ΟικονομίαΑίθουσα ΣύνταξηςΕπικαιρότητα

Κατά βάση αυξήσεις, αλλά και κάποιες διορθώσεις

Πολλές αναπροσαρμογές προκύπτουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στον νομό Ιωαννίνων με βάση τον χάρτη των νέων αντικειμενικών τιμών, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αυξήσεις υπάρχουν σχεδόν στο σύνολο των ζωνών του παλιού δήμου Ιωαννιτών, έως και 200 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις, με κάποιες εξαιρέσεις ως προς τα Κάτω Μάρμαρα και την Ολυμπιάδα. Διορθώσεις υπάρχουν σε περιοχές όπου υπήρχαν έντονα παράπονα με βάση τις αντικειμενικές του 2018, όπως οι Λιγκιάδες και η Αμφιθέα, ωστόσο η γενική τάση στο λεκανοπέδιο είναι αυξητική.
Μικτή είναι η εικόνα στον υπόλοιπο νομό, με μικρές αυξήσεις σε λίγες περιπτώσεις, αλλά και σημαντικές μειώσεις σε κάποιες άλλες. Μάλιστα, δύο περιοχές περιλαμβάνονται στα παραδείγματα που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος για τη Δωδώνη Ιωαννίνων, όπου η τιμή ζώνης μειώνεται από 550 σε 400 ευρώ (μείωση 27%) και την Κόνιτσα με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται από 600 σε 450 ευρώ (μείωση 25%).
Μετά τις αναπροσαρμογές, ο χάρτης αντικειμενικών τιμών καλύπτει το 98% των εντός σχεδίου περιοχών της χώρας από 85% που ήταν μέχρι τώρα, με τον στόχο του υπουργείου να είναι η σύγκλιση των νέων τιμών με τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, τη διόρθωση κενών και αδικιών, καθώς και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω δικαιότερης κατανομής του ΕΝΦΙΑ.
Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι δε θα προκύψουν επιβαρύνσεις στη μεσαία τάξη και στη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, καθώς τους επόμενους μήνες θα γίνει η αναδιάρθρωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να απορροφηθούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ προανήγγειλε και νέες μειώσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας βάσει των δεσμεύσεων της κυβέρνησης. «Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων δεν συνεπάγονται αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να ανησυχούν. Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας για συνεχείς μειώσεις των φόρων. Η συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας θα μείνει στα ίδια επίπεδα», δήλωσε. Ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022, θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες και, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, θα καταβληθεί σε περισσότερες δόσεις από έξι που προβλέπονται έως τώρα.
Παράλληλα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να ενημερώνονται όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Γενικά ανοδική η εικόνα

Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών τιμών περιλαμβάνει 13.808 περιοχές, από τις οποίες οι 3.643 είναι είτε νέες περιοχές που προστέθηκαν στο σύστημα είτε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.
Όπως είπε ο Χ. Σταϊκούρας οι αυξήσεις αφορούν σε τιμές ζώνης τουριστικών περιοχών σε όλη τη χώρα. Ανέφερε για παράδειγμα περιοχή της Μυκόνου όπου η αύξηση είναι σε επίπεδα μεγαλύτερα του 20% έναντι τιμής 1.200 ευρώ που ίσχυε έως τώρα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών οι αυξήσεις συνεπάγονται επιβαρύνσεις μόνο σε περιοχές που έως τώρα υποφορολογούνταν.
Σύμφωνα τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, για το σύνολο της επικράτειας η εικόνα για τις νέες τιμές ζώνης είναι γενικά ανοδική στο +8%. Στο 55% του συνόλου των ζωνών οι αξίες αυξάνονται με την κατά μέσο όρο αύξηση στο 19,5%, στο 21% καταγράφεται μείωση με μέσο όρο 14,76%, ενώ στο 24% παραμένουν αμετάβλητες. Στις 133 νέες εντάξεις οι τιμές ζώνης αυξάνονται 41% κατά μέσο όρο.
Στις 3.478 νέες περιοχές που αποκτούν για πρώτη φορά αντικειμενικές αξίες, για το 40% υπάρχουν αυξήσεις 26% κατά μέσο όρο και για το 44% προκύπτουν μειώσεις.

Κατεβάστε το ΦΕΚ με τις νέες αντικειμενικές τιμές εδώ (για τον νομό Ιωαννίνων στις σελίδες 143-155).

Δείτε τις αντικειμενικές τιμές του 2018 εδώ

 

Σχετικά άρθρα

43,7 εκατ. ευρώ ΕΝΦΙΑ για 17,533 δισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας

Γεωργία Χαλάτση

Αναδρομική διόρθωση του ΕΝΦΙΑ στην Αμφιθέα

Στα επίπεδα του 2018 και λίγο παρακάτω