ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν ήταν ποτέ στα σχέδια το τμήμα στην Ηγουμενίτσα

Ουδέποτε η Σύγκλητος είχε προτείνει ή αποφασίσει την ίδρυση και λειτουργία του τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης στην Ηγουμενίτσα, ξεκαθάρισαν σήμερα οι πρυτανικές αρχές, απαντώντας στις αιτιάσεις που δέχθηκε το πανεπιστήμιο από φορείς της Θεσπρωτίας, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μην προχωρήσει στην μελέτη σκοπιμότητας για το συγκεκριμένο τμήμα.

Μέχρι σήμερα, το μόνο που είχε γίνει, με βάση τον τελευταίο νόμο για την ενσωμάτωση του ΤΕΙ Ηπείρου στο πανεπιστήμιο, ήταν η διοικητική ίδρυση του τμήματος, ζήτημα που έχει προκαλέσει και προβλήματα στους φοιτητές που σήμερα φοιτούν στην Ηγουμενίτσα. Ωστόσο, η ακαδημαϊκή απόφαση ίδρυσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Συγκλήτου, η οποία ποτέ δεν ελήφθη, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, με τον αντιπρύτανη Σπύρο Γεωργάτο να αποδίδει ουσιαστικά την ίδρυση του τμήματος στις πιέσεις που υπήρξαν τοπικά, με αποτέλεσμα να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο.
«Η Σύγκλητος ποτέ δεν ενέκρινε τη δημιουργία αυτού του τμήματος. Ενσωματώθηκε, μετά από τη συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής και δεν υπήρχε στην αρχική πρόταση. Ήδη υπάρχει υποστελέχωση του τμήματος, κάνοντας πολύ δύσκολη τη λειτουργία ακόμα και σήμερα. Επιπλέον, είναι ένα τμήμα που απέχει από τη συγκροτημένη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, που ανήκει. Όλοι αυτοί οι λόγοι οδήγησαν τη Σύγκλητο στην απόφαση να μην επιμείνει στη λειτουργία του», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεωργάτος σημείωσε ότι από την αρχή υπήρχαν επιφυλάξεις ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές του συγκεκριμένου τμήματος και υπενθύμισε ότι στο πόρισμα της Επιτροπής που είχε ορίσει το υπουργείο δεν υπήρχε η πρόταση ίδρυσής του τμήματος Διερμηνείας. Αντιθέτως, υπήρξαν εναλλακτικές προτάσεις για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, είτε ως θερινό σχολείο, είτε στο πλαίσιο της λειτουργίας των διετών σπουδών ιχθυοκαλλιέργειας και των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος (που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του Ερευνητικού Κέντρου).
«Ήταν ένα πακέτο προτάσεων πολύ συνεκτικό, αναπτυξιακό, που θα έδινε στο πανεπιστήμιο μεγαλύτερες δυνατότητες και θα συνέτεινε περισσότερο στην εξωστρέφεια. Δυστυχώς, δεν υιοθετήθηκε από το υπουργείο και υιοθετήθηκε ένα προβληματικό σχήμα, η δημιουργία ενός τμήματος που καταλάβαμε εκ των υστέρων ότι έχει πολύ μεγάλο κόστος για να λειτουργεί ακαδημαϊκά ολοκληρωμένο και, μάλιστα, για να λειτουργήσει ιδιαίτερα στις βαλκανικές γλώσσες, γεγονός που δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην εξεύρεση καθηγητικού προσωπικού. Όλα αυτά συνέτειναν στο να κάνουμε σήμερα ένα βήμα πίσω, χωρίς να παραιτούμεθα από τη χρήση των χώρων, που θα προσπαθήσουμε μελλοντικά να αξιοποιήσουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργάτος.
Στα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά και σε αυτά που θα δημιουργούνταν στην πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών, αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος. Επίσης, σημείωσε ότι όλοι οι φοιτητές των τμημάτων Τεχνολογικής κατεύθυνσης που ενσωματώθηκαν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο, εκτός από το συγκεκριμένο τμήμα.
Το ζήτημα των φοιτητών που σήμερα σπουδάζουν στο τμήμα, έθεσε σε προτεραιότητα από εδώ και πέρα ο πρύτανης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πως ένας φοιτητής που σπουδάζει διοίκηση επιχειρήσεων, λαμβάνει πτυχίο από τμήμα μετάφρασης και διερμηνείας. Η πρόταση της Συγκλήτου μιλά είτε για ελεύθερη μετεγγραφή σε συναφή τμήματα σε οποιοδήποτε ΑΕΙ της χώρας, είτε για συνέχιση των σπουδών σε αυτό, αλλά με την ανάληψη της διοικητικής λειτουργίας του τμήματος από το τμήμα Λογιστικής Χρηματοοικονομικής (που λειτουργεί στην Πρέβεζα) της Σχολής Οικονομικών Επιστημών.
Το θέμα τέθηκε και στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί τεκμηριωμένη πρόταση από την πλευρά του πανεπιστημίου, προκειμένου να περιληφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τον Γενάρη στη Βουλή, από το υπουργείο Παιδείας.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή