ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Μετσόβου – Πέντε προτάσεις στο Interreg Ελλάδα – Ιταλία

Κονδύλια του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Ιταλία διεκδικεί ο Δήμος Μετσόβου που ενέκρινε την υποβολή πέντε προτάσεων, σε μια εκ των οποίων ως επικεφαλής εταίρος, στη διαχειριστική αρχή.

Ο Δήμος Μετσόβου είναι επικεφαλής εταίρος στην πρόταση Promoting Accessible Tourism and Heritage Sustainability – PATHS. Το έργο συνδυάζει τεχνολογίες αιχμής με στόχο τη διατήρηση με ψηφιακό τρόπο των πολιτιστικών αντικείμενων και την προώθηση του αειφόρου τουρισμό. Χρησιμοποιεί προηγμένες ενέργειες υποδομής/εξοπλισμού, ενσωματώνοντας τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας (VR) και επαυξημένης πραγματικότητας και έναν αποκλειστικό διακομιστή ιστού για τη φιλοξενία βασικών εφαρμογών ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα πρόταση που υποβλήθηκε, έχει ως επικεφαλής εταίρο το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας. Το έργο έχει τίτλο «Fighting youth depopulation in mountainous regions – UP! ( Αντιμετωπίζοντας την απομείωση του νεαρού πληθυσμού στις ορεινές περιοχές)», καθώς ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, είναι η ερήμωση και η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο στοχεύει να συμβάλει στη μείωση της ανεργίας και της ερήμωσης, μακροπρόθεσμα, καθιστώντας τις ορεινές περιοχές πιο ελκυστικές για ζωή και εργασία. Το έργο επικεντρώνεται στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας.
Μια ακόμη πρόταση, στην οποία θα συμμετέχει ο Δήμος Μετσόβου ως εταίρος, αφορά την εφαρμογή δράσεων βελτίωσης της κακής κατάστασης της βιοποικιλότητας στην περιοχή του προγράμματος Ελλάδας-Ιταλίας, ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα το 2030, τις οδηγίες για τους οικοτόπους και τα είδη. Πρόκειται για την πρόταση με τίτλο «Strengthen the specialistic skills of the Natura 2000 sites management bodies to reach the European Biodiversity Strategy 2030 targets – NESTS» και επικεφαλής εταίρο το Oriented Regional Natural Reserves of the Eastern Coast του Τάραντα.
Η τέταρτη πρόταση, με τίτλο «Maintaining And Revitalizing Knowledge And Traditional Occupations – M.A.R.K.A.T.O.», με επικεφαλής εταίρο το Επιμελητήριο Αχαΐας, έχει να κάνει με την διατήρηση παραδοσιακών επαγγελμάτων. Το προτεινόμενο έργο σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παρακμής των παραδοσιακών επαγγελμάτων στα χωριά μέσω μιας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ εταίρων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το έργο θα επικεντρωθεί στη διατήρηση και μετάδοση παραδοσιακών γνώσεων και δεξιοτήτων, στην προώθηση των προϊόντων των παραδοσιακών επαγγελμάτων, προϊόντων και υπηρεσιών παραδοσιακής κληρονομιάς και στην ανάπτυξη νέων τουριστικών και πολιτιστικών προϊόντων και εμπειριών που αναδεικνύουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Τέλος, η πρόταση «The regional ECOnomic and societal impact of green policies in Greece and Italy – ECO-GIT», με επικεφαλής εταίρο του Πανεπιστήμιο του Μπάρι Aldo Moro, στοχεύει στη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων που συνδέονται με τις πράσινες πολιτικές στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε περιφερειακό και τομεακό επίπεδο. Ο μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι να ενισχύσει και να διευρύνει τις γνώσεις και την ευαισθητοποίησή μας για το ρόλο των δημόσιων πολιτικών στην προώθηση της πράσινης μετάβασης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το ECO-GIT θα παρέχει στις περιφερειακές και τοπικές αρχές τα κατάλληλα εργαλεία για την αξιολόγηση, τη διαμόρφωση και τον σχεδιασμό πολιτικών που προωθούν την πράσινη μετάβαση.