ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κλείνει ο πρώτος κύκλος, ώρα αποφάσεων

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της νέας δημοτικής αρχής και ο δεύτερος κύκλος των συζητήσεων για τη συγκρότηση μιας δημιουργικής πλειοψηφίας.

Αυτό προέκυψε από την ενημέρωση, που έκανε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», στη διάρκεια της ολομέλειας, που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα ξενοδοχείου.
Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ, τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος επαφών και συζητήσεων με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων, που μετείχαν στις εκλογές, με σκοπό την συγκρότηση μιας δημιουργικής πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο. Ουσιαστικά εκκρεμούν οι συναντήσεις με τον απερχόμενο δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα και την επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Όλυ Τσουμάνη.
«Το κλίμα στις συναντήσεις είναι καλό», σημείωσε ο κ. Ελισάφ, τονίζοντας ότι οι συνεργασίες που θα προέλθουν θα είναι στη βάση της ισοτιμίας. «Μόλις ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο θα περάσουμε στη δεύτερη φάση των συζητήσεων, ώστε μέχρι τα μέσα Αυγούστου να είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε.

Η οργανωτική συγκρότηση

Το κεντρικό θέμα στην ολομέλεια, που χαρακτηρίστηκε από τη σχεδόν καθολική συμμετοχή των μελών της, ήταν η οργανωτική συγκρότηση, στη βάση της πρότασης του Μ. Ελισάφ, που είχε παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα ο Η.Α. στις αρχές Ιουλίου.
Το οργανόγραμμα της παράταξης αποτέλεσε αντικείμενο συλλογικής δουλειάς, στο πλαίσιο που είχε καθοριστεί στην ολομέλεια, που έγινε αμέσως μετά τις εκλογές. Οι δομές που θα καθορίζουν την λειτουργία της παράταξης είναι η Γενική Συνέλευση, η Γραμματεία της παράταξης, οι Επιτροπές των Δημοτικών Ενοτήτων και οι Θεματικές Επιτροπές.
Ο νέος δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Μωυσής Ελισάφ τόνισε ότι η λειτουργία της παράταξης θα είναι παράλληλη και ανεξάρτητη από αυτή της δημοτικής ομάδας και της δημοτικής αρχής. Ουσιαστικά θα είναι αυτή, που θα ελέγχει τη δημοτική αρχή και την υλοποίηση του προγράμματος, που κατατέθηκε προεκλογικά στους συμπολίτες.
«Η παράταξη συγκροτήθηκε από δεκάδες ανθρώπους. Πολλοί μετείχαν για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία. Η παράταξη είναι ένα ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας και ο ρόλος της τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι κομβικής σημασίας», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Η Γενική Συνέλευση προορίζεται να είναι το βασικό όργανο αποφάσεων για κρίσιμα θέματα της παράταξης ή ευρύτερων αποφάσεων. Τα θέματα προς συζήτηση θα τα εισηγείται η γραμματεία, ενώ ο τρόπος σύγκλισης, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα καθοριστούν από τον Κανονισμό Εσωτερικής Λειτουργίας.
Η Γραμματεία θα είναι εννεαμελής και θα είναι το συντονιστικό όργανο για τη λειτουργία της παράταξης. Θα συμμετέχουν οι τέσσερις συντονιστές των επιτροπών των δημοτικών ενοτήτων Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος και Περάματος, ο Γραμματέας και τέσσερα μέλη από την επιτροπή δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων και Νήσου. Τα οκτώ μέλη θα καθοριστούν μετά από εσωτερικές εκλογές, ενώ ο Γραμματέας θα οριστεί από τον επικεφαλής της παράταξης. Η θητεία τους θα είναι διετής και κατόπιν θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία σχηματισμού.
