ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΑυτοδιοικητικές Εκλογές

Άτυπο «κρας τεστ» τα ψηφοδέλτια

Τη μάχη των εντυπώσεων, αλλά και της ουσίας, κέρδισε σε πρώτο επίπεδο η παράταξη Θ. Μπέγκα, ανακοινώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις Έπονται σε αριθμό υποψηφίων οι παρατάξεις Μ. Ελισάφ και Τ. Καλογιάννη, η οποία δείχνει να κερδίζει στη μάχη επικράτησης στον κεντροδεξιό χώρο.

Ένα άτυπο «κρας τεστ» για τη δυναμικότητα των δημοτικών παρατάξεων, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 26ης Μαΐου στον δήμο Ιωαννιτών, αποτέλεσε η διαδικασία της κατάθεσης των ψηφοδελτίων την Κυριακή.

Οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» του νυν δημάρχου Θωμά Μπέγκα και «Γιάννενα Νέα Εποχή» του Μ. Ελισάφ θέλησαν να κάνουν επίδειξη ισχύος, με τους επικεφαλής τους να συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό υποψηφίων, κερδίζοντας τη μάχη των εντυπώσεων. Στον αντίποδα, οι υπόλοιπες παρατάξεις προσήλθαν με τους επικεφαλής τους και κλιμάκιο υποψηφίων, επιλέγοντας μάλιστα να μην προσκαλέσουν τα τοπικά ΜΜΕ για να καλύψουν το γεγονός.

Σε ό,τι αφορά τις δύο παρατάξεις με αναφορά στον χώρο της κεντροαριστεράς και με βάση τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, νικήτρια αυτής της πρώτης άτυπης αναμέτρησης ανακηρύσσεται η παράταξη Μπέγκα, καθώς κατέθεσε τον μεγαλύτερο αριθμό υποψηφίων. Συνολικά, οι υποψήφιοί της ανέρχονται σε 210, παρουσιάζοντας πλήρες ψηφοδέλτιο 68 υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και ψηφοδέλτια σε 19 τοπικές κοινότητες (διαβάστε εδώ). Στους 166 ανέρχονται οι υποψήφιοι της παράταξης Ελισάφ, με 67 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και ψηφοδέλτια σε 15 τοπικές κοινότητες (διαβάστε εδώ)

Από την άλλη, στον χώρο της κεντροδεξιάς, αν και δε δόθηκαν τα πλήρη ψηφοδέλτια στη δημοσιότητα, ξεκάθαρο προβάδισμα φαίνεται να έχει η παράταξη «Ιωάννινα_2023» με επικεφαλής την Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία ανακοίνωσε πως το ψηφοδέλτιό της απαρτίζεται από 63 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και 96 υποψηφίους για τα τοπικά συμβούλια, σύνολο δηλαδή 159 υποψήφιοι. Κατά πληροφορίες, συγκρότησε και αυτή συνδυασμούς σε 15 τοπικές κοινότητες.
Αριθμητικά στοιχεία δεν έδωσε καθόλου στη δημοσιότητα η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα. Αν και στο δελτίο τύπου για την κατάθεση του συνδυασμού στο Πρωτοδικείο γίνεται λόγος για υπερπλήρες ψηφοδέλτιο, οι πληροφορίες θέλουν να έχει μικρότερο αριθμό υποψηφίων από τις υπόλοιπες παρατάξεις, κυρίως λόγω αδυναμίας συγκρότησης συνδυασμών σε τοπικές κοινότητες.

Με 58 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους ρίχνεται στη μάχη η παράταξη «Γιάννενα, Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση (διαβάστε εδώ), ενώ δεν ανακοίνωσαν αριθμό υποψηφίων οι υπόλοιπες παρατάξεις.
Ο αριθμός φυσικά των υποψηφίων από μόνος του δε βγάζει νικητή, ωστόσο είναι ενδεικτικός για τη δυναμική των παρατάξεων και τη διείσδυσή τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά άρθρα

Π. Κολόκας: «Να ξεφύγουμε από την εποχή των δεινοσαύρων»

Το πλήρες ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ήπειρος Όλον»

Αποστόλης Τζελέτας

60 υποψηφίους ανακοίνωσε η παράταξη «Ιωάννινα_2023»

Αποστόλης Τζελέτας