ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη «μέγκενη» της υποχρηματοδότησης το πανεπιστήμιο

Ένα πανεπιστήμιο άξιο του ονόματος του στην εκπαίδευση και την έρευνα, ένα συγκροτημένο επιστημονικό-τεχνολογικό οικοσύστημα, ένα περιβάλλον ελεύθερης διακίνησης ιδεών, δημιουργίας, προβληματισμού και υπεράσπισης των δικαιωμάτων της κοινωνίας, συνοψίζουν το στρατηγικό σχέδιο της διοίκησης του πανεπιστημίου, που προχώρησε σε έναν δημόσιο απολογισμό.

Στον διττό ρόλο της εκπαίδευσης, της μεταφοράς της γνώσης από γενιά σε γενιά, αλλά και της έρευνας για την παραγωγή νέας γνώσης, το πρυτανικό συμβούλιο, στον κοινό χαιρετισμό του, πρόσθεσε έναν επιπλέον ρόλο. «Μετά την εμπειρία της δεκάχρονης κρίσης, το ελληνικό πανεπιστήμιο θα πρέπει να αποτελέσει υπόδειγμα χρηστής διαχείρισης, πρότυπο διαφάνειας και φάρο ήθους», αναφέρει το πρυτανικό συμβούλιο.
Συνοπτικός ήταν ο απολογισμός που έκανε ο πρύτανης, με τη μορφή κυρίως της παρουσίασης του πανεπιστημίου, σχολών και τμημάτων καθώς και τις αλλαγές που επήλθαν με την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε, καταδεικνύοντας τη μειούμενη συνεχώς κρατική χρηματοδότηση, από την οποία μόλις το 3,8 % καταλήγει στο διδακτικό και ερευνητικό έργο. Το 2018 η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε σε 15,829 εκ. ευρώ, το 2019 σε 11,313 εκ. ευρώ και το 2020 προβλέπονται 12 εκ. ευρώ, όταν το 2010 η χρηματοδότηση ανέρχονταν στα 24 εκ. ευρώ.
Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε ότι ζήτησε από τους βουλευτές να στηρίξουν το αίτημα για αύξηση της φετινής χρηματοδότησης, καθώς ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 1,5 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, σχεδόν το 55% της χρηματοδότησης αφορά τη σίτιση και στέγαση των φοιτητών, πάνω από 6 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα για την έρευνα και διδασκαλία, που είναι ο κύριος στόχος των πανεπιστημίων, να φτάνει μετά βίας το 4%.
Παράλληλα, ο κ. Αλμπάνης σημείωσε και την οικονομική επίδραση των φοιτητών του πανεπιστημίου στην πόλη των Ιωαννίνων, στην οποία διαμένουν 23.000 φοιτητές. Επικαλούμενος στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, τα Γιάννενα έχουν τη μεγαλύτερη πυκνότητα φοιτητών σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις, με έναν φοιτητή να «αντιστοιχεί» σε κάθε τετραμελή οικογένεια, όπως ανέφερε.
«Το ¼ του πληθυσμού της πόλης είναι το πανεπιστήμιο και το πανεπιστήμιο καλύπτει το ¼ της οικονομίας της πόλης και η επίδραση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη, αν συμπεριλάβουμε και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», σημείωσε.

«Αυτοχρηματοδότηση» μέσω προγραμμάτων

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το πανεπιστήμιο «αυτοχρηματοδοτείται», μέσα από τους πόρους που προσελκύει, οι οποίοι ανέρχονται σχεδόν σε 10 εκ. ευρώ ετησίως, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ για το 2020 το ποσό των ενταγμένων σε προγράμματα έργων αναμένεται να ξεπεράσει τα 14 εκ. ευρώ.
Μάλιστα, έχουν υποβληθεί τέσσερις ιδρυματικές προτάσεις (κάθε μία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο ερευνητικό πρόγραμμα) στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», με τίτλο Υποστήριξη της Περιφερειακής Αριστείας».
Οι προτάσεις είναι:
– Ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ποιότητας και ασφάλειας αγροδιατροφικών και βιολειτουργικών προϊόντων (ΕΥ- ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ)
– Κέντρο Έρευνας, Ποιοτικής Ανάλυσης Υλικών Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Επικοινωνίας της Επιστήμης
– Ανάπτυξη νέων υποδομών που οικοδομούν «ικανότητα» στη βιοϊατρική έρευνα (BIOMED-20)
– «Διώνη»: Υπολογιστική υποδομή επεξεργασίας και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων.

Στόχοι και προκλήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρύτανης στις ακαδημαϊκές λειτουργίες που προέκυψαν μετά και τη συνένωση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Πρόκειται για την ενεργοποίηση οκτώ νέων τμημάτων και έναρξη λειτουργίας του τμήματος Ψυχολογίας, την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης του προσωπικού του πρώην ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο, την εξασφάλιση 48 νέων θέσεων ΔΕΠ και 98 θέσεων διδακτικού προσωπικού στο πρόγραμμα απόκτησης ακαδημαϊκής εμπειρίας, την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, την πιστοποίηση εσωτερικών λειτουργιών αλλά και προγραμμάτων σπουδών.
Επίσης, εκπονείται στρατηγική ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και γίνεται διερεύνηση υπαρχουσών υποδομών τεχνολογίας και εξοπλισμού, καθώς και σχέδια συγκρότησης των έξι Ινστιτούτων, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία αγοράς εξοπλισμού για το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο, όπως και η διαμόρφωση χώρων στις εγκαταστάσεις του πρώην T.E.I. Ηπείρου.
Από τον απολογισμό δεν έλειψαν οι αναφορές στα προβλήματα και τις προκλήσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά στις κτιριακές υποδομές και τη στελέχωση.
Σε αυτή τη φάση, εκκρεμούν η μελέτη και η υλοποίηση του σχεδίου ανέγερσης φοιτητικών εστιών και κτιριακών εγκαταστάσεων για την μόνιμη στέγαση του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, η αναβάθμιση/επέκταση του Ζωοτροφείου, η συντήρηση κτιρίων και ειδικά στη Σχολή Θετικών Επιστημών και τη Φιλοσοφική, η δημιουργία κτιρίου για το τμήμα Οικονομικών Επιστημών, η ενεργειακή αναβάθμιση της πανεπιστημιούπολης και η ορθολογική κατανομή των χώρων ειδικά στο τμήμα Ιατρικής και το μεταβατικό κτίριο.
Επίσης, είναι γνωστές οι οξείες ανάγκες σε διοικητικό προσωπικό, ενώ δεν έχει ρυθμιστεί το θέμα των συμβασιούχων στην Εταιρία Διαχείρισης και τον ΕΛΚΕ.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή