Η Ελένη- Ουρανία Μύταρη (πάνω δεξιά) και η Βάια Λιάμη (πάνω αριστερά) συγκέντρωσαν 18.970 και 18.945 μόρια αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην 5η και στην 6η θέση. Η Χριστίνα Ζουμπούλη (κάτω αριστερά) εισάγεται 1η στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 18.876 μόρια, ενώ η Ηλιάνα Γεωργάρα- Κίτσου (κάτω δεξιά) εισάγεται 1η στην Κτηνιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 17.900 μόρια.
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σπουδές στα Γιάννενα από επιλογή

Σπουδές στον τόπο τους επιλέγουν οι περισσότεροι φοιτητές και ο λόγος δεν είναι μόνο οικονομικός, όπως λένε ακόμη και υποψήφιοι, που είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις, βάσει των βαθμολογιών τους στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Το υψηλό επίπεδο των σχολών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και η επιθυμία τους να μην απομακρυνθούν από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον, είναι κάποιοι από τους λόγους, που τους οδηγούν να παραμείνουν στα Γιάννενα, αφού πιστεύουν πως τη φοιτητική ζωή κάλλιστα μπορείς να τη ζήσεις και στον τόπο μόνιμης κατοικίας σου.
Η Ελένη- Ουρανία Μύταρη και η Βάια Λιάμη, μαθήτριες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στα Γιάννενα, συγκέντρωσαν 18.970 και 18.945 μόρια αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας την εισαγωγή τους στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην 5η και στην 6η θέση. Με τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν, θα μπορούσαν να φοιτήσουν σε οποιαδήποτε Ιατρική Σχολή της χώρας, ωστόσο επέλεξαν αυτή των Ιωαννίνων.
«Είναι σημαντικό να έχεις την οικογένεια δίπλα σου και να σε στηρίζει ψυχολογικά σε κάθε σου βήμα. Δεν ήθελα, επίσης, να αποκοπώ από τους φίλους μου», δηλώνει στον Η.Α. η Βάια Λιάμη και προσθέτει: «Από τη στιγμή που η Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, δε βλέπω τον λόγο να σπουδάσω κάπου αλλού. Όσο για τη φοιτητική ζωή, τα Γιάννενα προσφέρονται».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συμφοιτήτριά της πλέον Ελένη- Ουρανία Μύταρη. «Η Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων είναι από τις καλύτερες, γνωρίζουμε την πόλη και οι φίλοι μας είναι εδώ. Έτσι, δε θα χρειαστούμε προσαρμογή», αναφέρει.
Να σπουδάσει στα Γιάννενα επέλεξε και η Χριστίνα Ζουμπούλη, μαθήτρια του 5ου Λυκείου, που εισάγεται 1η στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων με 18.876 μόρια. «Επέλεξα να είμαι κοντά στην οικογένεια και τους φίλους μου. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε ένα αμιγώς τμήμα Ψυχολογίας στα Γιάννενα, ήταν η πρώτη επιλογή μου», σημειώνει, επισημαίνοντας πως δε θα επέλεγε το ΦΠΨ. Τόνισε, επίσης, ότι η παραμονή της στα Γιάννενα θα τη βοηθήσει να είναι προσηλωμένη στις σπουδές της.
Εκτός Ιωαννίνων αναγκαστικά θα σπουδάσει η Ηλιάνα Γεωργάρα- Κίτσου, μαθήτρια του 1ου Λυκείου, η οποία εισάγεται 1η στην Κτηνιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 17.900 μόρια και ετοιμάζεται για μετακόμιση στην Καρδίτσα. «Αν υπήρχε ανάλογη Σχολή στα Γιάννενα, σίγουρα θα επέλεγα να μείνω στην πόλη μου. Υπάρχει η σιγουριά, έχεις φίλους…», αναφέρει, ωστόσο από τη στιγμή που η Κτηνιατρική ήταν στις πρώτες επιλογές της, δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα για το πώς θα προσαρμοστεί σε μια άλλη πόλη.

