ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συνεχίζεται η “αποψίλωση” των βουνών από τα βότανα

Συνεχίζεται η λεηλασία των ορεινών όγκων της Ηπείρου από τα αρωματικά θεραπευτικά φυτά που διαθέτουν και κυρίως, την πρίμουλα, γνωστό ως το «λουλούδι του Δαρβίνου».

Ένας ακόμη αλλοδαπός συνελήφθη σε ορεινή και δύσβατη περιοχή στο Πληκάτι Κόνιτσας, για παράνομη συλλογή ποσότητας αρωματικού-θεραπευτικού φυτού, καθώς είναι συλλέξει 24,5 κιλά πρίμουλας.

Η σύλληψη έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Πυρσόγιαννης, ενώ από το κατηγορητήριο δεν λείπει και η παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη κατά του κορωνοϊού, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση των συνόρων.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην περιοχή, να έχει εισέλθει παράνομα στη χώρα και να έχει συλλέξει την παραπάνω ποσότητα, η οποία και κατασχέθηκε.

Παράλληλα, του επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων πρόληψης της διάδοσης του κορωνοϊού.

Το προανακριτικό έργο ενεργεί το τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων ενώ ο συλληφθείς, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ωστόσο δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερες συλλήψεις η αστυνομία είχε εντοπίσει Αλβανούς επιτήδειους να κατασκηνώνουν στα βουνά για να κάνουν την συγκομιδή, ενώ χρησιμοποιούσαν μέχρι και μουλάρια για τη μεταφορά του φυτού. Τις περισσότερες φορές εκριζώνουν τα φυτά, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση ή τη δραματική μείωση πολλών ειδών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Ειδικά για την πρίμουλα εκτιμάται ότι λόγω της βίαιης συλλογής της, έχει εξαφανιστεί κατά 30% από τις πλαγιές του Γράμμου.

Σε Γράμμο, Πίνδο και Μουργκάνα τα φαινόμενα αυτά είναι συχνά και το θέμα μάλιστα έχει φτάσει και στη Βουλή, με τελευταία παρέμβαση να γίνεται τον περασμένο Νοέμβριο από τον βουλευτή Ιωαννίνων Γιώργο Αμυρά.

Η αιτία της λεηλασίας είναι το οικονομικό όφελος, καθώς το «λουλούδι του Δαρβίνου» εξάγεται αποξηραμένο προς τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου πωλείται ακόμη και προς 50.000 ευρώ το κιλό, καθώς έχει πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων και χρήσεων.

Σχετικά άρθρα

Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και με τα παιδιά στο Ι.Χ.

Σύλληψη στα Γιάννενα για fake news περί νεκρών στην Θεσσαλία

Ηπειρωτικός Αγών

Σύλληψη για εμπρησμό στο Καλέντζι