ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ευρωπαϊκή βοήθεια μέσω περιφερειών στις επιχειρήσεις

«Λύση» στη διαφωνία της περιφερειακής αρχής με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων αλλά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σχετικά με την άμεση οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία, έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή ενέκρινε ελληνικό καθεστώς, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην της Κεντρική Μακεδονίας που έχει λάβει ήδη την έγκριση για αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Το καθεστώς εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και η δημόσια στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων για κεφάλαια κίνησης ως ποσοστό των δαπανών τις οποίες οι δικαιούχοι πραγματοποίησαν το 2019. Το μέγιστο ποσοστό επιδότησης των δαπανών ανά εταιρεία είναι 50 %.
Στόχος είναι η στήριξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αιφνίδια έλλειψη ρευστότητας, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, και αυτό σημαίνει ότι τα κονδύλια θα διατεθούν άμεσα, προκειμένου να απορροφηθούν έως το τέλος του έτους.
Αν και ακόμη δεν έχει γίνει η κατανομή των κονδυλίων ανά περιφέρεια, η περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε σχετικό αίτημα για χρηματοδότηση 30 εκ. ευρώ στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Η εξέλιξη αυτή, που χαιρετίζει και ο επιχειρηματικό κόσμος, προκάλεσε το προηγούμενο διάστημα ανταλλαγή ανακοινώσεων και δηλώσεων ανάμεσα στο Επιμελητήριο και την περιφερειακή αρχή, με το πρώτο να καλεί την περιφέρεια να ακολουθήσει το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας με σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΦΑΠΑΕ, και τον περιφερειάρχη να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν άλλα κονδύλια στο ΠΕΠ Ηπείρου, καλώντας την κυβέρνηση, και με σχετικές επιστολές, να θέσει το αίτημα συνολικά για όλες τις περιφέρειες.
Όπως αναδεικνύεται, η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, μετά και την έγκριση που έλαβε η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έτσι, πλέον, όλοι οι φορείς είναι «κερδισμένοι» και ακόμη περισσότεροι οι επιχειρήσεις, που μπορούν να λάβουν την αναγκαία στήριξη.

Ζητά να έχει λόγο στην κατανομή το Επιμελητήριο

Την ικανοποίηση του επιμελητηριακού κόσμου της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, επισημαίνοντας ότι οι «κοινές προσπάθειες» απέδωσαν και ότι η εξέλιξη αποδεικνύει πως «η ισχύς εν τη ενώσει». Παράλληλα όμως, ζήτησε «ρόλο» στην κατανομή των κονδυλίων.
«Πείσαμε και τον περιφερειάρχη πως πρέπει να επιμείνει προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το Επιμελητήριο ζητά την άμεση στήριξη των μικρών επιχειρήσεων από τον περασμένο Μάιο.
Το Επιμελητήριο συζήτησε το θέμα και στην συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπή τη Δευτέρα, αποφασίζοντας να συστήσει ομάδα εργασίας, ενώ θα ζητήσει και επίσημα από την περιφέρεια κοινή σύσκεψη με στόχο τον καλύτερο τρόπο κατανομής των κονδυλίων.
«Δεν μπορεί ένα μέτρο να ενισχύσει τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν μπορεί να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν πάρει βοήθεια, μέσα από άλλα εργαλεία. Υπάρχουν ατομικές επιχειρήσεις σε όλη την Ήπειρο, λιγότερες στα Γιάννενα και περισσότερες στους άλλους νομούς, που χρειάζεται να χρηματοδοτηθούν, για να λύσουν προβλήματα, τρέχουσες υποχρεώσεις. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν όλοι και όχι μια επιλογή σε κάποιους που έχουν ενισχυθεί», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.
Το Επιμελητήριο επιμένει πως τα χρήματα αυτά δε θα προέλθουν από το ΠΕΠ αλλά αφορούν αδιάθετα κονδύλια, τα οποία δεν επρόκειτο να απορροφηθούν. «Εμείς πάντα λέγαμε ότι είναι άλλο υπερδέσμευση, άλλο υπεραπορρόφηση. Οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι θα υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια», σημείωσε.
Η επιχορήγηση αφορά όλες τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, εκτός από τις δραστηριοποιούμενες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, στις συμβάσεις αδειοδότησης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας για εμπορικά σήματα ή σήματα και εμπορική τεχνογνωσία και σε υπεράκτιες εταιρείες και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
Ο κ. Δημητρίου σημείωσε πως για τις επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών θα υπάρξει άλλη ενίσχυση μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τις αποφάσεις να αναμένονται πολύ σύντομα.
«Έτσι κλείνει όλο το παζλ, όλοι οι άξονες τις οικονομίας, γιατί αυτά τα χρήματα πρέπει να απορροφηθούν έως το τέλος του χρόνου. Άρα μας ενδιαφέρει η δίκαιη κατανομή, χωρίς λάθη, και η άμεση απορρόφηση», τόνισε ο κ. Δημητρίου.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου

Για δικαίωση των θέσεών της κάνει λόγο η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», σε ανακοίνωσή της, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τους χειρισμούς της περιφερειακής αρχής.
«Με καθυστέρηση περίπου ενός μηνός, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου κατανόησε επιτέλους την πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου και κατέθεσε αίτημα για τη στήριξη πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού, με το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Γιατί τελικά μπορεί ο περιφερειάρχης να μην κατανοούσε τις προτάσεις μας, κατανόησε όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την αρχική μας πρόταση τη διατυπώσαμε δημοσίως στις 8 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίστηκε, όπως σχεδόν όλες μας οι προτάσεις, με υπεκφυγές και τελικά άρνηση. Ακολούθησε η υιοθέτησή της από την πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας, γεγονός που επισημάναμε στις 24 Σεπτεμβρίου σε νέα ανακοίνωσή μας, με την οποία καλούσαμε την περιφερειακή αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πολίτες της Ηπείρου ή να παραιτηθεί.
Τελικά αποδεικνύεται ότι ο σοβαρός, επίμονος και τεκμηριωμένος αντιπολιτευτικός λόγος έχει αποτέλεσμα. Αυτό κάνουμε από την πρώτη στιγμή και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γιατί πάνω από όλα είναι η Ήπειρος και οι Ηπειρώτες», σημειώνει η παράταξη Ριζόπουλου.

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς