ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κραυγή αγωνίας για την Αναγνωστοπούλειο Σχολή

Την ανάγκη να γίνουν άμεσα επεμβάσεις αποκατάστασης στο κτίριο του παλιού σχολείου στο Δίλοφο, γνωστού ως Αναγνωστοπούλειος Σχολή, επισημαίνουν επτά κάτοικοι και καταγόμενοι από το χωριό του Ζαγορίου, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να καταρρεύσει.

Σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές Ιωαννίνων και στους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων του Ζαγορίου, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Διλόφου Αριστοτέλης Τριανταφυλλίδης, ο συνταξιούχος μηχανολόγος- ηλεκτρολόγος μηχανικός Ιωάννης Θεόπιστος, η αρχιτέκτων μηχανικός MSc Αποκαταστάσεων κτηρίων και Ιστορικών Συνόλων Μαρία Μπαλοδήμου, η συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός Όλγα Πολυχρονιάδου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου Κωνσταντίνος Μπασιούκας, ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Βασίλης Τσουκανέλης, και ο μηχανολόγος μηχανικός της περιφέρειας Ηπείρου Ιωάννης Αναστασάκης εκφράζουν κραυγή αγωνίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, για τη σωτηρία του κτιρίου από την κατάρρευση, ενώ τονίζουν επιπρόσθετα ότι επικρατεί απελπιστική κατάσταση τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Στην επιστολή τους, οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για μια γενικότερη κατάσταση πλήρους εγκατάλειψης και ερήμωσης στο Δίλοφο, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ως ο πλέον παραδοσιακός και καλοδιατηρημένος οικισμός του δήμου και για τον λόγο αυτό είναι το μοναδικό από τα 46 χωριά, που έχει κηρυχτεί από την πολιτεία όχι μόνο ως παραδοσιακός οικισμός, αλλά και ως διατηρητέο μνημείο και ως ιστορικός τόπος.

«Όμως, η κορωνίδα της εγκατάλειψης αφορά το κτίριο του παλιού σχολείου, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού. Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αντιπροσωπευτικότερα παραδοσιακά κτίρια όλου του Ζαγορίου και χρονολογείται από το 1855. Λειτούργησε ως σχολείο μέχρι περίπου το 1950. Τη δεκαετία του 1990 έγιναν σε αυτό κάποιες εργασίες συντήρησης, που αφορούσαν την μερική επισκευή της τοιχοποιίας και την επισκευή της στέγης. Έκτοτε κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό, παρά τις έντονες προσπάθειες και διαμαρτυρίες των φορέων και των κατοίκων του χωριού και τις σχετικές δημοσιεύσεις του τοπικού τύπου, για τις οποίες έχετε προσωπικά ενημερωθεί. Σήμερα η κατάσταση του κτιρίου είναι τραγική και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ετοιμόρροπο και επικίνδυνο. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρειο-ανατολική τοιχοποιία, προς την μεριά της πλατείας (η οποία στο παρελθόν δεν είχε επισκευαστεί όπως οι υπόλοιπες) και η οποία είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Στην περίπτωση αυτή είναι σίγουρο ότι θα συμπαρασύρει και τη στέγη και πιθανόν και τις υπόλοιπες τοιχοποιίες, οπότε θα πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή του κτιρίου», αναφέρουν χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον κίνδυνο η κατάρρευσή του να αχρηστεύσει την ωραιότερη πλατεία στο Ζαγόρι.

Η επιστολή δε συνίσταται μόνο στην επισήμανση για την ανάγκη άμεσης επισκευής του κτιρίου, αλλά και στην ανάδειξή του ως πολιτιστικού κέντρου για τις ανάγκες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Δρομολογήθηκαν λύσεις αλλά καθυστερούν

Άμεση ήταν η απάντηση του δήμου Ζαγορίου, που επισημαίνει πως σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει αδιαφορία ή εγκατάλειψη, όπως υποστηρίζεται στην επιστολή.

Σε δελτίο τύπου, γίνεται γνωστό ότι το πρόβλημα με τη στατικότητα του κτιρίου έχει απασχολήσει από την περασμένη άνοιξη τον δήμο και την Τεχνική Υπηρεσία, με στόχο αρχικά να γίνει μια προσωρινή παρέμβαση, ενώ δρομολογήθηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για να εκτελεστεί το αναγκαίο έργο αποκατάστασης και ανακαίνισης, που θα το μετατρέψει σε κτίριο διοίκησης.

Όπως αναφέρεται, επειδή πρόκειται για γνωστές ενέργειες και αποφάσεις, γεννάται το εύλογο ερώτημα για το ύφος και την αυστηρή κριτική αυτής της δημόσιας παρέμβασης, με αναφορές σε δήθεν εγκατάλειψη, αλλά η ουσία είναι να αποκατασταθεί το κτίριο και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε ήδη ο δήμος με τη συνδρομή και της περιφέρειας, η οποία από τον Απρίλιο ενέκρινε πίστωση 15.000 ευρώ για εργασίες αντιστήριξης σε τμήμα της τοιχοποιίας.

Πέραν αυτής της προσωρινής παρέμβασης, έχει προωθηθεί από τον δήμο και η συνολική μελέτη για το κτίριο, με το δημοτικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου, να αποδέχεται την ένταξη, στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση μελετών ωρίμανσης και εκτέλεσης έργων των Ο.Τ.Α.» του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, της «Μελέτης αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου της Αναγνωστοπουλείου Σχολής και μετατροπής σε κτίριο διοίκησης», με προϋπολογισμό 75.000 ευρώ.

«Από τα παραπάνω προκύπτει ότι όχι μόνο δεν αδιαφόρησε ο δήμος ή η περιφέρεια για το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά προωθήθηκε και η συνολική αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου για το Δίλοφο και όλο το Ζαγόρι. Είναι φανερό και παραδεκτό, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών με τις αναθέσεις των δημοσίων έργων, ότι η ταχύτητα υλοποίησης της δρομολογημένης παρέμβασης δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ωστόσο από πλευράς δήμου και υπηρεσιών του καταβάλλεται προσπάθεια για να εκτελεστεί το έργο των 15.000 ευρώ, πριν επιδεινωθεί η κατάσταση του κτιρίου. Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι το έργο που εκτελέστηκε προ πολλών ετών στο κτίριο, δυστυχώς, δεν έδωσε ριζική λύση στο πρόβλημα στατικότητας και πιθανόν από κάποια κατασκευαστική αστοχία προέκυψε το σημερινό με την τοιχοποιία στην πλευρά της πλατείας», καταλήγει το δελτίο τύπου του δήμου Ζαγορίου.

Σχετικά άρθρα

Θέλουν μουσείο και όχι γραφεία την Πασχάλειο Σχολή