Αίθουσα Σύνταξης

Χειμωνιάτικη βόλτα στο αιολικό πάρκο στην Μονή Επανωσήφη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χ. Γκαράκης

Στα πλαίσια των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο συγγραφέας με την οικογένειά του βρίσκονται στη Κρήτη και τα απογεύματα πραγματοποιούν μικρές βόλτες στην ύπαιθρο, βλέποντας τοπία χειμωνιάτικα, παίρνοντας ανάσες από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις της καθημερινότητας.

Στις 29/12 το απόγευμα κατευθυνθήκαμε νότια του Ηρακλείου και μετά από περίπου 40 λεπτά οδήγησης μέσα από γραφικά χωριά, βρεθήκαμε στην ιστορική Ιερά Μονή Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη. Βόρεια της σε απόσταση λίγο παραπάνω από 500m βρίσκεται ένα αιολικό πάρκο. Οδηγήσαμε και μπήκαμε στο χώρο εγκατάστασης του. Εντός του έβοσκε ένα κοπάδι πρόβατα το οποίο συναντήσαμε στην πρώτη ανεμογεννήτρια.

Το αιολικό πάρκο αποτελείται από επτά (7) ανεμογεννήτριες ισπανικής κατασκευής GAMESA G52 ισχύος 0,85MW έκαστη με ύψος πλήμνης 44m, συνολικής ισχύος 5,95 MW. Διαθέτει οικίσκο ελέγχου εμβαδού 90m2 και η σύνδεση του πραγματοποιείται μέσω υπόγειας γραμμής μέσης τάσης μήκους 15km. Το έργο έχει εγκατασταθεί στα διοικητικά όρια των Δ. Αρχανών-Αστερουσίων και Δ. Ηρακλείου στην Π.Ε. Ηρακλείου, ενώ η έκταση του έχει μισθωθεί από την Ι. Μονή. Το έργο ανήκει σε θυγατρική εταιρεία του ομίλου Jasper και λειτουργεί από το 2016.

Στο έργο έχουν υλοποιηθεί όπως προβλέπεται από την νομοθεσία φυτοτεχνική διαμόρφωση και αποκατάσταση. Εντός του υπάρχουν ποτίστρες για τα πρόβατα που βόσκουν.

Η θέση του έργου από τον χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (www.eletaen.gr).
Η θέση του έργου από τον χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (www.eletaen.gr). Διακρίνονται οι θέσεις των α/γ και η θέση της Ι. Μονής.
Η θέση του έργου απο τον χάρτη της ΕΛΕΤΑΕΝ (www.eletaen.gr). Διακρίνονται οι θέσεις των α/γ και η θέση της Ι. Μονής.

Η μέση ετήσια ταχύτητα ανέμου στη θέση του αιολικού πάρκου είναι μεταξύ 7,5-8,0 m/s στο ύψος πλήμνης των ανεμογεννητριών (44m) και η μέση ετήσια ενεργειακή του παραγωγή είναι 16.679.040 kWh.

Λόγω της λειτουργίας του αποφεύγεται η έκλυση των παρακάτω αερίων ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου:

Το άμεσο όφελος της Εθνικής Οικονομίας ανά έτος από τη μείωση εκπομπών CO2 είναι 708.859 ευρώ.

Η αποφυγή έκλυσης CO2 ισοδυναμεί με την ύπαρξη δάσους έκτασης 21.811 στρ. ή 1.090.553 δέντρων, ή της εκπομπής 2545 ΙΧ αυτοκινήτων που διανύουν 30.000 χλμ/έτος.

Για την παραγωγή της ίδιας ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτούνταν ετήσια 11.914 τόνοι λιγνίτη ή 28.226 βαρέλια πετρελαίου.

Για την ίδια ηλεκτρική ενέργεια θα απαιτούνταν ένα φ/β πάρκο ισχύος 12,8 MW που θα καταλάμβανε χώρο 154 στρέμματα.

Το ετήσιο όφελος της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης (3% επί των ακαθάριστων εσόδων) εκτιμάται σε 52.500 ευρώ εκ των οποίων το  1% αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του Δ.Δ. της περιοχής του αιολικού πάρκου (περίπου 17.500 ευρώ/έτος) μέσω μείωσης των λογαριασμών ρεύματος, το 0,3% αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο (περίπου 5000 ευρώ/έτος) και το 1,7% στον Δήμο που βρίσκεται το έργο (περίπου 30.000 ευρώ).

Η Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη λαμβάνει ετήσιο μίσθωμα από την εταιρεία του αιολικού πάρκου.

Στην λειτουργία και την συντήρηση του αιολικού πάρκου εργάζονται 3 άτομα.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή είναι  η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει  σήμερα ο πλανήτης και ο άνθρωπος. Έχουμε  μόνο λίγα χρόνια για να εμποδίσουμε μια  κλιματική κρίση με μη αναστρέψιμες συνέπειες.  Κάθε ώρα που περνά, όλο και περισσότερα αέρια του  θερμοκηπίου εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τις  δραστηριότητες του ανθρώπου, ενώ ο ρυθμός με τον  οποίο απομακρύνονται είναι ιδιαίτερα αργός.  Η επιστήμη και η κοινωνία των πολιτών έπεισαν τις  πολιτικές ηγεσίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης  και την ανάγκη για άμεση δράση.

Η αιολική  ενέργεια:

  • Προσφέρει φθηνό ηλεκτρισμό και μειώνει το κόστος του ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.
  • Δημιουργεί θέσεις εργασίας.
  • Δημιουργεί σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα.
  • Στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες.
  • Συμβάλλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία.
  • Ελκύει επενδύσεις και ενισχύει τη διεθνή εικόνα και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.
  • Υποκαθιστά τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Εύχομαστε στο νέο έτος, όλοι μας να γίνουμε λίγο σοφότεροι, χρησιμοποιώντας ορθολογικά την ενέργεια και υποστηρίζοντας τη χρήση τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάντα με σεβασμό στον άνθρωπο, την βιοποικιλότητα και το πολιτιστικό μας περιβάλλον.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !

Σχετικά άρθρα

Δήμος Β. Τζουμέρκων – Δεύτερο «όχι» για το αιολικό πάρκο στο Ξηροβούνι

Ανταποδοτικό τέλος και στους κατοίκους Αετόπετρας, Δεσποτικού και Βασιλόπουλου

«Όχι» με συνοπτικές διαδικασίες σε ένα ακόμη αιολικό