ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τον Απρίλιο οι αποφάσεις για τα τρία νέα τμήματα

Τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για το μέλλον των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μετά την συγχώνευση των ΤΕΙ, αναμένει και η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για τα τρία νέα τμήματα, που πρόκειται να λειτουργήσουν την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-21, με βάση τον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πρόκειται για 37 νέα τμήματα στα ΑΕΙ της χώρας, ενώ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών και το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την Άρτα, καθώς και και το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την Ηγουμενίτσα.

Για την λειτουργία αυτών η σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πρέπει να λάβει απόφαση μέχρι τις 30 Απριλίου του 2020. Μέχρι τότε βέβαια εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκαθαριστεί και οι προθέσεις του υπουργείου  Παιδείας, κυρίως ως προς την διασφάλιση του προσωπικού που είναι αναγκαίο για τη λειτουργία των νέων τμημάτων, με δεδομένο πως ήδη οι πρυτανικές αρχές είναι αντιμέτωπες με κενά που υπάρχουν στα ήδη υφιστάμενα τμήματα, όπως ανέφερε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε δηλώσεις του.

Ειδικότερα για το τμήμα της Ηγουμενίτσας, για το οποίο οι πρυτανικές αρχές έχουν δεχθεί τα «πυρά» του κυβερνητικού βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα περί μη διάθεσης διδακτικού προσωπικού, ο πρύτανης τόνισε πως με τα 48 μέλη ΔΕΠ που πήρε το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καλύφθηκαν τμήματα που δεν ήταν αυτοδύναμα, αλλά και κενά που δημιουργήθηκαν λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στο συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με τον κ. Αλμπάνη έγινε κατανομή, αλλά η προκήρυξή τους θα εξαρτηθεί από τις οριστικές αποφάσεις. «Δώσαμε στο Τμήμα Διερμηνείας και Μετάφρασης μία συν δύο θέσεις, αλλά δεν θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη των θέσεων αυτών, αν δεν αποφασίσουμε ότι το τμήμα ξεκινάει», ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα οκτώ νέα τμήματα που λειτουργούν από φέτος, ο κ. Αλμπάνης εξήγησε ότι σε επίπεδο υποδομών δεν υπάρχει πρόβλημα, σε αντίθεση με τις ελλείψεις σε διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, για το οποίο γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα θέματα που τέθηκαν σε συνάντηση που υπήρξε με τον αρμόδιο υφυπουργό και τον Γ.Γ. του υπουργείου. Για την οικονομική λειτουργία και κυρίως την εξόφληση του χρέους προς την ΔΕΗ , που ανέρχεται σε 1 εκ. ευρώ, ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε το ποσό αυτό να δοθεί από το αποθεματικό και έτσι να υπάρξει και όφελος 350.000 ευρώ από την έκπτωση συνέπειας.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή