ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ένα τροχαίο επιβεβαίωσε την παρουσία βίδρας στην Παμβώτιδα

Ένα τροχαίο με θύμα μια βίδρα επιβεβαίωσε την παρουσία του θηλαστικού στη λίμνη Παμβώτιδα, αλλά ταυτόχρονα και το ότι η ποιότητα των υδάτων της βελτιώνεται, καθώς είναι γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό δείκτη υγείας των υδάτων.

Παρουσία της βίδρας στην περιοχή είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από 4,5 χρόνια, τον Μάιο του 2016, όταν πάλι από τροχαίο είχε βρεθεί νεκρή βίδρα στην περιοχή Ντουραχάνη. Αυτή τη φορά η νεκρή βίδρα εντοπίστηκε την Πρωτοχρονιά στο οδόστρωμα κοντά στο θυρόφραγμα στην περιοχή Περάματος και ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, που σημειώνει ότι παρόλο που οι βίδρες ζουν στη λίμνη, συχνά βγαίνουν στο δρόμο σε αναζήτηση τροφής.
Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι θηλαστικό που ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και μόνο όπου τα νερά είναι καθαρά.. Πρόκειται για νυκτόβια, συνεσταλμένα και ακριβοθώρητα ζώα στη φύση. Η βίδρα θεωρείται απειλούμενο είδος και προστατεύεται από την εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας, στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ειδών της Παγκόσμιας Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (ΙUCN) καθώς και στα Παραρτήματα ΙΙ και IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Επίσης, προστατεύεται σύμφωνα με το Π.Δ. 67/81, τη Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης (1979) και τη Σύμβαση της Ουάσιγκτον για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας (CITES, 1973). Τέλος, περιλαμβάνεται στον Κόκκινο Κατάλογο των Παγκοσμίως Απειλούμενων Ζώων και Φυτών των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας