ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

22 μεγάλα έργα, αλλά ούτε ένα στην Ήπειρο

Κανένας φάκελος μεγάλου έργου που να αφορά την Ήπειρο, δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε ερώτηση του βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Καλογιάννη για την πορεία αξιολόγησης των φακέλων μεγάλων έργων (ΦΜΕ) που έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα επί μέρους ερωτήματα που είχε θέσει ο Σταύρος Καλογιάννης, αφορούσαν τα μεγάλα έργα που έχουν υποβληθεί για έγκριση, τα επιχειρησιακά προγράμματα (Ε.Π.) στα οποία θα ενταχθούν αυτά τα έργα και πότε αναμένεται να παράγουν δαπάνες.
Ο αρμόδιος υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων κ. Τσακίρης αναφέρει στην απάντησή του, επισυνάπτοντας σχετικό πίνακα, ότι οι μέχρι σήμερα υποβληθέντες φάκελοι μεγάλων έργων ανέρχονται σε 22, είναι συνολικού κόστους 7,3 δισ. ευρώ περίπου και επιλέξιμου κόστους 5,5 δισ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών, οι 14 φάκελοι αφορούν στη Β’ φάση τμηματοποιημένων (phasing) μεγάλων έργων, που προέρχονται από την προηγούμενη περίοδο (2007 – 2013) και οι υπόλοιποι οκτώ σε νέα έργα της τρέχουσας περιόδου. Από τους 22 φακέλους έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ οι 20 και αναμένεται η έγκριση και των υπολοίπων δύο. Τα 20 έργα παράγουν ήδη δαπάνες.
Οι 22 φάκελοι μεγάλων έργων αντιστοιχούν σε έξι έργα ενταγμένα και χρηματοδοτούμενα από το Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, ένα έργο στο Ε.Π. Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα, έντεκα έργα στο Ε.Π. Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη, τρία έργα στο ΠΕΠ Αττικής και ένα έργο στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι κινούνται ορισμένα μεγάλα έργα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Χρειάζεται όμως επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς η τρέχουσα προγραμματική περίοδος (2014-2020) βαδίζει στη λήξη της και οι μέσες απορροφήσεις των επιχειρησιακών προγραμμάτων κινούνται χαμηλά, πολύ κάτω του 50%. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κανένας φάκελος μεγάλου έργου που να αφορά την Ήπειρο δεν έχει υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ», αναφέρει σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης και προσθέτει: «Παράλληλα, παρουσιάζονται με ανάγλυφο τρόπο οι πολύ αργοί ρυθμοί με τους οποίους κινούνταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τα έργα υποδομής και ανάπτυξης, αν λάβουμε υπόψη ότι τα 14 από τα 22 έργα αποτελούν συνέχεια της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2007-2013 και τέσσερις φάκελοι μεγάλων έργων υποβλήθηκαν από την κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη. Είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να κινηθούν με γρήγορο ρυθμό για την ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και για την προώθηση της νέας γενιάς μεγάλων έργων της χώρας».

Σχετικά άρθρα

«Καμπανάκι» με διπλή ανάγνωση για το Πάρκο Τεχνολογίας

«Έπραξα το καθήκον μου στο ακέραιο»

Γεωργία Χαλάτση

Έβαλε τέλος στα σενάρια για Δήμο και Περιφέρεια