ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έτοιμη για σκληρή μάχη και στόχο τη νίκη

Μήνυμα αποφασιστικότητας για μια νικηφόρα μάχη στις επόμενες δημοτικές εκλογές εξέπεμψε η ολομέλεια της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα», η οποία συνήλθε το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από δύο δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας σε ένα πυκνό ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν κατά βάση μέλη της παράταξης, ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας εμφανίστηκε ως εγγυητής της ενότητας και της εκλογικής νίκης, στέλνοντας το μήνυμα ότι κανείς δεν περισσεύει σε μια μάχη που τη χαρακτήρισε δύσκολη. «Η πορεία προς τις εκλογές θα είναι δύσκολη. Η αντιπαράθεση δε θα είναι σε επίπεδο προτάσεων και πολιτικών σε σχέση με την αυτοδιοίκηση. Θα είναι σε επίπεδο “συστημικών σχέσεων” και με χτυπήματα “κάτω από τη ζώνη”. Η δική μας δύναμη είναι η ίδια η κοινωνία και η απεύθυνση σε αυτή με προτάσεις και επιχειρήματα. Για να τα καταφέρουμε, όμως, πρέπει όλοι να σηκώσουμε τα μανίκια», τόνισε σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του λόγου του.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρώην δήμαρχος, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση στο κάλεσμα της συνεδρίασης, τόνισε πως, παρά τις δυσκολίες των καιρών, η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» αποδεικνύει γιατί είναι η μεγαλύτερη παράταξη του Δήμου Ιωαννιτών. «Η παράταξή μας, είναι εδώ, πιο σοφή, πιο ενωμένη, πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη από ποτέ. Το πιο βασικό, όμως, δικαιωμένη σε όλες τις μεγάλες επιλογές της, αλλά και αστείρευτη πηγή νέων προτάσεων που μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών και το αναπτυξιακό μέλλον του μητροπολιτικού μας δήμου για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτός είναι άλλωστε ο σταθερός προσανατολισμός των μεγάλων αυτοδιοικητικών παρατάξεων. Να δρουν, να αποτιμούν, να ανασυντάσσονται και να προχωρούν, αφομοιώνοντας όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της κοινωνίας», ανέφερε.

«Όχι άλλη χαμένη τετραετία»

Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του Θ. Μπέγκα αφιερώθηκε στη σημερινή δημοτική αρχή, με τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» να ασκεί σκληρή κριτική στη, λέγοντας πως, αν και υποσχέθηκε πολλά προεκλογικά, αποδείχτηκε πολύ λίγη για να οδηγήσει τον τόπο μπροστά.
«Μεγάλες τομές υπονομεύτηκαν από την αδράνεια, την άγονη υστεροβουλία και την πολιτική ανικανότητα της τρέχουσας διοίκησης του δήμου. Τρία χρόνια μετά, όλες οι γειτονιές μας και οι τοπικές κοινότητες έχουν αντιληφθεί το έλλειμμα ολοκληρωμένου σχεδιασμού και οράματος της σημερινής δημοτικής αρχής. Με ημίμετρα και δισταγμούς, οι πόλεις δεν αλλάζουν. Παρακμάζουν», ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Αλλά ακόμα και μια νέα θητεία, την οποία τώρα φαίνεται ότι ο κ. Ελισάφ όψιμα αντιλήφτηκε ότι χρειάζεται για να ολοκληρώσει το έργο του, κινούμενη στην ίδια λογική, θα είναι μια ακόμα χαμένη τετραετία για τον τόπο. Αυτό βέβαια τον βολεύει να δηλώνει για να δικαιολογήσει την κακή εικόνα του δήμου για την όποια είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο ίδιος και οι επιλογές του. Όσο εύκολα μιλά όμως για μια νέα θητεία, τόσο σιωπά για την απαξίωση και υποβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας των συλλογικών οργάνων και κυρίως του κυρίαρχου, του δημοτικού συμβουλίου, την υποβάθμιση του ρόλου των τοπικών συμβουλίων, την ανικανότητα διαχείρισης του πρώτου και βασικού πυλώνα αρμοδιοτήτων μιας δημοτικής αρχής, την καθημερινότητα των πολιτών, το έλλειμμα στρατηγικού και οραματικού σχεδιασμού, την αδυναμία να προχωρήσουν στην υλοποίηση σημαντικών έργων, που παραδώσαμε ώριμα και ενταγμένα σε ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα, με αποτέλεσμα απώλεια σημαντικών πόρων για τον τόπο, και -τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό- την κατάρρευση του βασικού προτάγματος στην προεκλογική τους προπαγάνδα περί χρηστής διοίκησης».

«Μάθαμε από τα λάθη μας»

Ακολούθησε μια αναφορά στα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής της «Ενότητας Πολιτών» με τον κ. Μπέγκα να σημειώνει ότι η δική του δημοτική αρχή έβαλε τέλος στην λογική των αποσπασματικών έργων βιτρίνας και ξεκίνησε οργανωμένα, βήμα-βήμα να κάνει πράξη έναν σύγχρονο δήμο, η δική του δημοτική αρχή σεβάστηκε απολύτως τα χρήματα των δημοτών και με πλήρη διαφάνεια και σχεδιασμό τα αξιοποίησε με έργα και μελέτες που υπηρετούσαν την φιλοσοφία των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που αλλάζουν την καθημερινότητα και θεμελιώνουν το μέλλον. Αναφορές έκανε, επίσης, στον συμμετοχικό προϋπολογισμό, στη θεσμική λειτουργία και στη διαρκή λογοδοσία, χωρίς να παραγωρίζει ότι έγιναν και λάθη. «Το στοίχημα, όμως, είναι να μαθαίνουμε από τα λάθη μας αυτά. Και να είστε σίγουροι ότι μάθαμε και δε θα τα κάνουμε ξανά», υπογράμμισε.
Μιλώντας για τις εκλογές του 2023, ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε ότι στόχος είναι η νίκη για να επανέλθει ο δήμος εκεί που του αξίζει. «Οι εκλογές του 2023 πρέπει και μπορούν να γίνουν η εκκίνηση για να κάνουμε, όλες και όλοι μαζί πράξη τα “Νέα Γιάννενα”. Γιατί είμαστε μια πραγματική “Ενότητα Πολιτών” και τα “Νέα Γιάννενα” είναι η αποστολή μας. Για να το πετύχουμε αυτό οφείλουμε να γεμίσουμε τη φαρέτρα μας με τον νέο μας προγραμματικό λόγο, την προοδευτική σύνθεση δυνάμεων, την επικαιροποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού με βάση την ευρωπαϊκή αναδιάταξη των πόρων, τη νέα μας πολιτιστική στρατηγική, τη νέα και ακόμα πιο εντατική πολιτική μας για διαρκή τουριστική ανάπτυξη, τη θωράκιση της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των γειτονιών και των τοπικών διαμερισμάτων μας, τη συνέχιση των ολοκληρωμένων υποδομών στον δημόσιο χώρο, την επαναφορά της δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, την επίτευξη του μεγάλου ψηφιακού άλματος που θα απλοποιήσει την καθημερινότητα των πολιτών και την ολοκληρωμένη πολιτική στην καθημερινότητα (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός κλπ), χωρίς μικροπολιτικές αντιλήψεις. Όλα αυτά θα τα σχεδιάσουμε και θα τα εφαρμόσουμε μαζί, ως η επόμενη δημοτική αρχή που έχει ανάγκη η κοινωνία μας», σημείωσε, μεταξύ άλλων.

Σχετικά άρθρα

Ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα προσβασιμότητας

Στοίχημα η μετάβαση από τον σχεδιασμό στην πράξη

Αποστόλης Τζελέτας

Στην ΚΕΔΕ και το αίτημα για τη διατήρηση της αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