ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Γέφυρα Πλάκας- Μοναδική εκκρεμότητα το σχέδιο διαχείρισης

Στο σχέδιο διαχείρισης του Γεφυριού της Πλάκας εντοπίζεται το ενδιαφέρον μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του μνημείου.

Οι εργασίες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο και από χθες ξεκίνησε και η απομάκρυνση των βάσεων των πυλώνων από την κοίτη του Αράχθου, μετά την αφαίρεση των πυλώνων και της βοηθητικής σιδηροκατασκευής του γεφυριού. Έτσι, όλα θα είναι έτοιμα για την επίσημη παράδοση- παραλαβή του έργου, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου, όταν και αναμένεται να γίνει μία ακόμη τελετή, στην οποία αναμένεται να βρεθούν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και πολλά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία πιστώνεται πολιτικά το έργο.
Η σύνταξη ενός σχεδίου διαχείρισης του μνημείου προβλεπόταν από την αρχική μελέτη και στην τελευταία της συνεδρίαση η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της προγραμματικής σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του.
Το σχέδιο διαχείρισης θα κληθεί να καθορίσει τη χρήση όχι μόνο του μνημείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ενώ θα ορίσει και το ποιος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησής του, ώστε να μην είναι ουσιαστικά ένας χώρος χωρίς κανέναν έλεγχο, όπως συνέβαινε μέχρι και την κατάρρευσή του. Το πιθανότερο είναι η ευθύνη να περάσει στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο βέβαια θα πρέπει να φροντίσει στη συνέχεια να βρει τρόπους για να έχει μια συνεχή εποπτεία, καθώς ο χώρος είναι ανοιχτός, υπάρχουν τρεις προσβάσεις και βρίσκεται εκτός κατοικημένης περιοχής.
Από το σχέδιο διαχείρισης αναμένεται να προκύψει ακόμη αν το Γεφύρι της Πλάκας θα είναι μόνιμα επισκέψιμο, σε πόσα άτομα θα επιτρέπεται η διέλευση και ποιος θα έχει την ευθύνη παρακολούθησης των ηλεκτρονικών συστημάτων που καταγράφουν τυχόν μετατοπίσεις. Επίσης, θα καθορίζει τη γενικότερη αποκατάσταση του τοπίου, τη διαμόρφωση των προσβάσεων και την τύχη των τμημάτων της παλιάς γέφυρας, τα οποία είχαν ανασυρθεί και έχουν εναποτεθεί εδώ και πέντε χρόνια στις παρυφές της κοίτης του παραπόταμου Ραφτανίτικου.

Σχετικά άρθρα

Αγιασμός και με συμβολικό χαρακτήρα στη γέφυρα Πλάκας

Ενόχληση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη μορφή της εκδήλωσης στη Γέφυρα Πλάκας

Σύμβολο της ευρωπαϊκής αναγέννησης η Γέφυρα της Πλάκας

Αποστόλης Τζελέτας