Η Γραμματεία, εκτός από τον συντονισμό της παράταξης, θα επεξεργάζεται και θα προωθεί τις προτάσεις των Επιτροπών των Δημοτικών Ενοτήτων και των Θεματικών Επιτροπών στις αντίστοιχες αντιδημαρχίες και σχετικούς φορείς. Στη γραμματεία θα συμμετέχουν -ανάλογα με το προς διαβούλευση θέμα – οι συντονιστές των Θεματικών Επιτροπών. Επίσης, ρόλος της θα είναι να επιλέγει τα θέματα και να τα θέτει προς διαβούλευση στην Γενική Συνέλευση της παράταξης, εφόσον απαιτούν κρίσιμες αποφάσεις.
Οι Επιτροπές των Δημοτικών Ενοτήτων θα είναι πέντε. Οι τέσσερις (Ανατολής, Μπιζανίου, Παμβώτιδος, Περάματος) θα είναι τριμελείς ή πενταμελείς, ενώ αυτή των Ιωαννίνων θα είναι επταμελής ή εννεαμελής. Οι τριμελείς (ή πενταμελείς) επιτροπές των Δημοτικών Ενοτήτων θα απαρτίζονται από τα μέλη της παράταξης (που ανήκουν σε αυτή τη δημοτική ενότητα) και όχι από όσους εκλέχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι. Η επιτροπή της Δ.Ε. Ιωαννίνων και Νήσου θα απαρτίζεται από ένα μέλος από τη Δ.Ε. Νήσου και από έξι ή οκτώ μέλη της παράταξης (που ανήκουν σε αυτή τη Δ.Ε.) και όχι από όσους εκλέχτηκαν δημοτικοί σύμβουλοι. Οι επιτροπές θα συγκροτηθούν με ευθύνη του Γραμματέα της παράταξης και μετά από εσωτερικές εκλογές.
Στις επιτροπές των Δ.Ε. θα συμμετέχουν και οι υπεύθυνοι των κοινοτήτων, οι οποίοι θα οριστούν από τα τοπικά ψηφοδέλτια. Όπου δεν υπάρχουν τοπικά ψηφοδέλτια, θα οριστούν σε συνεργασία με τις επιτροπές των Δ.Ε. Και η θητεία των μελών της επιτροπών των Δημοτικών Ενοτήτων θα είναι διετής.
Οι Θεματικές Επιτροπές θα είναι η συνέχεια των επιτροπών, που λειτούργησαν προεκλογικά στην παράταξη, με προσαρμοσμένο αντικείμενο στις αντιδημαρχίες που θα οριστούν, όπως και στους φορείς ιδιωτικού δικαίου.
Κάθε Θεματική Επιτροπή θα είναι πενταμελής ή επταμελής (ανάλογα με το εύρος των θεμάτων που θα καλύπτει). Τα μέλη της κάθε επιτροπής θα καθοριστούν μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος μελών για συμμετοχή και η θητεία τους θα είναι επίσης διετής. Ο συντονιστής κάθε Θεματικής Επιτροπής θα εκλέγεται από τα μέλη της.
Στις Θεματικές Επιτροπές μπορούν να συμμετάσχουν κατ’ εξαίρεση και ανάλογα με το θέμα της συνεδρίασης περισσότερα άτομα, ακόμα και μη μέλη της παράταξης για τη σε βάθος εξειδίκευση των θεμάτων. Στις συνεδριάσεις θα κρατούνται πρακτικά και τα συμπεράσματα τους θα παρουσιάζονται στη Γραμματεία. Σε περίπτωση σοβαρών διαφωνιών ή αντικρουόμενων απόψεων, η Γραμματεία θα αποφασίζει για τον τρόπο λήψης μιας απόφασης, η οποία θα αποτελεί και θέση της παράταξης.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι υπάρχει πρόβλεψη κάθε μέλος της παράταξης να δικαιούται να συμμετέχει το πολύ σε μία επιτροπή Δημοτικής Ενότητας ή Θεματική Επιτροπή, κάτι που εξασφαλίζει ότι θα αξιοποιηθεί το σύνολο των μελών της παράταξης.

Και γενική ενημέρωση

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε όλους για τις ενέργειες που έγιναν αμέσως μετά τις εκλογές. Αυτό το διάστημα, ο νέος δήμαρχος και η δημοτική ομάδα ολοκληρώνουν τον κύκλο συζητήσεων με όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του δήμου. Έτσι έχουν σαφή εικόνα για την λειτουργία, τα προβλήματα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν.
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος αναφέρθηκε και σε ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η λειτουργία της ΔΕΥΑΙ, το θέμα που έχει ανακύψει με το 1ο Νηπιαγωγείο, τη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των δήμων και τις προσλήψεις στην καθαριότητα.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία