Λίγα 24ωρα πριν η έκθεση ανοίξει για επαγγελματίες και οινόφιλους, ο Σπύρος Παππάς, ιδιοκτήτης της Cava 800 και εμπνευστής της έκθεσης, τονίζει πως η έκθεση δεν είναι απλά μια γιορτή για το κρασί, αλλά και μια ευκαιρία να τιμήσουν τον κόσμο που τους στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, μοιράζεται τη φιλοσοφία του για την ποιότητα του κρασιού, που θεωρεί τροφή και όχι απλώς ποτό, και εξηγεί τη σημασία της γεύσης και του μέτρου στην κατανάλωσή του. Από την παραγωγή στην οινοποίηση, μέχρι την αναγνώριση του ελληνικού κρασιού στην παγκόσμια αγορά, ο Σπύρος Παππάς μας καθοδηγεί σε έναν κόσμο γεμάτο αρώματα και γεύσεις…
Τι νέο θα συναντήσουν φέτος οι επισκέπτες της 800 Wine Fair σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;
Υπάρχουν δέκα νέα οινοποιεία από την Ελλάδα. Φροντίζουμε να έχουν συνέχεια καινούργια οινοποιεία για να γνωρίζει ο κόσμος καινούργια κρασιά. Επίσης, να επισημάνουμε ότι φέτος είμαστε σε διαφορετικό χώρο που έχουμε στο Epirus Palace, πέρυσι η έκθεση ήταν στο Du Lac.
Πώς επιλέγετε τους οινοπαραγωγούς και τις ετικέτες που συμμετέχουν στην έκθεση; Ποια είναι τα κριτήρια;
Προσπαθούμε να έχουμε κρασιά από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, να έχουμε κρασιά για όλα τα βαλάντια και σύμφωνα και με τις επιδόσεις που είχαν τα οινοποιεία την προηγούμενη χρονιά. Κάνουμε μια επιλογή. Είναι πολύ δύσκολο να το καλύψεις όλο, αλλά κάθε χρόνο προσπαθούμε να είμαστε επίκαιροι.
Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού των Ιωαννίνων στην έκθεση; Έχετε παρατηρήσει αυξημένο ενδιαφέρον για το ποιοτικό κρασί τα τελευταία χρόνια;
Υπάρχει μια τάση προς το ποιοτικό κρασί, εμείς πάντα το λέγαμε και θεωρούμε ως Cava 800 ότι το κρασί είναι τροφή, δεν είναι ποτό. Η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο, συνοδεύει άριστα μια ωραία παρέα με ένα ωραίο μεζεδάκι, με ένα ωραίο φαγητό, και το κριτήριο της επιλογής είναι η γεύση και το πως αισθανόμαστε μετά. Πρέπει να αισθανόμαστε καλά και να τρέχουν τα σάλια που λέει ο λαός.
Υπάρχουν σχέδια για επέκταση της έκθεσης σε άλλες πόλεις ή και κάποιες συνεργασίες ενδεχομένως με άλλες εκθέσεις είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Η 800 Wine Fair ξεκίνησε γιατί δύσκολα κάποιος από τη βορειοδυτική Ελλάδα θα ξεκινήσει να πάει σε μια έκθεση κρασιού στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, παρά το ότι οι μετακινήσεις έχουν γίνει πλέον πιο εύκολες. Εμείς προσπαθήσαμε βήμα-βήμα να την κάνουμε αυτή την έκθεση δυνατή και να είναι εφάμιλλη αυτών που γίνονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση γίνεται για την Ήπειρο και θέλουμε μια φορά τον χρόνο να ανοίγουμε όσες περισσότερες φιάλες κρασί μπορούμε, να τιμήσουμε τον κόσμο που μας τιμά τόσα χρόνια ως επιχείρηση.
Πιστεύετε ότι η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που επιλέγουμε και απολαμβάνουμε το κρασί;
Αυτό που ήδη έχει αλλάξει, είναι ότι με τις μελέτες που γίνονται για τα εδάφη και για τις κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν, βγαίνει καλύτερο σταφύλι. Παλιότερα πηγαίναμε στα τυφλά, λέγαμε καλά είναι εδώ, ας τα βάλουμε εδώ τα αμπέλια ή ακούσαμε ότι είναι έτσι. Και από τη στιγμή που θα βγει καλύτερο σταφύλι, οι οινολόγοι μπορούν με φυσικό τρόπο δώσουν ένα κρασί σωστό και ποιοτικό.
Στο κομμάτι της αγοράς η τεχνολογία έχει αλλάξει τα δεδομένα; Ο κόσμος, πέρα από την επίσκεψη σε μια κάβα, ψάχνει από αλλού να βρει κρασιά;
Ο κόσμος, όταν είναι να καταναλώσει κάτι και ειδικά σε μια ιδιαίτερη στιγμή, θέλει να έχει κάποιες πληροφορίες για το τι είναι αυτό το προϊόν, πού έχει παραχθεί, με ποιον τρόπο έχει παραχθεί. Είναι πράγματα τα οποία, αν ψάξεις, μπορείς να τα βλέπεις και στο διαδίκτυο, αλλά αν έχεις και έναν άνθρωπο δίπλα σου να σου εξηγήσει, όπως κάνουμε εμείς εδώ, που έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, σίγουρα καταλαβαίνεις και καλύτερα αυτό που καταναλώνεις μετά.
