ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καρατομήσεις για τα «κλεμμένα» διαβατήρια

Στην «καρατόμηση» της πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας στην Αθήνα Αρντιάνα Χομπντάρι και του Γενικού Προξένου στα Γιάννενα Πέρβιν Τσικούρια προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αποπέμποντάς τους από τα καθήκοντά τους.

Και στους δύο αποδίδονται ευθύνες για την «εξαφάνιση» ταξιδιωτικών εγγράφων αλβανών υπηκόων, που τα είχαν αιτηθεί και θα τα παραλάμβαναν στις προξενικές υπηρεσίες της Πρεσβείας στην Αθήνα.
Για την περίεργη αυτή υπόθεση είχαν υπάρξει σχετικά δημοσιεύματα σε αλβανικά, αλλά και σε ελληνικά ΜΜΕ, πριν μερικές εβδομάδες, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε πριν έναν μήνα. Περίπου 300 διαβατήρια αλλά και αστυνομικές ταυτότητες μεταφέρονταν προς την Ελλάδα ασυνόδευτα, σε κοινές ταξιδιωτικές τσάντες χωρίς διακριτικά διπλωματικού ταχυδρομείου και με τα λεωφορεία που εκτελούν δρομολόγια από Τίρανα προς Αθήνα. Τα έγγραφα είχαν εντοπιστεί στην Κακκαβιά από τις τελωνειακές αρχές και δεσμεύτηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ωστόσο στη συνέχεια να παρελήφθησαν από τον Γενικό Πρόξενο της Αλβανίας στα Γιάννενα Πέρβιν Τσικούρια, ο οποίος με δικό του αυτοκίνητο ανέλαβε να τα μεταφέρει στην Αθήνα, ωστόσο, πριν προλάβει να τα παραδώσει, εκλάπησαν από το όχημα.
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που είχε δώσει ο κ. Τσικούρια, στις 13 Φεβρουαρίου, αργά το βράδυ, στάθμευσε προσωρινά το αυτοκίνητο, για οικογενειακούς λόγους, σε πάρκινγκ στην οδό Ασωμάτων, στην περιοχή του Θησείου. Επιστρέφοντας, διαπίστωσε πως είχε γίνει διάρρηξη στο αυτοκίνητό του και είχαν κλαπεί 100 από τα 300 διαβατήρια, γεγονός για το οποίο ενημέρωσε και την Ελληνική Αστυνομία.
Η αποκάλυψη της εξαφάνισης των ταξιδιωτικών εγγράφων είχε γίνει, δέκα ημέρες περίπου μετά, από τον Σαλί Μπερίσα, ο οποίος χαρακτήρισε σκόπιμα στημένη την ιστορία, υποστηρίζοντας πώς η κλοπή δεν είναι τυχαία και ότι δεν μπορεί να έγινε από δράστες του κοινού ποινικού εγκλήματος, συνδέοντάς την με τον ISIS.
Το θέμα από την αρχή είχε αξιολογηθεί ως ιδιαίτερα σοβαρό και είναι χαρακτηριστικό πως είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που ναι μεν τυπικά είναι και υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο έχει αναθέσει τις περισσότερες αρμοδιότητες στον υφυπουργό Γκεντ Τσάκα.

Σχετικά άρθρα

Ζήτησε συνδρομή για αύξηση της επισκεψιμότητας από την Αλβανία

Ηπειρωτικός Αγών