ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προσεισμικός έλεγχος σχολικών κτιρίων εν όψει

Χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για προσεισμικό έλεγχο σε 113 σχολικές μονάδες και, εφόσον απαιτηθεί, δευτεροβάθμιο έλεγχο σε μέρος αυτών, επιδιώκει να λάβει ο δήμος Ιωαννιτών, με την Οικονομική Επιτροπή να εγκρίνει την υποβολή της πρότασης στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης με τίτλο « Δράσεις για υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας (προσεισμικός έλεγχος)» του προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», στον Άξονα Προτεραιότητας: «Ποιότητα ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών», οι δήμοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για την ολοκλήρωση/εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου ή και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κρίσιμων υποδομών (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων, δημαρχεία, μνημεία και άλλες σημαντικές υποδομές), για την εκπόνηση μελέτης αποτίμησης – ανασχεδιασμού (στατικής επάρκειας) και τευχών δημοπράτησης για τις κρίσιμες υποδομές που θα επιλεγούν, και, τέλος, για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου. Επιπλέον, χρηματοδοτούνται δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, με τη συνεργασία των αρμόδιων επιστημονικών φορέων (ΤΕΕ, ΟΑΣΠ κ.λπ.) και υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.λπ.), για τη διεύρυνση της κοινωνικής αντισεισμικής συνείδησης και την εμπέδωση αντισεισμικής συμπεριφοράς από τον πληθυσμό.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης είναι η 31η Μαρτίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων.
Ο δήμος Ιωαννιτών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις υποδομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και θεωρώντας ότι αποτελούν κρίσιμες υποδομές λόγω της εξυπηρέτησης μεγάλου πληθυσμού, προτίθεται να προχωρήσει στην εκπόνηση του προγράμματος πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου.
Με βάση την πρόσκληση, η πρόταση περιλαμβάνει την εκπόνηση προγράμματος πρωτοβάθμιου και δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες του δήμου, μέσω ταχέως οπτικού ελέγχου, της δομικής και μη δομικής τρωτότητας σε πρώτη φάση και ανάλογα με την αξιολόγηση, θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση η εφαρμογή επί τόπου μη καταστροφικών δοκιμών, αποτύπωση και καταγραφή, καθώς και ό,τι άλλο κρίνεται απαραίτητο, με στόχο τον προσδιορισμό εκείνων των υποδομών που έχουν χαμηλή αντοχή και κρίνονται επισφαλείς ή που είναι περισσότερο επισφαλείς σε σχέση με τις υπόλοιπες που θα έχουν εξεταστεί, και επομένως θα χρήζουν άμεσα μελέτης αποτίμησης – ανασχεδιασμού.
Ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος θα γίνει σε 113 σχολικά κτίρια, ενώ στη συνεχεία η εκπόνηση του δευτεροβάθμιου προσεισμικού ελέγχου θα εφαρμοστεί σε εκείνα που θα προκύψουν από τον μακροσκοπικό πρωτοβάθμιο έλεγχο, έλαβαν βαθμολογία κάτω ενός προβλεπόμενου ορίου. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των κτιρίων που θα έχουν ελεγχθεί και αντιστοιχεί στον αριθμό των 17 σχολικών κτιρίων, θα καταχτούν σε κατηγορία που θα απαιτεί περαιτέρω έλεγχο, δηλαδή δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο. Ο προϋπολογισμός του υποέργου αυτού ανέρχεται σε 115.000 ευρώ περίπου χωρίς ΦΠΑ.
Το δεύτερο υποέργο που προτείνεται, αφορά την εκπόνηση προγράμματος δράσεων ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης σε θέματα διαχείρισης σεισμικού κινδύνου και καταστροφικών συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στις σχολικές μονάδες του δήμου.
Το πρόγραμμα δράσεων, μέσω δημιουργίας κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού κ.ά., αποβλέπει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τον σεισμό, τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη κουλτούρας σε θέματα πρόληψης και ετοιμότητας, καθώς και στη μέγιστη δυνατή προστασία.
Αφορά τη δημιουργία κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού ανά ομάδα στόχο, μαθητές και εκπαιδευτικούς, σε θέματα που αφορούν τον σεισμό και τα συνοδά φαινόμενα, στα μέτρα προστασίας σε ατομικό, οικογενειακό και εργασιακό επίπεδο.
Η υποβολή του αιτήματος, μετά τη σχετική εισήγηση της αντιδημάρχου Αναπτυξιακού
Προγραμματισμού – Πολεοδομίας Νατάσσας Τύρου– Ούζα, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ σε περίπτωση που το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για την εκτέλεση της πράξης εξ ολοκλήρου, ο δήμος Ιωαννιτών δεσμεύεται ότι θα καλύψει με ιδίους πόρους την οικονομική διαφορά.
Η Οικονομική Επιτροπή, στην τελευταία της συνεδρίαση, ενέκρινε την υποβολή ενός ακόμη έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Πρόκειται για την βελτίωση προσβασιμότητας του αγροτικού οδικού δικτύου του δήμου.

Σχετικά άρθρα

Μικρή υστέρηση, αλλά εφικτός ο στόχος του καλοκαιριού

Ενεργειακή αναβάθμιση τριών σχολικών κτιρίων στον Δήμο Πωγωνίου

Σπόντες κατά Θ. Σκυλακάκη για το πρόγραμμα Οδικής Ασφάλειας