TREATS POSTER
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Ηπειρώτικη «σφραγίδα» στο αιγοπρόβειο γάλα και τα προϊόντα του

Καινοτόμες μεθόδους για την ανίχνευση μοναδικών χαρακτηριστικών του νωπού γίδινου και πρόβειου γάλακτος, και των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της Ηπείρου, διασφαλίζοντας την αυθεντικότητα τους, άρα και την προστασία των καταναλωτών, ανέπτυξε το Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας του ερευνητικού έργου «TREATS».

Τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάζονται σε ανοικτή στο κοινό εκδήλωση την Τετάρτη 28 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Άρτας.
Το έργο επικεντρώνεται στην υλοποίηση των στόχων της ουσιαστικής ιχνηλασιμότητας της αυθεντικότητας των ηπειρώτικων τυροκομικών προϊόντων και της προστιθέμενης αξίας των γαλακτοκομικών προϊόντων της Ηπείρου, αλλά και της δημιουργίας μιας νέας εμπορικής ετικέτας, που θα τα εκπροσωπεί.
Το πρόγραμμα «Treats» έχει αναπτύξει μια πρωτοποριακή μεθοδολογία, που αναδεικνύει την τοπική πρώτη ύλη των γαλακτοκομικών προϊόντων της περιοχής. Μέσω του χαρακτηρισμού πρωτεϊνικών και μικροβιακών βιοδεικτών ενισχύεται η ιχνηλασιμότητα των τελικών προϊόντων και διασφαλίζεται η αυθεντικότητα και η ποιότητά τους. Η έρευνα που διεξάγεται, βασίζεται σε σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής, που αναλύουν σε βάθος την πρωτεϊνική σύνθεση και το μικροβίωμα των τυριών.
Το ερευνητικό έργο εντάσσεται στο Μέτρο Ευρωπαϊκές Συμπράξεις Καινοτομίας (Μέτρο 16.1 και 16.2) του ΠΑΑ 2014-2020, για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της Γεωργίας με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας». Επιστημονική υπεύθυνη του έργου είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας Αθηνά Τζώρα.
Η ημερίδα έχει ως στόχο την ανάδειξη πρακτικών και λύσεων, που συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του αγροδιατροφικού τομέα, διασυνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγή και δημιουργώντας νέα δεδομένα για όλο το σύμπλεγμα του αγροδιατροφικού τομέα, πιστοποιώντας τα αυθεντικά γαλακτοκομικά προϊόντα και προστατεύοντας τις αυθεντικές επιλογές των καταναλωτών, ανοίγοντας παράλληλα νέες προοπτικές για την εξαγωγική διάσταση της τυροκομίας.
Επίσης, αποτελεί σημαντική ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων για το δρόμο της ελληνικής και τοπικής τυροκομίας και όχι μόνο, ευκαιρία για επιστήμονες και ερευνητές να παρακολουθήσουν τα νέα δεδομένα στους τομείς της Γεωπονίας και Βιοτεχνολογίας των Τροφίμων, στην επαφή και συγκρότηση αρραγούς μετώπου με τους παραγωγούς γάλακτος και τους τυροκόμους της Ηπείρου, με τους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των συλλόγων, συνεταιρισμών και μεταποιητικών μονάδων, καθώς και με το καταναλωτικό κοινό που ενδιαφέρεται για το τι αγοράζει, πως το επιλέγει, αλλά και για την τοπική αγροδιατροφική καινοτομία και την τοπική ανάπτυξη στην πράξη και όχι στα λόγια.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
18:15 – 18:20 Έναρξη – Χαιρετισμοί Επισήμων
18:20 – 19:20 Το Έργο TREATS (Παρουσίαση – Αποτελέσματα)
– «Το γάλα και το τυρί της Ηπείρου μιλούν για τον τόπο τους: Βιοδείκτες και τεχνολογίες αποκάλυψης της αυθεντικότητας» – Αθηνά Τζώρα, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– «Πρωτεωμικές τεχνολογίες και τεχνητή νοημοσύνη στην ιχνηλασιμότητα του γάλακτος των μηρυκαστικών» – Αχιλλέας Καραμούτσιος, εξωτερικός συνεργάτης, Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– «Γάλα με σφραγίδα Ηπείρου – το παραγωγικό πρότυπο του μέλλοντος», Σωτηρία Βουράκη, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
– «Το Γάλα στο μικροσκόπιο της υγείας του ανθρώπου: Δεδομένα VS Διατροφικές Επιλογές», Χρύσα Βόιδαρου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
19:20 – 19:40 Παραγωγικοί φορείς
– Ανδρέας Τατσής, Υπεύθυνος Εταιρικής Ανάπτυξης, ΦΑΡΜΑ ΗΠΕΙΡΟΣ & ΦΑΡΜΑ ΔΟΜΟΚΟΣ
– Παναγιώτης Κάτσινος, Προβατοτροφική Μονάδα «ΚΑΤΣΙΝΟΣ»
– Δημήτρης Λούσιας, ΦΑΡΜΑ ΛΟΥΣΙΑ
19:40 – 20:00 Ερωτήσεις – ανοικτός διάλογος.