικών αδειών θα έπρεπε να ελέγχονται. Δεν υπάρχουν, όμως, υπάλληλοι για να κάνουν τους ελέγχους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος, να μην αναλάβουν ιδιώτες κρίσιμα ζητήματα, όπως την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ζήτησε και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Ιωαννίνων – Θεσπρωτίας – Κέρκυρας Αθανασία Ράπτη, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί λόγω της εφαρμογής της διαθεσιμότητας, τις καταργήσεις διαφόρων κλάδων και τις συνταξιοδοτήσεις.
«Τα προβλήματα από το 2011 συσσωρεύτηκαν, διογκώθηκαν και έχουν πνίξει τους συναδέλφους στις υπηρεσίες δόμησης. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, εις βάρος της ποιότητας και του δημόσιου ελέγχου που πρέπει να γίνεται», τόνισε η κ. Ράπτη, θέτοντας και το αίτημα για την επαναφορά της Πολεοδομίας σε κτίριο εντός της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων.
Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι ο πρόεδρος της ΠΕΔ θα θέσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων ζήτησαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την επόμενη Τρίτη 22 Μαρτίου, ενώ ισχύει και η απόφαση των τριών ομοσπονδιών για στάση εργασίας την επόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

Συμπαράσταση από την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΗ

Στο πλευρό των εργαζομένων στις υπηρεσίες δόμησης τάσσεται και η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΗ, που, με ψήφισμά της, διεκδικεί επαναπροσδιορισμό του αριθμού των Υπηρεσιών Δόμησης της περιοχής μας, αξιολόγηση και αξιοποίηση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού καθώς καταγραφή των πραγματικών αναγκών του συνόλου των Υπηρεσιών, άμεσες μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες, στις ήδη υπάρχουσες Υπηρεσίες Δόμησης, για την επαρκή στελέχωση τους και την επιτάχυνση της λειτουργίας τους και επαρκή στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης με μηχανικούς όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων και επιτάχυνση της διαπίστωσης της απαιτούμενης επάρκειας.
Επίσης, ζητά τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος καθώς και νέες προσλήψεις Μηχανικών μέσω του Α.Σ.Ε.Π. όλων των ειδικοτήτων, καθώς και του λοιπού αναγκαίου προσωπικού όλων των εμπλεκομένων κλάδων, με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας στα Παρατηρητήρια Δόμησης και κατά αποκλειστικότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης, με τη ρητή απαγόρευση ότι οι δήμαρχοι δε θα μπορούν να τους μετακινούν στις Τεχνικές ή άλλες Υπηρεσίες των δήμων.
Με στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών διεκδικεί επανεξέταση του νομικού πλαισίου που επιτρέπει τις λύσεις ανάθεσης καθηκόντων δημόσιας αρχής σε συμβασιούχους έργου, στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. ή στους «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς», με τις οποίες θα δημιουργηθούν τεράστια θέματα νομιμότητας με τις εκδοθείσες διοικητικές πράξεις (οικοδομική άδεια, έκθεση επικινδύνου, έκθεση αυτοψίας αυθαίρετης κατασκευής, κ.λπ.), νομική υποστήριξη σε κάθε Υπηρεσία Δόμησης από εξειδικευμένους νομικούς, πλήρη ψηφιοποίηση των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί και άλλων Πολεοδομικών στοιχείων με κατάλληλη μηχανοργάνωση των ΥΔΟΜ για την εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση των μηχανικών και των ενδιαφερόμενων πολιτών, εξοπλισμό των Υπηρεσιών Δόμησης με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την αποτελεσματική εργασία τους (υπολογιστές, εκτυπωτές, σαρωτές, οθόνες, συνδέσεις στο διαδίκτυο, το απαραίτητο λογισμικό και ό,τι άλλο απαιτείται), συστηματική διοργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων εκπαίδευσης και ενημέρωσης τόσο των υπαλλήλων των ΥΔΟΜ όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιαίτερα των νέων, μόνιμη και συνεχής επικοινωνία και συνεργασία της μόνιμης επιτροπής πολεοδομικών θεμάτων του ΤΕΕ με τις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, προς αποσαφήνιση, συμπλήρωση, βελτίωση, τροποποίηση διατάξεων, ιδιαίτερα μετά τις συνεχείς τροποποιήσεις του πολεοδομικού πλαισίου, κωδικοποίηση και απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την διεκπεραίωση Πολεοδομικών υποθέσεων, καθώς και της Πολεοδομικής Νομοθεσίας, προσβάσιμης σε όλους.
«Διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης, που θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να υπηρετούν τις αρχές της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, και ταυτόχρονα να προστατεύουν αποτελεσματικά το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Δηλώνουμε ότι από κοινού θα εργαστούμε για την υλοποίηση των παραπάνω ώστε η λειτουργία του δημοσίου να είναι προς όφελος της ευημερίας όλων», καταλήγει το ψήφισμα.

Σχετικά άρθρα

Ψήφο συνέχειας ζητούν ΔΚΜ και Ι. Τσίγκρος

Με νέο επικεφαλής στις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΗ η Δ.Ε.Σ.ΜΗ.

Κλειστός λόγω φθορών στην είσοδο ο 1ος Βρεφονηπιακός Σταθμός