ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Στην ολομέλεια της Βουλής θα εισαχθεί προς συζήτηση την Τετάρτη 6 Μαρτίου το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό «κατά πλειοψηφία» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να επικρίνει, στην καταληκτική του τοποθέτηση, την αντιπολίτευση για διάθεση ιδεολογικής διαμάχης.
Σε κλιμάκωση του αγώνα τους ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων προχωρούν οι φοιτητές, που βρίσκονται στην 8η εβδομάδα κινητοποιήσεων. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποιούν νέες γενικές συνελεύσεις με αποφάσεις για καταλήψεις και δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.
Σε τοπικό επίπεδο, το πλαίσιο δράσεων περιλαμβάνει παρεμβάσεις στα τμήματα καθηγητών για να πάρουν πίσω την τηλεκπαίδευση, δημιουργία γιγαντοπανό στη λέσχη στις 12 σήμερα το μεσημέρι και πικετοφορία την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, απ’ όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το Κάστρο, όπου θα κρεμαστεί το γιγαντοπανό. Θα ακολουθήσει ψήσιμο των Φοιτητικών Συλλόγων στο θεατράκι της Σκάλας.
«Ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο ακόμα χειρότερο και από τις προβλέψεις. Πολλές κατηγορίες αποφοίτων και μαθητών, άνισος τρόπος εισαγωγής στα δημόσια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, δίδακτρα και στα προπτυχιακά!.Την ίδια ώρα προωθείται η ακαδημαϊκή αναγνώριση ακόμα και των πτυχίων των κολεγίων, μέσω της κύρωσης της συμφωνίας της Λισσαβόνας που προετοιμάζεται σύντομα. Ο αγώνας που δίνουμε, είναι δίκαιος, διεκδικούμε το αυτονόητο. Ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα στο αντικείμενο που σπουδάζουμε», αναφέρεται, μεταξύ πολλών άλλων, σε δελτίο τύπου στη βάση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων.

Μ. Τζούφη: «Υπονομευτικό για τα δημόσια πανεπιστήμια»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ζήτησε εκ μέρους της Νέας Αριστεράς η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζοντάς το ταξικό και υπονομευτικό για τα δημόσια πανεπιστήμια, το προσωπικό τους, τους φοιτητές και τους αποφοίτους τους.
«Η Νέα Αριστερά υπερασπίζεται τη δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και συμμετέχει στους αγώνες του πανεπιστημιακού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την απαξίωση που επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ στα δημόσια ιδρύματα της χώρας», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η πλειοψηφία των φορέων, που καλέστηκε στη Βουλή, απορρίπτει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Όπως ανέφερε η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς, «η κυβέρνηση έχει ως μόνους συνοδοιπόρους τον ΣΕΒ και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, φορείς-θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού και των ιδιωτικοποιήσεων».
Στη συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου, μίλησε εκτεταμένα για τις διατάξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα και το Άρθρο 16, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ποδοπατά συνειδητά το συνταγματικό πλαίσιο. Παρόμοια, αναλύοντας συγκεκριμένα άρθρα, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του κ. Πιερρακάκη αναφορικά με τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Όπως επεσήμανε, «το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών και κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με ακριβά δίδακτρα και περιορισμένα αντικείμενα σπουδών».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τοποθέτηση του προέδρου της ΕΘΑΑΕ κ. Μήτκα, ο οποίος αποκάλυψε πως τα κριτήρια ποιότητας για την ίδρυση και λειτουργία είναι ελάχιστα και δε συγκρίνονται με αυτά των δημόσιων ΑΕΙ. Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πρόκειται να ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς και τις ανισότητες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΝΔ της ψευτο-αριστείας πρόκειται να νομοθετήσει να μπαίνει κανείς στην ιδιωτική Ιατρική με 10.000 μόρια και 10.000 ευρώ το χρόνο – η δημόσια Ιατρική θα συνεχίσει να έχει 19.000 μόρια».
Αναφορικά με τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια ΑΕΙ, η εισηγήτρια της Νέας Αριστεράς υπογράμμισε πως πρόκειται για διατάξεις που «προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα του νόμου Κεραμέως, χωρίς να προσδίδουν τίποτα το αναπτυξιακό στα δημόσια ΑΕΙ». Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνέχιση της οικονομικής και στελεχιακής ασφυξίας της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τον περαιτέρω περιορισμό της εσωτερικής δημοκρατίας στα ιδρύματα.