ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

«Χρειάζονται δύο θητείες για να ολοκληρωθεί η δουλειά μίας δημοτικής αρχής»

Την απόλυτη βεβαιότητα ότι η «Ενότητα Πολιτών - Νέα Γιάννενα» θα κόψει πρώτη το νήμα στις εκλογές της 26ης Μαΐου και μάλιστα με ένα πολύ υψηλό ποσοστό, εκφράζει ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

Η βεβαιότητα πηγάζει από το «αποτύπωμα» που αφήνει η θητεία της, με τον επικεφαλής της παράταξης να εστιάζει ιδιαίτερα στο έργο που παρήχθη στην κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό, αλλά και στην ωρίμανση μεγάλων έργων, που θα αρχίσουν να «ξεδιπλώνονται» μέσα στην επόμενη τετραετία. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που δηλώνει πως απαιτούνται δύο θητείες για μια δημοτική αρχή για να ολοκληρώσει το έργο της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στην κριτική την οποία δέχεται ο ίδιος και η δημοτική αρχή, ενώ εκτιμά πως, αν όλοι βάλουν πάνω απ’ όλα είναι το καλό του τόπου, θα ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες ενδέχεται να δημιουργήσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Είχατε την τύχη να έχετε μία από τις μακρές θητείες, σχεδόν πέντε χρόνια. Ζητάτε μία ακόμη θητεία για να ολοκληρώσετε το έργο σας. Θεωρείτε πως δεν είναι αρκετός ο χρόνος μίας θητείας για έναν δήμαρχο;
Θεωρώ ότι πράγματι η ολοκλήρωση ενός έργου μίας δημοτικής αρχής χρειάζεται δύο δημοτικές περιόδους. Έχω εξηγήσει ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση και τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, κάθε δημοτική περίοδος θέλει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να υλοποιηθούν τα έργα, τα οποία είναι συναρτημένα με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις. Αυτό ουσιαστικά θα είναι η δεύτερη περίοδος. Αυτό που κάναμε εμείς την πρώτη περίοδο, ήταν να κινηθούμε με τους ίδιους πόρους και να υλοποιήσουμε μικρά, μικρομεσαία και μεσαία έργα, αλλά και να ωριμάσουμε έργα, τα οποία εντάσσουμε σιγά-σιγά στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα οποία ουσιαστικά θα υλοποιηθούν στη δεύτερη περίοδο. Αυτό αφορά κυρίως το κομμάτι των έργων. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι κάναμε ολοκληρωμένη δουλειά σε πολλούς τομείς, η οποία βέβαια μπορεί να συνεχιστεί και αυτή την περίοδο και να ενισχυθεί, όπως είναι η κοινωνική πολιτική, η δουλειά στον πολιτισμό. Άρα, θεωρώ, ότι ναι, χρειάζονται δύο θητείες για να ολοκληρωθεί η δουλειά μίας δημοτικής αρχής.

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, με την εμπειρία που έχετε σήμερα, τι θα κάνατε διαφορετικά;
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο πραγματικά έχουμε να το δούμε την επόμενη περίοδο, είναι η έννοια του δήμου στην υπηρεσία του πολίτη, που είναι πολύ συναρτημένη με την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας στον πολίτη, άρα συναρτημένη και με τον υπηρεσιακό μηχανισμό. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει άμεσα μία αναδιάρθρωση του υπηρεσιακού μηχανισμού, ένας νέος οργανισμός, ο οποίος ήδη έχει σχεδιαστεί, απλώς δεν προλάβαμε να τον ψηφίσουμε και να τον υλοποιήσουμε, έτσι ώστε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό τον διοικητικό και υπηρεσιακό μηχανισμό του δήμου.

Άρα, αυτό είναι που θα θέλατε να δώσετε περισσότερη βαρύτητα στην πρώτη περίοδο;
Ναι, γιατί ουσιαστικά ο προγραμματικός λόγος υπάρχει, οι πολιτικές υπάρχουν, η βούληση να γίνουν κάποια πράγματα υπάρχει. Το θέμα είναι να γίνονται πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι διανύσαμε μία δύσκολη περίοδο. Την περίοδο αυτής της πενταετίας ήμασταν πολύ συναρτημένοι και εξαρτημένοι από ένα δύσκολο περιβάλλον, εξαιτίας των μνημονιακών όρων, οι οποίοι επηρέασαν και τη δουλειά της δημοτικής αρχής. Πολλή γραφειοκρατία ουσιαστικά. Ενώ υποτίθεται πάμε στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει τη γραφειοκρατία, το μνημονιακό περιβάλλον δημιουργούσε πολύ δύσκολες συνθήκες για τη διακίνηση και του χρήματος, αλλά και γενικότερα των διαδικασιών προς ολοκλήρωση.

Ένα κομμάτι στο οποίο δέχεστε αρκετή κριτική, είναι ότι επί θητείας σας δεν ολοκληρώθηκε κάποιο μεγάλο έργο, ενώ οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έχουν συνδέσει το πέρασμά τους με κάτι. Είναι μόνο αυτό που εμπόδισε τη δημοτική αρχή να συνδέσει το όνομά της με ένα μεγάλο έργο, όπως λένε ότι άφησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές; Ή ήταν το μνημονιακό περιβάλλον ή ενδεχομένως και άλλοι παράγοντες;
Ως μεγάλο έργο στην περίοδο της διοίκησης από μία δημοτική αρχή, κατά τη γνώμη μου, δε νοείται μόνο το τεχνικό έργο. Μεγάλα έργα μπορούν να γίνουν και σε άλλους τομείς και θεωρώ ότι κάναμε τεράστιο έργο στην κοινωνική πολιτική, θεωρώ ότι κάναμε τεράστιο έργο στον πολιτισμό, θεωρώ ότι κάναμε μεγάλο έργο στην εξυγίανση των οικονομικών του δήμου. Σε σχέση με το αποτύπωμά μας όσον αφορά το να αφήσουμε ένα μεγάλο τεχνικό έργο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι τα μεγάλα τεχνικά έργα υλοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Εκεί είναι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ωριμάσει και ήδη αρχίζουν να εκτελούνται πολλά μεγάλα έργα. Ίσως είναι το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, αθροίζοντας τα έργα που εκτελούνται μέσω των ίδιων πόρων και μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, τα οποία θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Θα αφήσουμε το αποτύπωμά μας, όχι μόνο σε ένα, αλλά σε πολλά μεγάλα έργα. Αναφέρω χαρακτηριστικά τα δύο μεγάλα έργα της ΔΕΥΑΙ, που είναι πολύ κοντά προς συμβασιοποίηση, την επέκταση των δικτύων αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ και την επέκταση και αναβάθμιση του βιολογικού βαθαρισμού, το έργο της κεντρικής πλατείας, του μεγάλου δακτυλίου της πόλης, του ποδηλατοπεζόδρομου στην παραλίμνια περιοχή από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα. Όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι είναι έργα, τα οποία είναι πολύ ώριμα και θα ξεκινήσει η διαδικασία των δημοπρατήσεων και στην πορεία των συμβασιοποιήσεων.

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο σας ασκείται κριτική είναι αυτός της καθημερινότητας. Τα σκουπίδια, η καμένη λάμπα, η λακκούβα. Εσείς πόσο ικανοποιημένος είστε από τα όσα έγιναν και τι είναι αυτό που τελικά δυσκολεύει την κάθε δημοτική αρχή, να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών;
Η καθημερινότητα είναι ένα πολύ δύσκολο αντικείμενο, γιατί είναι δυναμικό, δεν είναι στατικό. Κάθε μέρα δημιουργούνται γεγονότα, τα οποία έχουν σχέση με τις εργασίες της καθημερινότητας. Επίσης, είμαστε και σε ένα βαθμό εξαρτημένοι από ένα πολύ μικρό ποσοστό, αλλά ικανό να κάνει κακό, της παραβατικής συμπεριφοράς των πολιτών, ή να το πούμε με έναν διαφορετικό τρόπο, της κουλτούρας των πολιτών να μην αγαπάνε τον δημόσιο χώρο. Αυτό έχει κυρίως σχέση με το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Από εκεί και πέρα, για το θέμα των λαμπών, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η δημοτική αρχή δίνει μία λύση σε αυτό το ζήτημα με πολιτικό τρόπο, επιλέγοντας άμεσα να δημοπρατήσει τον μεγάλο διαγωνισμό για την εγκατάσταση και αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης με λαμπτήρες LED, που θεωρώ ότι θα λύσει μία και καλή το πρόβλημα. Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξελίσσεται ένα σχέδιο, το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που θα προχωρήσουμε πάρα πολύ το θέμα της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων. Αλλά πάλι θα επιμείνω ότι είμαστε εξαρτημένοι και από τη συνεργασία με τους πολίτες. Προσπαθούμε με πολιτικές ενημέρωσης των πολιτών να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά τους. Θέλει τον χρόνο του.
Και ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την καθημερινότητα, είναι η διάλυση του εργοταξίου. Τα τελευταία χρόνια το εργοτάξιο του δήμου Ιωαννιτών έχει αποδυναμωθεί από προσωπικό. Από τη μία μεριά η γήρανση του προσωπικού και οι συνταξιοδοτήσεις, από την άλλη η απαγόρευση προσλήψεων εξαιτίας του μνημονίου, έχουν αποδυναμώσει το ανθρώπινο δυναμικό του εργοταξίου και δεν μπορούμε εύκολα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του νέου μεγάλου δήμου Ιωαννιτών. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το ζήτημα των προσλήψεων στον τομέα καθαριότητας, διότι ακόμη δεν έχουμε καταφέρει να προσλάβουμε τους 45 μόνιμους εργαζόμενους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργηθούν οι συνεργασίες με εξωτερικούς συνεργάτες. Ένα σύστημα το οποίο εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, ένα μικτό σύστημα, όπου ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της καθαριότητας αντιμετωπιζόταν μέσω της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου, αλλά ένα κομμάτι αντιμετωπιζόταν και με συνεργασίες με ιδιώτες. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δυνατότητα να συνεργαζόμαστε με ιδιώτες, μας οδήγησε στην εξεύρεση πόρων τους οποίους εμείς βρήκαμε, έτσι ώστε να προσλάβουμε προσωπικό. Τους πόρους τους βρήκαμε, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού ξεκίνησαν και μετά από δύο χρόνια σχεδόν δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, εξαιτίας του ότι ο ΑΣΕΠ δεν έχει εκδώσει τους οριστικούς πίνακες προσλήψεων. Όλα αυτά δημιουργούν μία τεράστια αναστάτωση στην προσπάθειά μας να ενισχύουμε με ανθρώπινο δυναμικό τον τομέα της καθαριότητας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Πορευτήκατε σχεδόν σε όλη τη θητεία σας με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις ευθύνης. Δεν υπήρχαν θεωρείτε πουθενά αστοχίες, που επέβαλλαν αλλαγές προσώπων και ρόλων ή προτιμήσατε να μη χαλάσετε ισορροπίες;
Δεν είναι ζήτημα επιλογής να μη χαλάσω ισορροπίες και προφανώς δε διεκδικώ ούτε το αλάθητο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα κάποιων συνεργατών. Άλλωστε όλοι αυτοί οι συνεργάτες θα κριθούν από τους πολίτες την επόμενη περίοδο. Δεν αξιολόγησα στο μισό της θητείας ότι υπήρχαν οι δυνατότητες να αντικατασταθούν κάποιοι συνεργάτες από κάποιους άλλους. Εκείνο το οποίο έγινε στα μέσα της θητείας, είναι ότι δώσαμε θέσεις ευθύνης και σε κάποιους άλλους συνεργάτες, δημιουργήσαμε κάποιες καινούριες αντιδημαρχίες, μιας και μας έδινε και τη δυνατότητα το νομικό πλαίσιο να λειτουργήσουμε και αυτές τις νέες αντιδημαρχίες, και θεωρώ ότι πράγματι οι νέες αντιδημαρχίες πρόσφεραν πολύ σημαντικά στην αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την αντιδημαρχία πρασίνου, η οποία πιστεύω ότι έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, και την αντιδημαρχία του πρωτογενούς τομέα, όπου εκεί για πρώτη φορά ο δήμος Ιωαννίτων ανέλαβε ένα βάρος και πολιτικό και ουσιαστικό στο να έχει απόψεις και θέσεις και παρεμβάσεις ο δήμος σε θέματα πρωτογενούς τομέα, που πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμος τομέας τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη του τόπου.

Κατά καιρούς προέκυψαν θέματα και με τις αντιμισθίες και τα έξοδα παράστασης προέδρων επιχειρήσεων. Ποια είναι γενικότερα η φιλοσοφία σας; Όποιος ασχολείται με τα κοινά πρέπει να αμείβεται;
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρη η άποψή μου και δεν είναι το ότι κάποιος, ο οποίος ασχολείται με τα κοινά, πρέπει να αμείβεται. Είναι ότι κάποιος, ο οποίος δουλεύει και αφιερώνει χρόνο εργασίας σε επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει να αμείβεται. Θεωρώ ότι είναι λαϊκισμός η αντίθετη άποψη. Θεωρώ τραγικό λάθος το γεγονός ότι ακόμα και αυτή η ελάχιστη ανταμοιβή, η οποία υπήρχε για τους δημοτικούς συμβούλους για τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Και εάν βάλουμε κάτω τα οικονομικά δεδομένα και το πόσο αυτές οι αμοιβές των πολιτικών προσώπων, οι οποίοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, επηρεάζουν την υγεία ή μη υγεία των οικονομικών ενός δήμου, θα δούμε ότι επηρεάζουν σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό γενικότερα τις δαπάνες του δήμου. Άλλα είναι τα κρίσιμα μεγέθη, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και πιστεύω ότι για να πετύχουμε σωστή οικονομία και υγεία στα οικονομικά του Δήμου και πιστεύω ότι σε αυτό τον τομέα πραγματικά πετύχαμε, γιατί δε νομίζω ότι αμφισβητεί κανένας ότι αυτή η δημοτική αρχή είναι μία δημοτική αρχή, που εξυγίανε σε εξαιρετικό βαθμό τα οικονομικά του δήμου. Και σ’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία.

Αν σας δινόταν η δυνατότητα να «κλέψετε» από μία άλλη παράταξη έναν υποψήφιο και να τον έχετε στο ψηφοδέλτιό σας, ποιος θα ήταν αυτός;
Υπάρχουν εξαιρετικά αξιόλογοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια άλλων παρατάξεων. Και η απλή αναλογική ίσως είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να αξιοποιήσουμε αξιόλογους ανθρώπους άλλων παρατάξεων στη διοίκηση του δήμου.

Ήσασταν από αυτούς που διαφωνήσατε με την απλή αναλογική, βλέποντας τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα κυβερνησιμότητας του δήμου την επόμενη ημέρα. Με τα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί, επιμένετε πώς θα υπάρξουν δυσκολίες ή βλέπετε να διαμορφώνεται μία κουλτούρα συνεργασιών;
Η διαφωνία μου όσον αφορά την απλή αναλογική, δεν ήταν κυρίως πολιτική. Ήταν η έκφραση μίας αγωνίας του κινδύνου μη κυβερνησιμότητας του δήμου και ειδικά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο για τη χώρα, που πραγματικά είτε σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Η απλή αναλογική θέλει μία ωρίμανση στον χρόνο και μία υγιή διάθεση από αυτούς που τελικά θα συνεργαστούν την άλλη μέρα, μια ειλικρινή διάθεση να έχουν ως κύριο στόχο το καλό του τόπου. Εκεί, λοιπόν, είναι η αγωνία, στο ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην ξεκινάνε όλοι μία συνεργασία με τις ίδιες αγαθές προθέσεις και να γίνονται διαπραγματεύσεις με υστεροβουλία. Αυτός είναι ένας κίνδυνος. Βέβαια, αυτό θα αξιολογηθεί στην πορεία, επάνω στην εφαρμογή. Τώρα που έχουμε την απλή αναλογική ως δεδομένη, οφείλουμε να σκεφτούμε όλοι και να ενεργήσουμε στη λογική ότι πάνω απ’ όλα είναι το καλό του τόπου.

Που μπαίνει ο πήχης της πρώτης Κυριακής για την «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα»; Τι εισπράττετε από την επαφή σας με τον κόσμο; Πληροφορίες από δημοσκοπήσεις υπάρχουν;
Πιστεύω ότι θα είμαστε η πρώτη δύναμη την πρώτη Κυριακή και θα έχουμε και ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Η προσπάθεια την οποία κάνει αυτή τη στιγμή η παράταξή μας, είναι ουσιαστικά να μεγιστοποιήσει το ποσοστό αυτό, ώστε να είμαστε όσο γίνεται ο πιο ισχυρός παίκτης στις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν την επόμενη ημέρα για τη διοίκηση του δήμου.

Τέλος, τι θα λέγατε σε κάποιον που μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αναποφάσιστος, για να τον πείσετε να σας ψηφίσει;
Θα έλεγα το εξής απλό: Επειδή είμαστε η νυν δημοτική αρχή και έχουμε δώσει δείγματα γραφής για τη φιλοσοφία με την οποία διοικήσαμε τον δήμο και τα αποτελέσματα τα οποία φέραμε, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες για τη χώρα, να σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά, να μετρήσει πάρα πολύ σοβαρά το έργο μας και την πολιτική μας στάση σε όλη αυτή την περίοδο που διοικήσαμε, να το αξιολογήσει και πιστεύω πως, εάν θελήσει κάποιος να το αξιολογήσει σωστά και αντικειμενικά, θα επιλέξει να ψηφίσει τη δική μας παράταξη.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Επί τάπητος η συνεργασία με δήμους της Αλβανίας