ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ετήσιος απολογισμός με διάθεση αυτοκριτικής

Από διάθεση αυτοκριτικής χαρακτηρίζεται η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής για τη συμπλήρωση ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Η αυτοκριτική αφορά το κομμάτι της καθημερινότητας, με τη δημοτική αρχή να αναφέρει ότι υπήρξε κατώτερη των απαιτήσεων των πολιτών. «Και το λέμε με ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν ανταποκριθήκαμε στο βαθμό που θέλαμε, στον βαθμό που χρειάζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται ότι το μεγάλο στοίχημα είναι «να γίνουμε καλύτεροι, πιο αποδοτικοί, περισσότερο αποτελεσματικοί. Πρέπει να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που το ίδιο το σύστημα θέτει. Πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας. Μπορούμε να το κάνουμε».
Από τον απολογισμό ενός έτους της δημοτικής αρχής δε θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην πανδημία του κορωνοϊού, η οποία –όπως τονίζεται- υποχρέωσε τη δημοτική αρχή και τον δήμο να κινηθούν σε εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς και να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους στα νέα δεδομένα και τις ανάγκες που προέκυψαν. «Στους μήνες αυτούς αναδείχθηκε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου και των οργανισμών του. Κανένας δεν έμεινε μόνος, κανένας δεν έμεινε αβοήθητος. Έτσι θα συνεχίσουμε. Μένοντας δίπλα στον πολίτη, δίπλα σε όλους όσους έχουν αυξημένες ανάγκες», σημειώνεται μεταξύ άλλων.
Πέρα, όμως, από την αυτοκριτική για τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν, και την αιτιολόγηση των ανατροπών στον σχεδιασμό και την ανάδειξη νέων προτεραιοτήτων, γίνεται λόγος για σημαντικά αποτελέσματα στο κομμάτι των έργων. Όπως τονίζεται, ήδη υλοποιείται ή βαίνει προς δημοπράτηση το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού προγράμματος που έχει εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο.
«Ξεμπλοκάρουν μεγάλα έργα και κερδίζουμε τον χαμένο χρόνο ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες παρεμβάσεις μέσω του ΕΣΠΑ. Οι νέες τεχνολογίες μετατρέπονται σταδιακά σε κομμάτι της καθημερινότητας για τον δήμο και τα Γιάννενα σε λίγο καιρό θα είναι μια “έξυπνη πόλη”, που δε θα έχει να ζηλέψει τίποτα από κείνες που αποτελούν σημείο αναφοράς για την χώρα», υπογραμμίζεται, ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει ότι ο δήμος διαχειρίζεται με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό τους πόρους του, χωρίς σπατάλες και με γνώμονα να παραμείνει ισχυρός, ώστε να έχει την δυνατότητα να ανακουφίσει τους συμπολίτες με μέτρα που θα λάβει.
Αναφορά γίνεται και στις επιχειρήσεις του δήμου, που σημειώνεται ότι παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες στους πολίτες, ωστόσο αναφέρεται ότι μπορούν όλα να γίνουν καλύτερα και να δρομολογηθούν περισσότερα. «Με καταγεγραμμένες τις αδυναμίες και τα προβλήματα θα δρομολογηθούν τα βήματα που απαιτούνται», τονίζεται.
Το τελευταίο κομμάτι της ανακοίνωσης μπορεί να αναγνωστεί ως μια έμμεση αναφορά στην αντιπολίτευση, στην οποία χρεώνει την αδυναμία συνεργασίας. «Η σημερινή δημοτική αρχή αποδεικνύει ότι μπορεί να συνεργαστεί γόνιμα με όσους θέλουν να συνεργαστούν. Μπορεί να συγκρουστεί με κατεστημένα και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Μπορεί να ακούσει τους πολίτες. Μπορεί να αλλάξει τα Γιάννενα. Η σημερινή δημοτική αρχή κάνει πρώτη την αυτοκριτική της. Χωρίς να ωραιοποιεί, χωρίς να εθελοτυφλεί. Αλλά και χωρίς να μηδενίζει.
Στον ένα χρόνο που πέρασε δεν κατάφερε όσα είχε προγραμματίσει. Όμως έχει την πρόθεση και την διάθεση, έχει την εμπειρία και τη βούληση να συνεχίσει. Με τη βοήθεια των πολιτών. Με τη συνεργασία των φορέων. Με τη δέσμευση για συνεχή και αδιάκοπη δουλειά. Με όραμα. Για τα επόμενα χρόνια, για τα Γιάννενα της Νέας Εποχής», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

Ένας ελάχιστος φόρος τιμής

Στη μνήμη ενός σπουδαίου ανθρώπου

Συνεχίζουμε στο πνεύμα του Μωυσή Ελισάφ

Δημήτρης Σιώτος