ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάθε μέρα και μια κινητοποίηση

Κλιμακώνονται και στα Γιάννενα οι αντιδράσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, που οδεύει προς ψήφιση.

Μια ακόμη συγκέντρωση και πορεία κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, με τις κινητοποιήσεις να συνεχίζονται και να κλιμακώνονται τις επόμενες ημέρες, ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη.

Φοιτητές, μέλη ΔΕΠ, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και σωματεία εργαζομένων βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία προκειμένου να διατρανώσουν για μια ακόμη φορά όχι μόνο την αντίθεσή τους με την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και με την υποβάθμιση της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων που θα προκαλέσει τη συρρίκνωση των περιφερειακών κυρίως πανεπιστημίων και θα οδηγήσει χιλιάδες νέους στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Παράλληλα το αίτημα για επαναλειτουργία των ιδρυμάτων δια ζώσης, με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων κατά της πανδημίας επανέρχεται με ένταση, καθώς ξεκινά το εαρινό εξάμηνο, αίτημα που αποτυπώθηκε και στα πανό που ανήρτησαν οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων.

«Είμαστε εδώ να δώσουμε μια απάντηση στο νομοσχέδιο αυτό, που είναι απαράδεκτο και φέρνει αντιδραστικές αλλαγές στα pανεπιστήμια. Αντί να δίνει η κυβέρνηση 30 εκατομμύρια για την αστυνομία, να δώσει τα χρήματα για να ανοίξουν οι σχολές μας με όλα τα μέτρα προστασίας, με το απαραίτητο προσωπικό, με τεστ και όλα όσα απαιτούνται. Η υποχρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να πάμε στις σχολές μας, να γίνουμε ξανά φοιτητές. Απαιτούμε να ληφθούν μέτρα και να αποσυρθεί το νομοσχέδιο», τόνισε η αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου ΒΕΤ Γκουζέλ Τουλιαγκάνοβα.

Τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου στα αιτήματα των φοιτητών και συνολικά της πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασε εκ μέρους της διοίκησης ο Βασίλης Ροσιλόβαλης, τονίζοντας την ανάγκη για δωρεάν δημόσια παιδεία, όπως και υγεία. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση για τη μη λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των Ιδρυμάτων δια ζώσης, αλλά και για την απρόσκοπτη, όπως είπε, συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός των πανεπιστημίων.

Νέα συγκέντρωση και πορεία έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, επίσης στις 12 το μεσημέρι, από τη Φοιτητική Πορεία, ενώ την Τρίτη αναμένονται νέες κινητοποιήσεις και από την πλευρά των πανεπιστημιακών, που, σε όλη την χώρα, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο.

Σχετικά άρθρα

Δύο χρόνια ΝΔ: Κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας κάτω από τη βάση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΟΣ

Εκδήλωση για το σύγχρονο πανεπιστήμιο

Ηπειρωτικός Αγών

Στόχος το σταδιακό άνοιγμα μετά το Πάσχα