ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ρομποτικές «περιπολίες» στην Παμβώτιδα

«Περιπολίες» στη λίμνη Παμβώτιδα για την παρακολούθηση των υδάτων και τη λήψη δειγμάτων θα κάνει τακτικά ένα τηλεκατευθυνόμενο ρομποτικό σκάφος, στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναμένεται να ξεκινήσει ανάμεσα στον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης και την ΕΥΔΑΠ ΑΕ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, κλιμάκιο του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε στα Γιάννενα με δύο σκάφη, για να παρουσιάσει τις δυνατότητες που δίνει το ρομποτικό σκάφος, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος HORIZON2020 INTCATCH (Development and application of Novel, Integrated Tools for Monitoring and Managing Catchments).

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 19 εταίροι, μεταξύ των οποίων η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ συνολικά έχουν κατασκευαστεί δέκα αντίστοιχα σκάφη, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Βερόνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχα σκάφη παρακολουθούν πιλοτικά ποτάμια και λίμνες σε Ισπανία, Αγγλία, Αυστρία και Ιταλία.

Το πρόγραμμα INTCATCH έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών παρακολούθησης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν την εφαρμογή αυτών των συστημάτων σε ευαίσθητα υδατικά συστήματα, όπως η λίμνη Παμβώτιδα.

Το σκάφος, σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ Στέλιο Σάμιο, είναι εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες και έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις φυσικοχημικές παραμέτρους. Ο χρήστης του μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το pH, το διαλυμένο οξυγόνο, την αγωγιμότητα, τη χλωροφύλλη, τη θερμοκρασία, αλλά και να προσδιορίζει πιθανή εμφάνιση νιτρικών. Το δεύτερο σκάφος που παρουσιάστηκε, μπορεί να λαμβάνει δείγματα από οποιοδήποτε σημείο της λίμνης και επιτόπου, στην όχθη, μέσω μιας εφαρμογής, άμεσα να δίνει αποτελέσματα για εντοπισμό πιθανής τοξικότητας ή μιικροβιολογικών προβλημάτων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τη νέα τεχνολογία για τη λήψη στοιχείων αλλά και δειγμάτων. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο, είναι γρήγορο, ασφαλές και φθηνό», σημείωσε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Φίλιππας Φίλιος, αναφέροντας πως ο Φορέας ήδη έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του για μια μακροχρόνια συνεργασία, καθώς τέτοιες μετρήσεις πρέπει να γίνονται σε μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά και σε διάφορα σημεία της λίμνης, προκειμένου να υπάρχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα που θα συμβάλουν στην επιστημονική καταγραφή και παρακολούθηση, αλλά και στην προώθηση έργων.

Την επίδειξη των ρομποτικών σκαφών παρακολούθησαν, μεταξύ πολιτών και μαθητών, που βρέθηκαν στην πλατεία Μαβίλη, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας και οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Β. Ζωγράφος από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» και Ν. Τσόλης από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».

Όλοι σημείωσαν την ανάγκη προστασίας της λίμνης και επιστημονικής παρακολούθησης του οικοσυστήματος, καθώς και της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων για τον σκοπό αυτό.

Σχετικά άρθρα

Θολό το τοπίο γύρω από το κλειστό ξιφασκίας

Αποστόλης Τζελέτας

Με ευχαριστίες και μηνύματα ο τελευταίος απολογισμός

Ξεκίνησε η «μάχη» για το νέο ξενοδοχείο στον Βοτανικό