ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Όποτε θέλουν πάνε, όποτε θέλουν φεύγουν

Μαζικές διαστάσεις φαίνεται πως έχει λάβει το φαινόμενο της μη τήρησης του ωραρίου εργασίας στις διοικητικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα απασχόλησε και το πρυτανικό συμβούλιο στη συνεδρίασή τους στις 10 Ιουνίου.

Ως αποτέλεσμα της συζήτησης προέκυψε η αποστολή ενός εγγράφου, που απευθύνεται τόσο προς τους προϊσταμένους διευθύνσεων, τμημάτων, ανεξαρτήτων γραφείων και υπηρεσιών, όσο και προς το σύνολο του διοικητικού προσωπικού του ιδρύματος, το οποίο υπογράφεται από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.

«Μετά τη διαπίστωση της μη τήρησης του ωραρίου εργασίας προσέλευσης και αποχώρησης του προσωπικού […] το πρυτανικό συμβούλιο […] ομόφωνα αποφάσισε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσιακές μονάδες πρέπει να φροντίζουν για την τήρηση του ωραρίου εργασίας […]», αναφέρεται στο έγγραφο, που στάλθηκε σε όλο το προσωπικό του ιδρύματος την προηγούμενη εβδομάδα. Με δεδομένο ότι η αποστολή είναι μαζική και όχι σε συγκεκριμένα τμήματα, αβίαστα προκύπτει ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο περιορισμένο, αλλά απαντάται σε όλες τις υπηρεσίες.

Βέβαια, το αν ένα έγγραφο είναι αρκετό να αλλάξει ένα παγιωμένο –όπως φαίνεται- φαινόμενο, είναι κάτι που μάλλον συναντά ελάχιστες πιθανότητες. Άλλωστε, στο σχετικό έγγραφο δε γίνεται λόγο ούτε για κυρώσεις, ούτε για άλλα μέτρα, αλλά περιορίζεται στα όσα αναφέρονται στον Κώδικα Κατάστασης Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ. Από τη στιγμή που υπάρχει διαπιστωμένη μη τήρηση ωραρίου και μάλιστα σε γενικευμένο πλαίσιο, όπως αφήνει να εννοηθεί το έγγραφο, είναι ένα ερώτημα γιατί δε ζητούνται ευθύνες από τις «υπηρεσιακές μονάδες» που δεν εφάρμοσαν όσα αναφέρονται στον Κώδικα.

Επίσης, από το δεύτερο μισό του εγγράφου, προκύπτει ότι από μερίδα υπαλλήλων φαίνεται να υπάρχει επίκληση διαφοροποίησης ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των προϊσταμένων και υφισταμένων των οργανικών μονάδων, κάτι όμως που δεν ελέγχεται. Έτσι, ενώ κάποιοι μπορεί για παράδειγμα να δηλώνουν ότι αντί για τις 7 το πρωί θα βρίσκονται στην εργασία τους στις 8, αποχωρούν κανονικά στις 3 το μεσημέρι και όχι μία ώρα αργότερα, ως οφείλουν. Με δεδομένο ότι σε κάποιες περιπτώσεις άλλα είναι τα ωράρια των προϊσταμένων και άλλα των υφισταμένων, δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου.

Στο έγγραφο επισημαίνεται η υποχρέωση των προϊσταμένων να ελέγχουν καθημερινά την παρουσία των υφισταμένων τους, αλλά δεν εξηγείται με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό, όταν τα ωράριά τους δε συμπίπτουν.

Το πρόβλημα, φυσικά, μπορεί να λυθεί εύκολα με την εγκατάσταση ηλεκτρονικού-ψηφιακού συστήματος ελέγχου τήρησης ωραρίου. Προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και άρα είναι θέμα βούλησης για άσκηση διοίκησης και δεν απαιτείται κάποια απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή