ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στο… εκτελεστικό απόσπασμα ο περιβαλλοντικός νόμος

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τον νέο περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Βουλή, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των διοικήσεων και των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης και την αντιπολίτευση.

Οι επιπτώσεις της εφαρμογής του νόμου, με αυστηρή κριτική προς την κυβέρνηση για την σκοπιμότητα των διατάξεων που αφορούν την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων σε προστατευόμενες περιοχές και την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με την ένταξή τους στο κεντρικό σύστημα δημόσιας διοίκησης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσαν στα Γιάννενα οι Φορείς Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης EuropeDirect Ηπείρου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην αν. υπουργός Περιβάλλοντος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, ενώ παρενέβη και ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στα Γιάννενα.

Για ένα «περιβαλλοντικό έγκλημα», αλλά και ένα «δημοκρατικό πραξικόπημα», αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες εισήχθη το νομοσχέδιο στη Βουλή και ψηφίστηκε, έκανε λόγο ο κ. Φάμελλος σε δηλώσεις του, σημειώνοντας πως ο νόμος οδηγεί στην καταστροφή του περιβάλλοντος, καθώς καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης και τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, και «φωτογραφίζει» την εξυπηρέτηση συμφερόντων, μεταξύ άλλων.

«Είναι ένα μελανό σημείο και για την ελληνική πολιτική ιστορία και για το περιβαλλοντικό πλαίσιο, και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι συνέπειες. Θα σας πω ένα παράδειγμα που είναι πολύ εμφανές για το τι έχει αλλάξει στη χώρα μας. Την Ημέρα Περιβάλλοντος δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση πώς παραχωρείται ο αιγιαλός. Για πρώτη φορά δεν προβλέπεται η γνωμοδότηση των Φορέων για αιγιαλούς σε περιοχές Natura. Δηλαδή, στις περιοχές για την ωοτοκία της χελώνας στην Ζάκυνθο δεν προβλέπεται η γνωμοδότηση για το που θα μπουν οι ομπρέλες. Αυτό δε θα βοηθήσει ούτε το περιβάλλον, ούτε τις επιχειρήσεις, γιατί θα αρχίσουν οι δικαστικές εμπλοκές, οι συγκρούσεις με την κοινωνία, η έλλειψη πλαισίου διοίκησης και θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη κοινωνική ένταση και με μείωση της επιχειρηματικότητας και της ποιότητας της ζωής μας», σημείωσε.

Για λάθος κατεύθυνση έκανε λόγο η κ. Τζούφη, καλώντας και τις κοινωνίες να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των προέδρων των Φορέων Διαχείρισης Φίλιππα Φίλιου και Σεραφείμ Φελέκη, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Καψιώχας.

Ο κ. Φίλιος έκανε λόγο για μια «πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση» που προκύπτει από τον περιβαλλοντικό νόμο, ενώ από την πλευρά του ο κ. Φελέκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επιστροφής ευρωπαϊκών κονδυλίων που ελήφθησαν για τη λειτουργία των Φορέων.

«Στο όνομα του περιβάλλοντος, σκοτώνουμε το περιβάλλον», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε του έργου της διοίκησης του Φορέα και έκανε κριτική για «ικανοποίηση επιχειρηματικών αναγκών», φέρνοντας ως παράδειγμα την αδειοδότηση εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην Πίνδο, όπου από 27 MW έφτασε τα 87 ΜW.

Στην ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος αναφέρθηκε ο επικεφαλής τους EuropeDirectΔημήτρης Γκόλας, ενώ μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρυθμιστικό ρόλο των Φορέων Διαχείρισης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Λένε όχι στην ενσωμάτωση των Φορέων Διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ

Καλεί σε πρωτοβουλίες για τη μετάθεση του «τέλους ταφής»

Προβλήματα με το καλημέρα στη διαδικασία ενσωμάτωσης