ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν «έξυπνα»

Συνολικά 14 προτάσεις για να μετατραπούν σταδιακά τα Γιάννενα σε μια «Έξυπνη Πόλη», παρουσίασε η παράταξη «Γιάννενα- Νέα Εποχή», έχοντας ως πρότυπο τον δήμο Τρικάλων, που θεωρείται πρωτοπόρος σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η ομάδα εργασίας της παράταξης, στην οποία συμμετέχουν οι Άγγελος Νάτσικας, Γιάννης Λυκογιώργος, Φώτης Βάβας, Πέρση Ντούλια Φάνης Γεροδήμος, Σταύρος Βλάχος Βασίλης Ζωγράφος, Σταύρος Ιορδανίδης, Γεωργία Καλαντζή, Έμμυ Κατριτζίδου Χριστίνα Κωτσαντή, Γιάννα Νότη, Τζένη Παγγέ, Μάνος Πατεράκης, Βασίλης Σαούγκος και Γιώτα Φλώρου, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στην πλειονότητά τους, εργάστηκε για περισσότερο από ένα τρίμηνο, κάνοντας στο διάστημα αυτό πολλές επαφές και συζητήσεις με ειδικούς. Μεταξύ των άλλων, επισκέφθηκε τα Τρίκαλα, όπου ενημερώθηκε από τον δήμαρχο και τα στελέχη του δήμου για τα βήματα που γίνονται και τον τρόπο με τον οποίο «χτίζεται» μία έξυπνη πόλη, ενώ ιδιαίτερα γόνιμη και χρήσιμη χαρακτηρίστηκε και η συζήτηση με καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Όπως τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, η νέα εποχή απαιτεί ψηφιακά Γιάννενα και η πρόταση της παράταξης εγγυάται τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η έξυπνη πόλη, η οποία πρωταρχικό σκοπό θα έχει τη διευκόλυνση του πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινότητάς του. Ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε πως είναι θέμα βούλησης να γίνουν κάποια πράγματα σε αυτόν τον τομέα και δεν είναι το κόστος αυτό, που ενδεχομένως δεν επέτρεψε έως σήμερα να γίνουν βήματα προόδου. «Το κόστος δεν είναι απαγορευτικό για την υιοθέτηση της πολιτικής της έξυπνης πόλης, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση και η διάθεση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, που είναι μονόδρομος και βέβαια να πάμε βήμα το βήμα, να κατοχυρώνουμε και να προχωρούμε στο επόμενο βήμα», σημείωσε ο κ. Ελισάφ. Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος της ομάδας εργασίας Άγγελος Νάτσικας, ο οποίος σημείωσε πως θα γίνουν αρχικά μικρά βήματα, με προτεραιότητα τις παρεμβάσεις χαμηλού κόστους, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και οι υπόλοιπες.
Οι προτάσεις, που κατατέθηκαν, είναι οι εξής:
1. Δημιουργία Ψηφιακού Συμβουλίου ως συμβουλευτικού οργάνου ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης, με στόχο τη δημιουργία ενός συγκεκριμένου οράματος έξυπνης πόλης για τον δήμο.
2. Δημιουργία Οδικού Χάρτη για τα Ψηφιακά Ιωάννινα, ο οποίος θα εκπονηθεί μέσα από συνεργασία του δήμους με όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και το πανεπιστήμιο.
3. Ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων του δήμου, στην οποία θα βασίζονται οι μεταγενέστεροι σχεδιασμοί.
4. Έλεγχος, αξιολόγηση και βελτίωση των υπαρχόντων ηλεκτρονικών υπηρεσιών, με στόχο να εξαλειφθούν οι λόγοι, που οδηγούν στην απαξίωση τις σημερινές ηλεκτρονικές υπηρεσίες και να αυξηθεί η χρησιμοποίησή τους από όλους τους δημότες.
5. Έλεγχος, αξιολόγηση, συντήρηση του συστήματος οπτικών ινών και του ασύρματου δικτύου του δήμου, με παράλληλη επέκτασή του. Χρήση νέων δυνατοτήτων δικτύωσης και δημιουργία δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων σε όλη την πόλη. Παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επισκέπτες της περιοχής. Χρήση μοντέρνων τεχνολογικών υποδομών, όπως το υπολογιστικό νέφος που παρέχεται από την πολιτεία, οι οποίες θα επιτρέψουν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών χωρίς την υπέρμετρη αύξηση του κόστους.
6. Δημιουργία Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών για τη διαχείριση των Ανοικτών Δεδομένων του δήμου.
7. Δημιουργία Ψηφιακού Εργαστηρίου/ Ioannina Digital Lab, το οποίο θα αποτελεί ένα πρότυπο εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων λύσεων, μέσω του οποίου θα ανοίξουν οι υποδομές της πόλης σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες.
8. Δημιουργία/ Χρήση web & mobile εφαρμογής για τον δήμο. Μέσω κατάλληλης εφαρμογής σε ιστοσελίδα καθώς και «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου, στόχος είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, αποβλέποντας στην αμεσότερη, ταχύτερη, πληρέστερη και καλύτερη επικοινωνία δημοτών και επισκεπτών με τις δημοτικές υπηρεσίες.
9. Δημιουργία πιλοτικών ενεργειών και δράσεων. Εγκατάσταση μιας συνεχούς διαδικασίας έρευνας και εφαρμογής πιλοτικών έργων, τα οποία θα εφοδιάζουν με εμπειρία, τεχνογνωσία και νέες ιδέες, χωρίς όμως τον κίνδυνο σπατάλης πόρων, τα οποία στη συνέχεια θα εφαρμόζονται σε ευρύτερο επίπεδο εντός των ορίων του δήμου.
10. Βελτίωση της ψηφιακής εικόνας του δήμου, μέσω της δημιουργίας ψηφιακού αποθετήριου οπτικοακουστικού υλικού κατοίκων της πόλης και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που σκοπό έχουν τη γνώση της ιστορίας της πόλης.
11. Εξοικείωση των δημοτών στις νέες τεχνολογίες με τη δημιουργία Κέντρου Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων και την υλοποίηση προγραμμάτων μαζικής εξοικείωσης στη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών.
12. Αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στις ψηφιακές διαδικασίες, με στόχο να διατυπώνουν την γνώμη τους, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες, τουλάχιστον στα μεγάλα θέματα, πριν από την λήψη αποφάσεων.
13. Συνεργασία και λήψη τεχνογνωσίας από διεθνείς φορείς και δίκτυα, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών και την ανάδειξη λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της περιοχής.
14. Υιοθέτηση των Ανοιχτών Τεχνολογιών για τη Σύγχρονη Πόλη: Ανοιχτή Διακυβέρνηση, Ανοιχτά Δεδομένα, Ανοιχτά Πρότυπα, Ανοιχτό Λογισμικό, Ανοιχτό Περιεχόμενο, Ανοιχτό Hardware, Ανοιχτό Εκπαιδευτικό Περιεχόμενο.

Σχετικά άρθρα

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες

Ανακοίνωση – υπενθύμιση για όσα «ξέχασε» ο Θ. Μπέγκας

Βούληση για πιο στενή συνεργασία