Ποια είναι η θέση του ελληνικού κρασιού στη διεθνή αγορά και ποιες τάσεις βλέπετε να διαμορφώνονται;
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά την τελευταία πενταετία, έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα και προς το να βγει πιο ποιοτικό ελληνικό κρασί και προς την αναγνώρισή του στο εξωτερικό. Αν διαβάσουμε μια παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια κρασιού, πριν από είκοσι χρόνια δεν υπήρχε το ελληνικό κρασί. Υπήρχε για το εξωτερικό η Δεμέστιχα και η μαυροδάφνη. Δεν ήταν κάτι άλλο που θεωρούνταν ότι είναι ελληνικό. Πλέον, ξεκινώντας από τη Σαντορίνη, που έχουν κάνει πολύ μεγάλα βήματα, έχει ακουστεί στο εξωτερικό το Ασύρτικο. Τα τελευταία χρόνια ακούγεται η Μαλαγουζιά και γενικά ο ελληνικός αμπελώνας και οι γηγενείς ποικιλίες. Και η Κρήτη έρχεται να προστεθεί. Έχει κάνει πολύ γοργά και σωστά βήματα. Νομίζω ότι θα είναι ο επόμενος αμπελώνας, που θα ανεβάσει τη χρηματιστηριακή του αξία σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όσον αφορά το κομμάτι της οινοπαραγωγής στην Ήπειρο, μπορεί η περιοχή μας να παράγει προϊόντα που να απευθυνθούν και σε άλλες αγορές;
Τα αμπελοτόπια, που έχουμε στην Ήπειρο, σε σχέση με τον παγκόσμιο αμπελώνα είναι μηδαμινά. Άρα, εάν πάμε να χτυπήσουμε τον όγκο, δε θα έχουμε τιμή. Εκεί που μπορούμε να χτυπήσουμε είναι την ιδιαιτερότητα, που μπορεί να έχουν τα κρασιά λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και του εδάφους, ώστε να παράξουμε ποιοτικά κρασιά, τα οποία να έχουν και αυτά τον δικό τους χαρακτήρα. Να το καταλαβαίνεις, όπως πίνεις ένα κρασί σαντορινιό και λες αυτό μου φαίνεται σαντορινιό. Όποιος θα πάει σε αυτή τη λογική και στην Ήπειρο, που μπορεί να πάει γιατί υπάρχουν γνώσεις, θα μπορεί να προχωρήσει καλύτερα και στο εξωτερικό.
Πώς μπορεί κανείς να μάθει να εκτιμά το ποιοτικό κρασί αν δεν έχει την ανάλογη γνώση;
Θα σας πω ένα παράδειγμα, που μπορεί να χαρακτηριστεί και αφελές. Εγώ ως άνθρωπος δεν έχω φάει ποτέ μπριζόλα στη ζωή μου. Αν φάω μία φορά μπριζόλα, έχω μία γεύση της μπριζόλας. Αν φάω δεύτερη, τρίτη, τέταρτη… από διαφορετικό ζώο και από διαφορετικό μάγειρα, έχω και άποψη. Ο λαός λέει να σου τρέχουν τα σάλια. Και αυτή δεν είναι δικιά μου κουβέντα, την έλεγε ο γκουρού του ελληνικού κρασιού, ο Θανάσης Παπαϊωάννου από τη Νεμέα, που είναι ο πρώτος που έκανε βιολογικό αμπελώνα και ποιοτικό κρασί στην Ελλάδα.
Άρα για να φτάσεις στο ποιοτικό κρασί, πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά κρασιά.
Πρέπει να δοκιμάσεις αρκετά κρασιά και το αναγνωρίζεις μόνος σου. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους, που οργανώνουμε την 800 Wine Fair. Δίνουμε την ευκαιρία στον κόσμο να δοκιμάζει. Βέβαια, επειδή οι ετικέτες είναι πάρα πολλές, με την εγγραφή του στον σύνδεσμο https://800winefair.gr/#register, μπορεί κάποιος να έχει μια πλήρη εικόνα των παραγωγών και των κρασιών, που θα συναντήσει, ώστε να κάνει την κατάλληλη προεργασία.
Αν κάποιος ξεκινά τώρα την επαφή του με τον κόσμο του κρασιού, ποιες ελληνικές ποικιλίες θα του προτείνατε να δοκιμάσει πρώτα;
Καλό θα είναι να συμβουλευτεί κάποιον σε σχέση με το πώς είναι η γευστική του παλέτα. Εμένα μου αρέσει, όπως λέει ο λαός, να είναι το κρασί λίγο πιο μπρούσκο. Σε άλλον αρέσει να είναι λίγο πιο μαλακό. Σε άλλον να είναι λίγο πιο γλυκό. Σε άλλον να είναι πιο… κολόνια. Σε άλλον δεν του αρέσουν τα πολλά αρώματα και με αυτή τη διαδικασία, με αυτές τις ερωτήσεις και δοκιμάζοντας, να απορρίψει και να κρατήσει αυτό που πάει στη γεύση του καθένας.
Εσείς τι πίνετε;
Εμένα μου αρέσουν τα σαντορινιά τα κρασιά που είπα πριν. Είμαι περισσότερο στα κρασιά, τα οποία είναι με βαρέλι.
Info
H 7η έκθεση ποιοτικού κρασιού 800 Wine Fair θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Epirus Palace Congress & Spa. Συνολικά θα συμμετέχουν 75 παραγωγοί κρασιού, που θα παρουσιάσουν πάνω από 450 ετικέτες. Οι ώρες προσέλευσης για το κοινό θα είναι από τις 11.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Περισσότερες πληροφορίες στο 800winefair.gr. Ηλεκτρονική εγγραφή για γρήγορη και δωρεάν είσοδο στην έκθεση στον σύνδεσμο https://800winefair.gr/#register.
