Go Local Taste
Αίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

Μια διπλή γιορτή της τοπικής παραγωγής και της γαστρονομίας

Με τη δημοφιλή Έλενα Παπαρίζου να ανοίγει την διοργάνωση, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την «διπλή» γιορτή της τοπικής παραγωγής, επιχειρηματικότητας και γαστρονομίας, την 5η Έκθεση Τοπικών Προϊόντων «Go Local» και το «2ο Local Taste of Ioannina», που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που προέρχεται από τη σύμπραξη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, με στόχο να ενισχυθεί η προβολή των τοπικών προϊόντων και η στήριξη των παραγωγών, δίνοντας ταυτόχρονα σε ντόπιους και επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον πλούτο και την παράδοση του τόπου.
Η διοργάνωση «φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόμη πιο ισχυρό θεσμό εξωστρέφειας, δικτύωσης και ανάπτυξης, αποδεικνύοντας ότι η τοπική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει μοχλό προόδου για όλη την περιοχή», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.
Στον χώρο του Πάρκου Λιθαρίτσια θα φιλοξενηθούν παραγωγοί και επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας: από τη μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων μέχρι τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν μέλι, τυροκομικά, βότανα, κρασιά, λικέρ, παραδοσιακά ζυμαρικά, γλυκά, καλλυντικά και πολλά άλλα.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα, και στις 9 το βράδυ θα ακολουθήσει η μεγάλη συναυλία της Έλενας Παπαρίζου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το πρόγραμμα

Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, Παρασκευή, από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, είναι αφιερωμένη στις γεύσεις του τόπου μας (Local Food Taste), με γευσιγνωσίες και οινογνωσίες, παρουσίαση τοπικών προϊόντων και αστικές γιαννιώτικες συνταγές και συνταγές της υπαίθρου μαγειρεμένες από επιλεγμένους σεφ και μάγειρες, με παρουσιαστή τον nomad chef Ανδρέα Λαγό και τον chef Ανδρέα Γεωργούλη.
Το πρωινό του Σαββάτου 30 Αυγούστου ξεκινά με τη δράση «Αδέσποτα… έξω από το κλουβί» – «Κουτί αγάπης με… ουρά!», σε συνεργασία με φιλοζωiκές οργανώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση για την υιοθεσία ζώων από το Καταφύγιο του Δήμου Ιωαννιτών. Καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα μπορεί κανείς να δωρίσει ένα λουράκι, ένα λούτρινο, τροφή, μια κουβέρτα, ένα μπολάκι ή οτιδήποτε δεν είναι πια χρήσιμο για το κατοικίδιό του, αλλά μπορεί να γίνει πολύτιμος «θησαυρός» για ένα αδέσποτο.
Από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ, θα λάβει χώρα ο διαγωνισμός «Φτιάξε τη δική σου συνταγή και κέρδισε» με τη συμμετοχή του κοινού, με τις τρεις καλύτερες συνταγές να λαμβάνουν βραβεία, και θα ακολουθήσει workshop παρασκευής ποτών από τον Βαγγέλη Κακιώρη και την Trias Premium Products.
Από το πρωί της Κυριακής διοργανώνονται δράσεις ευεξίας, όπως ανοιχτό μάθημα γιόγκα από τον δάσκαλο της yoga Άρη Βλάχο (10-11π.μ.), επίδειξη Kung Fu & Tai Chi από την Ακαδημία Κινέζικων Παραδοσιακών Τεχνών Ιωαννίνων (11 π.μ.–12 μ.) και παρουσίαση υγιεινών προϊόντων για υγιεινή διατροφή και παρασκευή εύκολων σνακ με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας από την κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο Ρένα Σύμπα (12 μ.–1 μ.μ.).
Από τις 5 έως τις 6 το απόγευμα, η Α.Μ.Κ.Ε. «ΚΑΝΩΝ» και ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς παρουσιάζουν αποκλειστικά στους τοπικούς παραγωγούς τον στόχο του εγχειρήματος για την ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού παραγωγικού μοντέλου για τα προϊόντα, με έμφαση στην παράδοση, στον τόπο καταγωγής και στην ποιότητά τους.
Το κλείσιμο της έκθεσης θα γίνει στις 7 το απόγευμα με την απονομή αναμνηστικών στους παραγωγούς-εκθέτες και θα ακολουθήσουν workshop παρασκευής κοκτέιλ με ηπειρώτικα αποστάγματα από τον mixologist Τάσο Μάντο και η παράσταση του Διονύση Ζάχου με τίτλο «Oh mon dieu».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και τις τέσσερις ημέρες των εκδηλώσεων.