Oreino Hpeirou synentefxi 2
Αίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

«Ορεινό Ηπείρου» για όποιον προλάβει

Χαρακτήρα γνωριμίας των καταναλωτών με το «Ορεινό Ηπείρου» έχει η κοινή πρωτοβουλία, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την περίοδο του Πάσχα Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σωματείο Κρεοπωλών Ιωαννίνων και Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων, με την προσδοκία να υπάρξει ακόμη πιο δυναμική συνέχεια.

Για το Πάσχα, που είναι συνυφασμένο με το ψήσιμο του οβελία, θα φτάσουν στην κατανάλωση, μέσω πώλησης σε επιλεγμένα κρεοπωλεία και εστιατορίων , περίπου 50-60 πρόβατα της φυλής «Ορεινό Ηπείρου» -γνωστή και ως «μπούτσικο»- που από μελέτες έχει προκύψει ότι είναι πλούσια σε Ω3.
«Γνωρίζοντας ποιοι κτηνοτρόφοι εκτρέφουν τέτοια ζώα, τα προωθούμε πλέον στην κατανάλωση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου, που έχει στόχο να δώσουμε την αξία που πρέπει σε πάρα πολλά πιστοποιημένα τοπικά προϊόντα», τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκτιμώντας πως η ζήτηση θα είναι τέτοια, που θα οδηγήσει περισσότερους στην εκτροφή κοπαδιών της συγκεκριμένης φυλής, η οποία έχει και ειδική επιδότηση. «Για μένα το αγώγι ξυπνάει τον αγωγιάτη», σημείωσε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως στην Κατσικά εκτρέφεται κοπάδι αυτής της φυλής, που σε λίγο καιρό θα δώσει γεννήτορες.
Την επιθυμία η πρωτοβουλία αυτή να έχει και συνέχεια εξέφρασε ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ιωαννίνων Γεώργιος Πέτρου, δηλώνοντας αισιόδοξος για την ανταπόκριση των καταναλωτών. «Κατά την περίοδο του Πάσχα θα υπάρχουν συνολικά 50-60 σφάγια, τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι καταναλωτές από επιλεγμένα κρεοπωλεία και από κάποια εστιατόρια με την ειδική σήμανση. Είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που θέλουμε να το συνεχίσουμε και να είναι μόνιμο και μετά το Πάσχα, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση και ανάλογα θα προμηθευόμαστε τα ανάλογα κρέατα», σημείωσε, καλώντας τους καταναλωτές να το δοκιμάσουν γευστικά.
Σε ό,τι αφορά την τιμή, ανέφερε πως αρχικά θα είναι σε φυσιολογικά πλαίσια, σχεδόν στην ίδια τιμή με τα υπόλοιπα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον καταναλωτή να δοκιμάσει το κρέας. Με δεδομένο, όμως, ότι το «Ορεινό Ηπείρου» είναι κάτι ξεχωριστό από τα υπόλοιπα ζώα, οπωσδήποτε στη συνέχεια πρέπει να έχει μια μεγαλύτερη αξία.
Στον ρόλο, που καλείται να παίξει το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην όλη προσπάθεια, αναφέρθηκε η καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας Αναστασία Μπαδέκα, υπενθυμίζοντας πως κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και με το Κασκαβάλι, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια με βάση τα όσα προβλέπονται και στο πρόσφατα υπογεγραμμένο μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία της «Ηπειρώτικης Γαστρονομίας».
«Ουσιαστικά εμείς έχουμε τον προγραμματισμό, τον συντονισμό και την καθοδήγηση των εμπλεκόμενων κάθε φορά εταίρων, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες προτάσεις με άλλα προϊόντα. Και το δικό μας κομμάτι είναι όσο το δυνατόν πιο καλή, πιο εξελιγμένη έρευνα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τη διατροφική αξία αυτού και οποιαδήποτε άλλου προϊόντος, στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα», είπε η κα Μπαδέκα, κάνοντας γνωστό πως ήδη έχει ξεκινήσει η συλλογή δειγμάτων για να γίνουν οι αναλύσεις και να υπάρχουν συγκριτικά αποτελέσματα με άλλες φυλές.

Εκτιμήσεις για ελλείψεις αρνιών

Την εκτίμηση ότι φέτος θα υπάρχει έλλειψη αρνιών το Πάσχα, λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει στο εσωτερικό και το εξωτερικό από τις ασθένειες που αντιμετώπισαν μονάδες, έκανε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
«Βλέπω ότι το Πάσχα θα υπάρχει κενό στην ύπαρξη όχι μόνο του ντόπιου αλλά και του εισαγόμενου», σημείωσε, λέγοντας πως θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην υπάρχει η ίδια τιμή και για τα εισαγόμενα και για τα ντόπια, καθώς αυτό οδηγεί στο να πωλούνται σφάγια αμφιβόλου προέλευσης ως ντόπια.

Σχετικά άρθρα

Διατεθειμένοι να πληρώσουν για γεύση και ποιότητα

Πάσχα με «Ορεινό Ηπείρου» στο μενού