ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί»

Τις θέσεις του για την εξωτερική πολιτική της χώρας, δηλώνοντας υπερήφανος για τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν προς επίλυση ζητημάτων με τις γειτονικές χώρες, όπως τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ανέλυσε ο επικεφαλής της πολιτικής κίνησης ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ξεκινώντας από τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κοτζιάς έδειξε την αντίθεσή του με τον τρόπο που ελληνική κυβέρνηση «απαντά» στις τουρκικές προκλήσεις, σημειώνοντας πως κατάλαβε με καθυστέρηση τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ενώ τόνισε την ανάγκη μιας συνεκτικής, ενεργητικής και δημοκρατικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιβεβαιώσει ξανά πως η δική μας εξωτερική πολιτική είναι μια πολιτική της διαπραγμάτευσης, της διαβούλευσης, της μεσολάβησης, όχι να εγκλωβίζεται στην πολιτική της Τουρκίας», είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Στην άλλη πλευρά, καλό είναι να μην κάνουμε σόου με υπουργούς, αλλά να στέλνουμε ανώτατους διπλωμάτες να διαπραγματεύονται, όπως κάναμε πάντα, και να συζητάνε. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση πρέπει να σοβαρευτεί, να κάνει διπλωματική πολιτική για την ουσία της και όχι για το θεαθήναι, και να αποκτήσει μια στρατηγική για το τι ρόλο θέλει για την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Δεν μπορεί να είναι ο ρόλος μας να απαντάμε στις ενέργειες της Τουρκίας. Θα προασπιζόμαστε τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά έχουμε έναν ειδικό ρόλο και μια ειδική αποστολή, ως κράτος μέλος και του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.».

Παράλληλα, με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, σημείωσε ότι δεν βλέπει ανταλλάγματα που θα τη δικαιολογούσαν. «Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της ετήσιας ανανέωσης, ώστε κάθε χρόνο να γίνεται διαπραγμάτευση. Αν είχαμε κάποιες εγγυήσεις και ισχυρά ανταλλάγματα, ίσως να μπορούσε να γίνει και για περισσότερο χρόνο. Αλλά δε βλέπω κάτι τέτοιο, βλέπω μια ουδέτερη στάση των Αμερικανών και μάλιστα σε μια εποχή που για πολλοστή φορά η Τουρκία εμπόδισε τη χρήση των βάσεων της από τους Αμερικάνους», σημείωσε.

Η συμφωνία με την Αλβανία

Ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε σχετικά με τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει ως υπουργός, ώστε να υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία για την επίλυση των θεμάτων που εδώ και δεκαετίες αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα ζητήματα που είχαν τεθεί και επιλύθηκαν, ήταν ο ενταφιασμός των ελλήνων ηρώων του ελληνοαλβανικού έπους και η διατήρηση των συμφερόντων της ελληνικής μειονότητας. Ωστόσο, απέμενε το θέμα της ΑΟΖ, την οποία, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, ορίζει το ελληνικό κράτος, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, αλλά και ένα ακόμη θέμα που, σύμφωνα με τον ίδιο, ενόχλησε ορισμένους, είναι η άρση του εμπόλεμου.

«Είναι γελοίο να λέμε ότι είμαστε σε πόλεμο»,ανέφερε, προσθέτοντας πως κάποιοι θέλησαν να εμπλέξουν το θέμα της περιουσίας Αλβανών (140 ακίνητα), που λόγω του εμπόλεμου, έχει τεθεί υπό την εποπτεία του ελληνικού κράτους, με την κατάσχεση των περιουσιών των Τσάμηδων. «Κάποιοι πονηροί προσπάθησαν να μπερδέψουν αυτές τις δυο υποθέσεις , την περιουσία δηλαδή, που ως μεσεγγυητής κράτησε η Ελλάδα λόγω του πολέμου και επιχειρούν να τις ταυτίσουν με τις περιουσίες των Τσάμηδων που πέρασαν στον ελληνικό πληθυσμό. Εμφάνισαν κάτι που δεν ήταν αντικείμενο συμφωνίας και συζήτησης, το Τσάμικο, παρά τις επανειλημμένες μου διαψεύσεις», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και κατέληξε: «Δεν είναι τρόπος να φοβίζεις τον κόσμο και αντί να λύσουμε τα προβλήματα στα βόρειά μας και να ασχοληθούμε με τον κύριο αντίπαλο και εν δυνάμει φίλο μας που είναι η Τουρκία, ασχολούμαστε με κράτη μικρά που μας έχουν ανάγκη και μπορούμε με φιλικές κινήσεις να λύσουμε τα προβλήματά μας. Μόνο κέρδη έχει η Ελλάδα με το να λύνει τα προβλήματα. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη φιλία των λαών, ούτε να φοβίζουμε τον κόσμο».

«Αναγκαίο ένα σχέδιο ανάπτυξης»

Σε ό,τι αφορά το ΠΡΑΤΤΩ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως απέστειλε μια πρόταση προς τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, με στόχο τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατικών πατριωτικών δυνάμεων για ένα κοινό πρόγραμμα, που να σταθεροποιεί και διασφαλίζει την ανάπτυξη της χώρας.

Όπως σημείωσε, η χώρα διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό για να κάνει άλματα προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό.«Αν δε βάλουμε ένα σχέδιο για το τι Ελλάδα θέλουμε, θα συνεχίσουμε να τυραννιόμαστε με συζητήσεις για το τι φόρεσε μια ή για τα γκολ», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις εκλογές, σημείωσε ότι το ΠΡΑΤΤΩ έχει μια πορεία ενίσχυσης. «Η χώρα έχει ανάγκη μια δημοκρατική αριστερή πατριωτική δύναμη, που να σκέφτεται για το μέλλον και όχι για τον καυγά που προηγήθηκε», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

«Zastava. Με σπασμένα φρένα» και με Νίκο Κοτζιά

Ηπειρωτικός Αγών