Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η ανάσχεση του ιατρικού brain drain

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας της χώρας, μέσα από ένα σχεδιασμό που λαμβάνει υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού, αλλά και ακούγοντας ιατρούς και ασθενείς, επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής Δημόσιας Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, που βρέθηκε στα Γιάννενα για την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Λίγο πριν την τελετή αναγόρευσής του, βρέθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί με τον καθηγητή Γεώργιο Μακρυδήμα, με τον οποίο τον συνδέει μακρά φιλία. Ο κ. Μακρυδήμας έκανε λόγο για μια σημαντική ημέρα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μιλώντας με θερμά λόγια για τον κ. Μόσιαλο και την πορεία του.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας, με πλούσια εμπειρία από τα συστήματα υγείας σε ολόκληρο τον κόσμο και μια πολύτιμη συνεισφορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την τιμή και υπογράμμισε πως κρίσιμος παράγοντας της ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας της χώρας είναι η συγκράτηση επιστημόνων, ιατρών και νοσηλευτών, ώστε να μη φύγουν στο εξωτερικό.
«Βλέπουμε συνέχεια καινούργια φάρμακα. Πολλές μορφές καρκίνου πλέον είναι χρόνια νοσήματα, κάτι που δεν υπήρχε παλαιότερα. Θα δούμε πολύ περισσότερα το επόμενο διάστημα. Εγώ λέω συνέχεια στους φίλους μου, αν αντέξουμε 5-10 χρόνια, θα ζήσουμε αρκετά. Αυτό αυτόματα θα ανεβάσει το κόστος της υγείας. Χρειάζονται επενδύσεις, χρειάζονται επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό. Το σύστημα υγείας είναι οι άνθρωποί του. Καλή η υλικοτεχνική υποδομή, αλλά τι κάνεις μια υλικοτεχνική υποδομή αν δεν έχεις τους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Επομένως προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης θα πρέπει να είναι να ενισχύουμε το ιατρικό δυναμικό με συνεχή εκπαίδευση και να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς. Η χώρα μας έχει πολύ καλούς γιατρούς, αλλά δεν πρέπει να τους χάσει στο εξωτερικό, γιατί έχουμε δει ότι πολλοί φεύγουν, γιατί δυστυχώς οι αμοιβές εντός του συστήματος υγείας δεν είναι αυτές που θα έπρεπε για τους καλούς γιατρούς», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος.
Η πανδημία ανέδειξε τον ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας, στο οποίο απευθύνονται τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού, με τον κ. Μόσιαλο να σημειώνει τους παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την αναδιάταξή του. «Όταν είσαι φτωχός, είναι πιο πιθανό να έχεις περισσότερα νοσήματα σε σχέση με κάποιον που είναι πιο πλούσιος και προσέχει περισσότερο την υγεία του ή την υγεία της. Κάνει προληπτικές εξετάσεις πιο συχνά. Με αποτέλεσμα τα προβλήματα υγείας να επικεντρώνονται στις φτωχότερες περιοχές της χώρας, άρα αυτό, το οποίο πρέπει να κάνουμε τώρα, είναι να δούμε την αναδιάταξη του συστήματος υγείας, ώστε να αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα. Να συζητήσουμε με το ιατρικό δυναμικό της χώρας, τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων, τους εκπροσώπους των ιατρικών φορέων. Ποιους γιατρούς θα χρειαστούμε την επόμενη δεκαετία και εικοσαετία;», σημείωσε, προσθέτοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε ογκολόγους, αλλά και την παντελή σχεδόν απουσία γηριάτρων.
«Για μένα το κρίσιμο για την ανθεκτικότητα είναι να συγκρατούμε υψηλή ποιότητα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να μη χάνουμε καλούς γιατρούς και καλούς νοσηλευτές σε άλλες χώρες, γιατί είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Όταν ήμασταν στο Λονδίνο, ήταν ελάχιστοι Έλληνες γιατροί στα νοσοκομεία. Τώρα, όπου πας, σε όποια κλινική, θα υπάρχει ένας ή δύο Έλληνες ή Ελληνίδες, δηλαδή είναι γεμάτα τα νοσοκομεία από Έλληνες και σε πολύ καλές θέσεις και το λέω αυτό γιατί έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα, δεν έχουν εκπαιδευτεί σε άλλες χώρες, έχουν εκπαιδευτεί σε ένα καλό σύστημα. Αυτό θα πρέπει να το διατηρήσουμε. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι άλλες ιατρικές σχολές θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο, αλλά πρέπει να τους ακούει και η πολιτεία. Η πολιτεία δεν πρέπει να παίρνει αποφάσεις χωρίς να συμβουλεύεται αυτούς που ξέρουν και αυτοί που ξέρουν είναι δύο. Πρώτοι είναι οι ειδικοί και οι γιατροί. Δεύτεροι είναι οι ίδιοι οι ασθενείς. Μπορείς να μάθεις πάρα πολλά όταν συζητάς με τους γιατρούς και τους ασθενείς. Εγώ θα περίμενα περισσότερες συζητήσεις με τους γιατρούς και τους ασθενείς, παρά -θα μου επιτρέψετε ένα – με τα τηλεοπτικά παράθυρα. Καλό είναι οι συζητήσεις για την αλλαγή του συστήματος υγείας να γίνονται με αυτούς που πρέπει», τόνισε. Πρόσθεσε δε πως, όσο αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας μας, θα πρέπει να τεθούν σαφείς προτεραιότητες. «Υγεία, παιδεία και κλιματική κρίση θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης, ανεξάρτητα από το χρώμα της το επόμενο διάστημα, με την προϋπόθεση τη χώρα μας συνεχίζει να βελτιώνει τα οικονομικά της δεδομένα», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε και στις παγκόσμιες απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας την ανάγκη συστηματικής μελέτης της επιδημιολογίας των ιών σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πριν αρχίσει να γίνεται ένα μεγάλο πρόβλημα, μπορούμε να το σταματάμε εκεί που ξεκινάει. Τώρα δεν το κάνει η παγκόσμια κοινότητα, ενώ δε θα στοιχίσει πάρα πολύ», σημείωσε, προσθέτοντας πως αφενός το κόστος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να το επιμεριστούν συνολικά οι χώρες, αφετέρου είναι επιστημονικά εφικτό. «Πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να δημιουργήσουμε ερευνητικά κέντρα για να προφυλαχτούμε για την επόμενη πανδημία τώρα», τόνισε.

Σχετικά άρθρα

Επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Ηλίας Μόσιαλος

Γεωργία Χαλάτση