Paradosi Gefseis sth Fwtia
Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Παράδοση και γεύσεις στη φωτιά στο  JOIST Space Ioannina

Μια ξεχωριστή γαστρονομική εκδήλωση, αφιερωμένη στην πλούσια και ανεξερεύνητη γαστρονομική ταυτότητα της Ηπείρου, διοργανώνουν το JOIST Space Ioannina και το Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας και Ασφάλειας στην Αγροδιατροφή, σε συνεργασία με τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, την Παρασκευή 25 Απριλίου, από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 9.30 το βράδυ.

Μαγειρικές μνήμες, ζωντανές τεχνικές και αυθεντικά υλικά από την καρδιά της Ηπείρου θα συνθέσουν μια βραδιά, που δεν απευθύνεται μόνο στους λάτρεις της καλής κουζίνας, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν σε βάθος τον πολιτισμό, την ιστορία και την καθημερινότητα μιας περιοχής μέσα από τις γεύσεις της.

Σε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό στον υπαίθριο χώρο του JOIST, με ανοιχτή φωτιά, παλιά μαγειρικά σκεύη και τοπικά υλικά, ζωντανεύουν μνήμες και συνταγές, που έχουν διασωθεί από στόμα σε στόμα. Έμπειροι μάγειρες από τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου, με σεβασμό στην παράδοση, θα παρουσιάσουν τεχνικές και ιστορίες πίσω από τα πιάτα που χαρακτήρισαν γενιές Ηπειρωτών.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει live επίδειξη παραδοσιακής μαγειρικής, με συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία προετοιμασίας, σε ένα διαδραστικό και βιωματικό ταξίδι στη γαστρονομία του τόπου.

Το μενού περιλαμβάνει για ορεκτικά ζύμη ψητή με καπνιστό τυρί Μετσοβόνε και χειροποίητη μαρμελάδα τριαντάφυλλο, λαχανόπιτα με «μαζέματα» — άγρια χόρτα εποχής και φέτα, ψημένη όπως παλιά, και πρασοκεφτέδες με ανάμεικτο κιμά και τραχανά

Κυρίως πιάτο είναι το χοιρινό με κυδώνια, μια ξεχασμένη αλλά διαχρονική συνταγή πριν την είσοδο της πατάτας στην ελληνική διατροφή, και για γλυκό οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δροσερή φρουτοσαλάτα με φρέσκα υλικά και το εμβληματικό «χουσμερί», παραδοσιακό γλυκό της Ρωμανιώτικης κοινότητας των Ιωαννίνων με βάση το τυρί, μια σπάνια γευστική εμπειρία με ιστορικό αποτύπωμα

Η εκδήλωση φιλοδοξεί να αποτελέσει κάτι περισσότερο από μια γευστική εμπειρία και να αναδείξει την κουζίνα της Ηπείρου όχι μόνο ως πολιτιστικό στοιχείο, αλλά ως μέσο σύνδεσης με την ιστορία, τον τόπο και τους ανθρώπους του. «Κάθε πιάτο είναι μια ιστορία, κάθε υλικό μια επιστροφή στις ρίζες», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο e-mail ioannina@joistpark.eu και στο τηλέφωνο 2651130147. Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος – προτείνεται έγκαιρη κράτηση εισιτηρίου μέσω της σελίδας https://joistpark.eu/ekdiloseis/ipeirotiko-gastronomiko-taxidi-paradosi-geyseis-sti-fotia/ ή στο Eventbrite: https://www.eventbrite.com/e/1320857703949?aff=oddtdtcreator

Κανονικό εισιτήριο 20 ευρώ. Early bird εισιτήριο (έως 22 Απριλίου) 15 ευρώ.

Σχετικά άρθρα

Βραδιά τοπικών προϊόντων στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων

Βραβείο “Luxury Local Gourmet Product” για τη Λέσχη Γαστρονομίας Ηπείρου

Γαστρονομία «Χωρίς Σύνορα» στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς