ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Βουτιά» των βάσεων για το 70% των τμημάτων

Αγωνία τέλος για τους περίπου 100.000 υποψηφίους για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2020 για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός  υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Θερμά συγχαρητήρια προς τους επιτυχόντες των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων έδωσε με σημερινό μήνυμά της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως. «Ευοδώθηκαν οι προσπάθειές σας, και μάλιστα υπό πρωτόγνωρες συνθήκες», ανέφερε. Τόνισε, δε, ότι ξεκινούν ένα «συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση», με νέες ευκαιρίες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να χτίσουν το μέλλον τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και επιτυχία στις σπουδές τους. Επιπλέον, η υπουργός αναφέρθηκε και σε όσους δεν πέτυχαν τους στόχους που είχαν θέσει. «Η σημερινή ημέρα ανοίγει μπροστά σας μία νέα προοπτική, μία αφορμή να επανεξετάσετε τις επιλογές σας και να διαλέξετε το δρόμο που σας ταιριάζει» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Είναι η αρχή μίας νέας πορείας, που με όρεξη και προσήλωση θα ακολουθήσετε».

 

 Ιστορικό χαμηλό για τις Ιατρικές

Καθοδικά κινήθηκαν φέτος στις πανελλαδικές οι βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των τμημάτων, με εξαίρεση τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής. Συνολικά, από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, δηλ. το 70%, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. Μεγάλο ήταν και φέτος το ποσοστό των τμημάτων, η βάση εισαγωγής των οποίων είναι κάτω των 10.000 μορίων. Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 40%.

Στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι νομικές σχολές κράτησαν τις βάσεις τους σταθερές στα περυσινά επίπεδα, άνοδο σημείωσαν οι σχολές Ψυχολογίας, αλλά και οι χαμηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. Όσον αφορά στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις πολυτεχνικές σχολές και στις σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών.

Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, σε ποσοστό έως και 20%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις των αρχιτεκτονικών σχολών.

Βέβαια, από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία είναι ότι τρία τμήματα έχουν βάση κάτω των 1.000 μορίων, δηλαδή εισάγοντες φοιτητές που έγραψαν λιγότερο από την μονάδα. Πρόκειται για τα τμήματα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στο Καρπενήσι με βάση στα 625, το Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Μεσολόγγι και βάση 875 και το Περιβάλλοντος, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με έδρα τη Ζάκυνθο και βάση 900.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρσι, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν 4.016 (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στη Θεσσαλονίκη).

Σχετικά άρθρα

Πτώση για 16 από τα 22 τμήματα, σημαντική άνοδος στην Αρχιτεκτονική