Υπέρ της βάσης του 10

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις των τεσσάρων κοριτσιών για το θέμα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες και το ζήτημα της επαναφοράς της βάσης του 10, που έχει μπει ξανά στο τραπέζι της συζήτησης.
Την άποψη ότι θα είναι δύσκολο για τους ίδιους τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όταν πέτυχαν την εισαγωγή τους με μικρή βαθμολογία, εκφράζουν η Ελένη- Ουρανία Μύταρη και η Ηλιάνα Γεωργάρα- Κίτσου. «Πώς θα καταφέρουν να τελειώσουν μια Σχολή, όταν δεν έχουν τα απαιτούμενα εφόδια», διερωτάται η Ελένη- Ουρανία Μύταρη, ενώ σε ανάλογο ύφος και η απάντηση της Ηλιάνας Γεωργάρα- Κίτσου. «Θα αντιμετωπίσουν μεγάλη δυσκολία να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, από τη στιγμή που δεν έχουν το απαραίτητο υπόβαθρο. Θα έπρεπε να υπάρχει μια βάση εισαγωγής», τονίζει. Λίγο περίεργο χαρακτηρίζει η Βάια Λιάμη να μην υπάρχει βάση για την εισαγωγή σε κάποια Σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν το 10 είναι απαραίτητο ακόμη και για να περάσεις την τάξη.
Πιο απόλυτη στην άποψή της η Χριστίνα Ζουμπούλη. «Δε συμφωνώ να εισάγονται όλοι, από τη στιγμή που δεν έχουν καταβάλει κάποια προσπάθεια να πετύχουν κάποιο στόχο», σημειώνει.

Βοηθά η συνειδητή επιλογή

Όπως αποδεικνύεται, η επιλογή συγκεκριμένης Σχολής από νωρίς, βοηθά και στην επίτευξη του στόχου, καθώς μεγιστοποιεί την προσπάθεια.
«Η Ιατρική ήταν επιλογή μου από 12 χρόνων. Με συνάρπαζε και η δυνατότητα να προσφέρω στον συνάνθρωπο, αλλά και το ότι είναι μια επιστήμη, που συνεχώς εξελίσσεται και έχει ένα ευρύ πεδίο έρευνας», αναφέρει η Βάια Λιάμη, με την Ελένη- Ουρανία Μύταρη να συμπληρώνει: «Ήταν το όνειρό μου. Και εμένα μου άρεσε η ιδέα μιας επιστήμης, που μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπο».
«Η Ψυχολογία ήταν κάτι που μου άρεσε και κατά συνέπεια το επέλεξα, αν και όλοι με παρότρυναν να δηλώσω Νομική στο μηχανογραφικό», σημειώνει, από την πλευρά της, η Χριστίνα Ζουμπούλη, που, όπως και οι φοιτήτριες της Ιατρικής, δεν έχει αποφασίσει ακόμη την κατεύθυνση, που θα ακολουθήσει.
Την αγάπη της για την ιατρική και τα ζώα αποφάσισε να συνδυάσει η Ηλιάνα Γεωργάρα- Κίτσου, όταν επέλεγε να στοχεύσει στην Κτηνιατρική πριν από 1,5 περίπου χρόνο. «Πιστεύω πως έκανα τον τέλειο συνδυασμό», δηλώνει, σημειώνοντας ωστόσο ότι έψαξε και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη συνέχεια.
Όσο για το πόσο χρειάζεται κανείς να κοπιάσει, για να πετύχει τον στόχο του, και οι τέσσερις αναγνώρισαν πως χρειάζονται θυσίες και στερήθηκαν εξόδους, ωστόσο με διάβασμα από την αρχή του Λυκείου δε χρειάζεται να ζοριστεί κάποιος ιδιαίτερα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και οι μαθήτριες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, θεωρούν καταλυτική τη συμβολή των φροντιστηρίων, χωρίς να παραγνωρίζουν και τη βοήθεια που είχαν στο σχολείο από τους καθηγητές τους.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή