ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Τατιάνα Καλογιάννη: «Πάμε για το 30%»

Αισιόδοξη και αποφασισμένη εμφανίζεται η υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Μιλώντας στον Η.Α., θέτει ως στόχο το 30%, οριοθετώντας παράλληλα και το πλαίσιο συνεργασιών για τη διοίκηση του δήμου. Αν και χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς αποτυχημένη τη δημοτική αρχή, εκπλήσσει όταν δηλώνει πως, αν είχε τη δυνατότητα να έχει στην παράταξή της κάποιο από τα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής, αυτός θα ήταν ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας!
Δηλώνει, επίσης, πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση της ως αντιπεριφερειάρχης έως το τέλος της θητείας της, ακόμη και αν εκλεγεί δήμαρχος, και στέλνει μήνυμα στους πολίτες να καθορίσουν το ίδιο τους το μέλλον.

Σε μία συνέντευξή σας, έναν μήνα πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου, δηλώσατε ότι βάζετε τον πήχη στο 30% και άνω για την παράταξή σας την πρώτη Κυριακή. Πραγματικά πιστεύετε πώς μπορείτε να φτάσετε σε τέτοια ποσοστά ή είναι στο πλαίσιο μίας στρατηγικής να εμφανίσετε ότι έχετε δυναμική;
Θεωρώ ότι και τη δυναμική έχουμε, αλλά και τον ρεαλισμό να αντιληφθούμε το τι εισπράττουμε καθημερινά από άκρη σε άκρη του δήμου, με όλο αυτό που συμβαίνει από όλες τις άλλες παρατάξεις. Και εν πάση περιπτώσει, οι συνδημότες μας -πλέον και επιτέλους- θέλουν την ειλικρίνεια, τον πραγματισμό και όχι την υποσχεσιολογία και τον λαϊκισμό. Ναι, το πιστεύουμε αυτό.

Ωστόσο, έχουμε εννέα παρατάξεις και, εκτός από τη δική σας, από τη δεξαμενή της κεντροδεξιάς αντλούν ψηφοφόρους και η παράταξη του κ. Γκόντα και άλλες παρατάξεις.
Βεβαίως, έτσι είναι, αλλά δε μας αφορά. Θεωρούμε ότι τη δυναμική την έχουμε εμείς. Προχωράμε στη δική μας στοχο-προσήλωση, στον δικό μας στόχο, οπότε θεωρούμε ότι πάμε για το 30%.

Τι έφταιξε τελικά και η κεντροδεξιά δεν κατάφερε να κατέβει ενωμένη στον δήμο Ιωαννιτών, όταν κάποια στιγμή φαινόταν πιθανό ακόμη και το ενδεχόμενο να δοθεί στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία και σε παράταξη που δεν έχει ξεκάθαρη αναφορά στον χώρο;
Αυτό δε θα πρέπει να το ρωτήσετε σε εμένα. Νομίζω ότι το έχει ξεκαθαρίσει και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αυριανός πρωθυπουργός. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, οπότε μάλλον κάποιους άλλους πρέπει να ρωτήσετε.

Με βάση τα δεδομένα που δημιουργεί η απλή αναλογική, θα χρειαστούν συνεργασίες δύο ή και τριών παρατάξεων για τη διοίκηση του δήμου. Πόσο εύκολο είναι να υπάρξουν αυτές οι συνεργασίες και εσείς με ποιον μπορείτε να συνεργαστείτε και με ποιον όχι;
Όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς θα συνεργαστούμε με αυτόν που δουλεύει με το ίδιο πάθος με εμάς και με τους ίδιους στόχους. Από εκεί και πέρα, είναι δεδομένο ότι με τη δημοκρατία έχουμε πάντα και βρίσκουμε πάντα λύσεις στα προβλήματα. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, ακόμη και με τον «Κλεισθένη», θα είναι πολύ αγαστή και πολύ καλή η συνεργασία για το καλύτερο του τόπου και των συνδημοτών μας.

Η πρώτη σας παρέμβαση, από τη στιγμή που ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή για τη δημοτική αρχή. Θεωρείτε ότι η σημερινή δημοτική αρχή απέτυχε στο έργο της;
Αυτό θα το κρίνει ο δημότης του δήμου Ιωαννιτών. Σε κάθε περίπτωση όμως, ναι, εξέλειπαν από τη νυν δημοτική αρχή χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να είχαν εκτοξεύσει τον δήμο μας. Εννέα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι βαλτωμένος ο δήμος μας. Βρίσκεται σε τέλμα. Δεν υπάρχει κανένα έργο οραματικό, μεγαλόπνοο, που θα δώσει αυτό τον βηματισμό στον δήμο, για να μας κάνει μία σύγχρονη ευρωπαϊκή και λειτουργική πόλη.

Αν είχατε τη δυνατότητα να εντάξετε στο ψηφοδέλτιό σας κάποιο από τα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί θα το επιλέγατε;
Τον νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, διότι έχουμε και προσωπική οικογενειακή σχέση και γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Τον γνωρίζω και με γνωρίζει.

Βολιδοσκοπήσατε κάποια από τα στελέχη της σημερινής δημοτικής αρχής να είναι στην παράταξή σας;
Όχι, ποτέ. Ποτέ δεν έχουμε μιλήσει για καμία συνεργασία. Είμαστε η μόνη παράταξη που προχωράμε, προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε το δικό μας έργο στους συνδημότες μας, τι πρεσβεύουμε εμείς, τι χαρακτηριστικά έχουμε εμείς, για να μπορέσουμε ακριβώς να κάνουμε αυτή την αλλαγή στον δήμο μας. Όχι, δε μας απασχόλησε καθόλου μία υπέργεια ή υπόγεια διαπραγμάτευση ή συναλλαγή ή συνδιαλλαγή.

Παρουσιάσατε ένα πολύ αναλυτικό πρόγραμμα για τον δήμο. Με δεδομένο πως δεν μπορούν να γίνουν όλα μέσα στους πρώτους μήνες μίας θητείας, τι θα βάλετε σε άμεση προτεραιότητα;
Ταυτοχρόνως θα ασχοληθούμε και με τα θέματα καθημερινότητας, τα οποία ενδιαφέρουν όλους τους συνδημότες, και αναφέρομαι στην καθαριότητα, στην οδοστρωσία με τα πεζοδρόμια, στα αδέσποτα, στον οδοφωτισμό, αλλά παράλληλα θα ξεκινήσουμε και με τα μεγαλόπνοα έργα, γιατί θέλουν και ένα βάθος χρόνου για να συνταχθούν οι μελέτες τους, να αδειοδοτηθούν, να εγκριθούν και τελικά να έχεις το αποτέλεσμα. Όμως, τα δύο πρώτα, που θα έχουμε στη διακήρυξη μας μέσα στον πρώτο μήνα, είναι το σχέδιο για την ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών και των εποπτευόμενων φορέων του, καθώς και το τοπικό χωρικό σχέδιο Ιωαννίνων, για τα πολεοδομικά και χωροταξικά. Πρέπει επιτέλους να έχουμε έναν ενιαίο σχεδιασμό: χωροταξικό, πολεοδομικό, περιβαλλοντικό και συγκοινωνιακό στον δήμο μας, ο οποίος θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα.

Και η δική σας παράταξη, όπως και οι υπόλοιπες, υπόσχεται επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Η εμπειρία δείχνει πως και άλλοι προσπάθησαν, αλλά τελικά τα ελλείμματα παραμένουν. Γιατί να πιστέψει κάποιος ότι μπορείτε εσείς να τα καταφέρετε;
Χαίρομαι πολύ για την ερώτηση αυτή, γιατί ακριβώς αυτή είναι η διαφορά μας. Εμείς από αυτό που χαρακτηριζόμαστε, είναι η γνώση, η τεχνογνωσία, η αποφασιστικότητα που μου αρέσει εγώ να λέω, κάποιοι το λένε πολιτική βούληση. Δε φοβόμαστε την εντατική σκληρή εργασία, κάτι που δεν έχουν οι άλλες παρατάξεις και τελικά έτσι υπάρχει το αποτέλεσμα. Άλλωστε, σε ό,τι με αφορά, αυτό έχω δείξει και αποδείξει και μέσα από τη διαδρομή μου στην Περιφέρεια.

Δώσατε μεγάλη βαρύτητα στην προεκλογική σας εκστρατεία στο ότι γνωρίζετε πώς να αντλήσετε κονδύλια από χρηματοδοτικές πηγές πέραν των «κλασικών». Το πρόβλημα τελικά σε έναν δήμο είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα για να γίνουν έργα και δράσεις ή άλλοι είναι οι λόγοι που τα φρενάρουν;
Είναι συνδυασμός και των δύο. Καταρχάς, ο προϋπολογισμός ενός δήμου πρέπει να είναι τέτοιος και να γίνεται ο προγραμματισμός των έργων με τέτοιον τρόπο, για να μπορεί να ανταποδίδει τα έργα κοινωνικής ωφέλειας στους συνδημότες. Θα πω συγκεκριμένα το εξής: Η δημοτική αρχή αποφάσισε με ίδιους πόρους 3 εκατ. ευρώ, να αντικαταστήσει με λαμπτήρες Led γύρω στις 3.700 λαμπτήρες στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Για εμάς αυτό δεν είναι σωστό. Δεν μπορούμε να αντλούμε ίδιους πόρους για έργα, τα οποία είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Γι’ αυτό και αντίστοιχα στην Περιφέρεια ετοιμάζουμε τώρα να διακηρύξουμε αυτό το έργο με ΣΔΙΤ και συγκεκριμένα με σύμβαση ενεργειακής απόδοσης, για να μοχλεύσουμε τα ιδιωτικά κεφάλαια. Άρα, ναι υπάρχει ένας προϋπολογισμός, ο οποίος πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, για να μπορέσει να ανταποδώσει τα μέγιστα στους συνδημότες και ταυτοχρόνως να έχεις δύο χαρακτηριστικά: την εξωστρέφεια, αλλά να είσαι και ανταγωνιστικός στο φάκελό σου για να πας σε άλλες χρηματοδοτικές πηγές, να αντλήσεις κονδύλια, για να μπορέσεις μετά να υλοποιήσεις τα οποιαδήποτε έργα.

Αν εκλεγείτε δήμαρχος, θα συνεχίσετε να είστε στη θέση της αντιπεριφερειάρχη μέχρι το τέλος της θητείας σας ή θα παραιτηθείτε για να προετοιμαστείτε για τα νέα σας καθήκοντα;
Θα γίνεται ταυτόχρονα. 31-8-2019 θα αποχωρήσω. Τότε λήγει η θητεία μου ως αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων. Επειδή έχει τεθεί και από άλλο συνάδελφό σας αυτή η ερώτηση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η θέση έχει αυξημένες αρμοδιότητες και ευθύνες. Δεν είναι θέση όπως των άλλων αντιπεριφερειαρχών. Έτσι, λοιπόν, μέχρι 31-8-2019 παραμένω στη θέση μου, όμως, όπως έκανα και το 2011 πριν αναλάβω την αντιπεριφέρεια Ιωαννίνων, βεβαίως και θα έχουμε σκληρή προετοιμασία για την επόμενη ημέρα του δήμου για την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε λίγα 24ωρα ο κόσμος θα βρεθεί μέσα στο παραβάν με τα εννέα ψηφοδέλτια στα χέρια. Τι θα λέγατε σε κάποιον που δεν έχει ακόμη αποφασίσει για να τον πείσετε;
Είναι πολύ κρίσιμη η ερώτηση αυτή, γιατί δυστυχώς η αποχή που υπάρχει, υποδηλώνει ότι οι συνδημότες μας και όχι μόνο, όλοι οι Έλληνες, αλλά και παγκοσμίως, έχουν αποστασιοποιηθεί από αυτό που λέμε πολιτική ή αυτοδιοικητική διοίκηση κ.λπ. Έχω να τους πω ένα πράγμα: το μόνο όπλο που έχουν στα χέρια τους, είναι η ψήφος τους και αυτή πρέπει να την προτάξουν, πρώτον για να καθορίσουν το ίδιο τους το μέλλον και δεύτερον να μην έρχονται εκ των υστέρων και να κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς.

Σχετικά άρθρα

Την ενδυνάμωση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου θέτει ως στόχο η Τ. Καλογιάννη

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας