ΠολιτισμόςΑίθουσα Σύνταξης

Νύχτες ιταλικού σινεμά στην Ηγουμενίτσα

Για δεύτερη χρονιά, μετά την επιτυχημένη έναρξη το 2021, διοργανώνεται στην Ηγουμενίτσα το αφιέρωμα «Cinepelagos – Νύχτες ιταλικού σινεμά» από την Myth Euromed, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηγουμενίτσας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας και των Αρχαιολογικών Χώρων Θεσπρωτίας.

Η δράση εντάσσεται στο διμερές πρόγραμμα Ιταλία – Ελλάδα «Tempo Forte» και το πρόγραμμα του Cinepelagos επικεντρώνεται στον σύγχρονο ιταλικό κινηματογράφο με την προσδοκία να αναδείξει τη δυναμική μιας ποικιλόμορφης επίκαιρης κινηματογραφίας, παρέχοντας μία πλήρη εικόνα της σύγχρονης ιταλικής δημιουργικότητας, με ταινίες της περιόδου 2018 – 2021, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.
«Ομορφιά μέσα στην ομορφιά» είναι το σύνθημα της φετινής έκδοσης του Cinepelagos, εγχείρημα το οποίο θέλει να πάει ένα βήμα μπροστά σε σχέση με την απλή προβολή ταινιών, ενώνοντας τις σύγχρονες τάσεις του ιταλικού σινεμά με την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και δημιουργώντας έτσι ευκαιρία για αμοιβαία προβολή και εξωστρέφεια, σε μία κοινή προσπάθεια στο όνομα του πολιτισμού.
Στην Ηγουμενίτσα, νοερά και πραγματικά, πύλη της Ελλάδας για τους Ιταλούς και όχι μόνο, θα παρουσιαστούν σημαντικές ταινίες, οι οποίες ναι μεν μιλάνε ιταλικά (με ελληνικούς υπότιτλους), όμως αφηγούνται ιστορίες ανθρώπινες και διαχρονικές.
Στο πλαίσιο του Cinepelagos θα προβληθούν οι ταινίες «Ο κλεμμένος Καραβάτζιο» ( Una storia senza nome, Μυστηρίου, 2018, 110′) του Roberto Andò αύριο Τρίτη, «Comedians» (Κωμωδία, 2021, 96′) του Gabriele Salvatores μεθαύριο Τετάρτη, «Όλη η τρελή μου αγάπη» (Tutto il mio folle amore. Δραματική, 2019, 97′), επίσης του Gabriele Salvatores την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και «Ο κακός ποιητής» (Il cattivo poeta, Δραματική εποχής, 2020, 106′) του Gianluca Jodice την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.
Οι ταινίες θα προβληθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης», με ώρα έναρξης στις 8 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.