Για να φωτίσουμε αυτό το ταξίδι με γνώση και εμπειρία, απευθυνθήκαμε στον Παναγιώτη Κιουτσούκη (WSPC 3), εξειδικευμένο σύμβουλο κρασιού της ΟΚΤΑΚΟΣΙΑ Α.Ε.Β.Ε., ο οποίος μας προτείνει χαρακτηριστικές ετικέτες και περιοχές που αποτυπώνουν τη δυναμική και τη φινέτσα του ιταλικού αμπελώνα.
Οι Ιταλοί, λάτρεις της ποιότητας και της φινέτσας, οπαδοί της τελειότητας και της ομορφιάς, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ανάδειξη των προϊόντων που παράγουν. Έτσι, δίκαια το ιταλικό κρασί έχει αποκτήσει φανατικό κοινό και «φιγουράρει» ανάμεσα στα πρώτα σε πωλήσεις στην παγκόσμια οινική σκηνή.
Πρώτη στάση: Veneto & Allegrini Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.G.
Βορειοανατολικά της χώρας επισκεπτόμαστε την πιο διάσημη αμπελουργική περιοχή του Veneto, τη Valpolicella.
Ένα σύνολο από κοιλάδες και λόφους απαράμιλλης ομορφιάς,

μεταξύ της Verona και των Monti Lessini, με σκοπό να γνωρίσουμε το Amarone della Valpolicella.
Από τις ποικιλίες σταφυλιού της Βερόνα (Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella και Oseleta), την παραδοσιακή μέθοδο του appassimento, την παραμονή σε δρύινο βαρέλι για τουλάχιστον δύο χρόνια και άλλους 14 μήνες στη φιάλη, ο Allegrini δημιούργησε το Amarone della Valpolicella Classico D.O.C.G.
Αντιπροσωπευτικό δείγμα της Ονομασίας Προέλευσης, πλούσιο, γεμάτο, έντονα φρουτώδες και αρωματικό, με γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά. Το υψηλό αλκοόλ (15,5%) το νιώθεις σαν ώριμο φρούτο που φέρνει γλύκα στο στόμα, ενώ η οξύτητα ισορροπεί με τις καλοδομημένες τανίνες, δημιουργώντας ένα κρασί με μοναδική επίγευση και αντοχή στον χρόνο.
Στη συνέχεια: Piemonte & Boroli Barolo D.O.C.G. (the King of the Hill)
Ταξιδεύοντας προς τη βορειοδυτική πλευρά της Ιταλίας, φτάνουμε στο Piemonte και συγκεκριμένα στο Barolo. Ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό, με κατάφυτους αμπελώνες μέχρι την κορυφή των λόφων που το περιβάλλουν.

Μέσα από το ομιχλώδες και ονειρικό σκηνικό του Barolo ξεπροβάλλουν πολλά παραδοσιακά οινοποιεία, που εδώ και χρόνια παράγουν ίσως τα ωραιότερα κρασιά της Ιταλίας, ενώ από τα πρώτα που έλαβαν την ένδειξη DOC ήταν ήδη από το έτος 1661.
Επισκεπτόμαστε το ιστορικό οινοποιείο του Achille Boroli και δοκιμάζουμε ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα του μοναδικού terroir της περιοχής, το Barolo di Castiglione Falletto. Από ιδιόκτητους αμπελώνες σε υψόμετρο 320 μ., με ιδανικό προσανατολισμό και ηλικία αμπελώνων Nebbiolo άνω των 40 ετών, παράγεται αυτό το εμβληματικό κρασί με πολύπλοκα αρώματα κόκκινων φρούτων, σε συνδυασμό με νότες μέντας, βοτάνων και κανέλας. Πλούσιο και γεμάτο στο στόμα, με ώριμες τανίνες, ιδανική οξύτητα και μακρά αρωματική επίγευση, δεν θα απογοητεύσει τους φίλους του κόκκινου κρασιού.
Κεντρική Ιταλία – τελικός προορισμός: Toscana
Ό,τι και να πει κάποιος για την Τοσκάνη είναι λίγο. Ένας παράδεισος των αισθήσεων, που συνδυάζει γραφικούς, κυματιστούς λόφους γεμάτους αμπελώνες και κάστρα με τα αστείρευτα αρώματα της φύσης στα χωριά του Chianti, στο Montalcino και στο Bolgheri.
Με έμφαση στην καλλιέργεια του Sangiovese, αλλά και γαλλικών ποικιλιών όπως Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon και Petit Verdot, η Τοσκάνη έχει να παρουσιάσει μοναδικές ετικέτες κρασιού, οι οποίες, καθεμία με τον δικό της χαρακτήρα, συγκαταλέγονται στις πλέον περιζήτητες από το οινόφιλο κοινό.
Επιλέχθηκαν τρεις από τους κύριους εκφραστές του τοσκανικού αμπελώνα.

Από τα καλύτερα σταφύλια των ιδιόκτητων βιοδυναμικών αμπελώνων του κτήματος, στην αμπελουργική ζώνη του Chianti, παράγεται το πολυβραβευμένο Castello Di Ama, San Lorenzo Chianti Classico, Gran Selezione, DOCG από τον οινολόγο Marco Palanti, παγκόσμιο πρεσβευτή της Τοσκάνης, το οποίο κατατάχθηκε στην πρώτη δεκάδα των εκατό καλύτερων κρασιών στον κόσμο.
Ένα χαρμάνι με κυρίαρχο το Sangiovese, συμμετοχή Merlot και Malvasia Nera και παλαίωση συνολικά 30 μηνών. Πολύπλοκο, με αρώματα αγριοκέρασου, φράουλας και μούρων, σε συνδυασμό με μπαχαρικά και βοτανικές νύξεις. Με φινέτσα, δύναμη, χαρακτηριστική οξύτητα, πολύ καλή τανική υφή και απολαυστική επίγευση μακράς διάρκειας.

Στις νοτιοανατολικές πλαγιές του μεσαιωνικού Montalcino –εκεί όπου ο χρόνος έχει σταματήσει– από Sangiovese 100% παράγεται το Brunello di Montalcino San Polo D.O.C.G. Ένα Brunello με μεγάλη προοπτική παλαίωσης και δυνατότητες εξέλιξης στον χρόνο.
Αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους, που με την παλαίωση θα δώσουν γλυκές γεύσεις μαρμελάδας, σε συνδυασμό με βιολέτα, βανίλια, καφέ και bitter σοκολάτα. Γεμάτο και πλούσιο στο στόμα, φρουτώδες και αρωματικό, με βελούδινες τανίνες και μακρά επίγευση.

Η παρουσίαση των «Μεγάλων» κόκκινων κρασιών του ιταλικού αμπελώνα δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς αναφορά και σε ένα υψηλής ποιότητας Super Tuscan. Το Poggio al Tesoro Sondraia, από τη μοναδική στον κόσμο περιοχή του Bolgheri, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Παράγεται από Bordeaux blend (Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot), δίνοντας ένα θαυμάσιο ερυθρό κρασί που περικλείει όλη τη φινέτσα, τον χαρακτήρα, τη δύναμη και τα αρώματα του terroir του Bolgheri. Πολύπλοκα αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, πράσινης πιπεριάς, μπαχαρικών και βανίλιας. Απόλυτα ισορροπημένο σε οξύτητα, με βελούδινες τανίνες και ατέλειωτη επίγευση φρούτου.
Τις παραπάνω προτάσεις μπορείτε να τις βρείτε στην Cava 800 στα Γιάννενα (Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & Λεωφόρος Γ. Γεννηματά 1) ή να τις παραγγείλετε ηλεκτρονικά εδώ.
