ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπολογιστική ισχύς μέσω «Διώνης» για το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μεταξύ των πρώτων πανεπιστημίων σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύος θα βρίσκεται για την επόμενη δεκαετία το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με την εγκατάσταση του υπερυπολογιστή «Διώνη», μέσω του προγράμματος «Περιφερειακής Αριστείας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», που ξεκίνησε να υλοποιείται με χρηματοδότηση 3 εκ. ευρώ.

Για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πρότασης, που συντόνισε ο αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος, συνεργάστηκαν επτά τμήματα και 64 μέλη ΔΕΠ. Αντίστοιχα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν ακόμη τρεις διατμηματικές προτάσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ η καθεμία, που κατατέθηκαν από το Ίδρυμα και έτυχαν υψηλής αξιολόγησης και χρηματοδότησης.
«Η ΔΙΩΝΗ θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πειραματικής έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της παροχής υπηρεσιών νέφους των τοπικών φορέων και επιχειρήσεων. Θα ενισχύσει την απασχόληση νέων επιστημόνων και μεταδιδακτορικών ερευνητών που θα συνεισφέρουν στην ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και θα υποστηρίξει τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συναδέλφους που υποστήριξαν την επιτυχή ένταξη της σημαντικής αυτής υπολογιστικής υποδομής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εύχομαι καλή συνεργασία για την άμεση και αποτελεσματική υλοποίησή της», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο κ. Νικολόπουλος.
Ο ίδιος, σε συνέντευξη τύπου κατά την παρουσίαση των προτάσεων, είχε υπογραμμίσει ότι «το έργο αυτό θα συμβάλει στην πειραματική επιστημονική έρευνα και θα προσφέρει εξυπηρέτηση στον πολίτη, αλλά και θα προάγει την επιχειρηματικότητα», εξηγώντας ότι μέσω της πρότασης θα δημιουργηθούν υπηρεσίες νέφους, ασφαλούς αποθήκευσης και επεξεργασίας δεδομένων για την επιχειρήσεις της περιοχής.
«Η υπολογιστική ισχύς που θα αποκτήσει το πανεπιστήμιο, θα το κατατάσσει στα πρώτα πανεπιστήμια της χώρα για την επόμενη δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνδύασε την πρόταση αυτή με την προσέλκυση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στην πόλη.
«Νέοι επιστήμονες θα παραμείνουν και άλλοι ευελπιστούμε ότι θα επιστρέψουν και πιστεύω μέσω της υποδομής και της ισχύος, θα προκύψουν νέες δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας, όπου έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην πόλη. Η εκπαίδευση των φοιτητών θα είναι πληρέστερη και θα στηρίζεται και στην τεχνολογική, πέρα από την άριστη θεωρητική εκπαίδευση», σημείωσε.
Τι είναι όμως ένας υπερυπολογιστής; Πρόκειται για υπολογιστικά συστήματα που αξιοποιούνται για την εκτέλεση πολλών εκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Οι υπερυπολογιστές ξεπερνούν τα προβλήματα χρόνου ή περιορισμού αποθηκευτικών χώρων, χρησιμοποιώντας υλικό τελευταίας τεχνολογίας. Ουσιαστικά ισοδυναμούν με εκατοντάδες διασυνδεδεμένους υπολογιστές, κόμβους, που επικοινωνούν μεταξύ τους και επεξεργάζονται την πληροφορία ταχύτατα.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή