ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το πανεπιστήμιο επέστρεψε στην πόλη

Μια ξεχωριστή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε σήμερα για το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με τους πρωτοετείς φοιτητές να κάνουν για πρώτη φορά μάθημα στο κτίριο της Παπαζογλείου.

Στο κτίριο και την ηλιόλουστη αυλή του βρέθηκαν περί τους 30 φοιτητές, που όχι μόνο γνώρισαν ένα ιστορικό, διατηρητέο κτίριο της πόλης, αλλά ξεκίνησαν τις σπουδές τους με αυτό, καθώς κλήθηκαν να σχεδιάσουν την πρόσοψη, γεγονός που έδωσε μια διαφορετική «ζωντάνια» στους πεζόδρομους γύρω από το Καπλάνειο.
Μετά από προσπάθειες ετών και μια σειρά παρεμβάσεων στο εσωτερικό του κτιρίου, η Αρχιτεκτονική έρχεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, φέρνοντας το πανεπιστήμιο ακόμη πιο κοντά στη ζωή της πόλης. Εξάλλου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος Άγγελος Παπαγεωργίου, εκφράζοντας την ικανοποίηση και τη χαρά του για την υλοποίηση ενός οράματος ετών, το εκπαιδευτικό αντικείμενο του τμήματος βρίσκεται στον αστικό ιστό. Έτσι, ένα μέρος των μαθημάτων θα γίνεται στο κτίριο της Παπαζογλείου και ένα μέρος θα παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη.
«Είναι ζήτημα πολιτικής και του πανεπιστημίου η επαναφορά τουλάχιστον κάποιων δραστηριοτήτων στην πόλη των Ιωαννίνων. Πέραν του κτιρίου, στοχεύουμε σε μια παραδειγματική εξυγίανση του ιστορικού κέντρου και πιστεύουμε ότι η Αρχιτεκτονική θα λειτουργήσει ως καταλύτης προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για το κτίριο είναι μια καινούρια συνθήκη αυτή η χρήση, δημιουργεί προσδοκίες και αρκετά προβλήματα που θα τα αντιμετωπίσουμε. Πάντως, στοχεύουμε σε μια παραδειγματική αποκατάσταση και αυτό είναι και το μάθημά μας, το κτίριο και όλο το κομμάτι του αστικού ιστού. Η δουλειά μας είναι κυρίως η πόλη και είναι κάπως αμήχανο να είμαστε εκτός αυτής». «Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, αν και είμαστε όλοι αρκετά κουρασμένοι, αλλά ταυτόχρονα πολύ χαρούμενοι», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.
Για μια σπουδαία Σχολή, η οποία έχει τις προδιαγραφές που απαιτούνται, έκανε λόγο ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Γιώργος Σμύρης, επισημαίνοντας ότι το κτίριο της Παπαζόγλειου ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των στελεχών του τμήματος αλλά κυρίως των φοιτητών. «Η Αρχιτεκτονική έρχεται σε ένα ιστορικό κτίριο και αυτό σημαίνει ότι η φροντίδα της και η στοργή της θα είναι το ιστορικό κέντρο. Είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνουμε στο κέντρο της πόλης», ανέφερε ο κ. Σμύρης και πρόσθεσε ότι και η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Βέβαια, η Αρχιτεκτονική έχει και «επεκτατικές» βλέψεις, καθώς είναι ένα από τα τμήματα του πανεπιστημίου που δε διαθέτουν «αυτόνομους» χώρους. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικά, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της περιφέρειας να αγοράσει ένα διατηρητέο κτίριο στο ιστορικό κέντρο, στο Κριθαροπάζαρο, που γειτνιάζει από την πίσω πλευρά με την Αρχιτεκτονική. «Δεν ξέρω τις διαδικασίες αλλά χαίρομαι γι’ αυτό, γιατί θα μπορεί να πάρει μια “ανάσα” και ως κτίριο και ως χώρος ταυτόχρονα», σημείωσε.
Στο εσωτερικό του κτιρίου έχουν γίνει εκτεταμένες παρεμβάσεις, νέες εγκαταστάσεις και επισκευές, ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του τμήματος, μένουν να γίνουν πολλά ακόμη. Ωστόσο, υπάρχει η στήριξη και της περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Πολιτισμού και των υπηρεσιών του.
Παράλληλα, το τμήμα διαμορφώνει το πρόγραμμά του ώστε, τηρώντας και το υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της πανδημίας, να εξασφαλίζονται οι λιγότερες δυνατές μετακινήσεις των φοιτητών και ο συγχρωτισμός στην πανεπιστημιούπολη. Έτσι, από το σύνολο των πρωτοετών, μισοί θα κάνουν κάποιες ημέρες μάθημα στο κτίριο αυτό και οι υπόλοιποι στην πανεπιστημιούπολη.

Σχετικά άρθρα

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών – Μια κατάργηση πέραν κάθε λογικής

Μια περιήγηση σε 17 οθωμανικά ίχνη και μνημεία των Ιωαννίνων

Ιntegrated master θα χορηγεί το τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών