ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δε βλέπουν φως για το Ιωάννινα- Κακαβιά

Με σκεπτικισμό και πολλές αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα να δρομολογηθούν ουσιαστικές εξελίξεις ως προς τον οδικό άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, αντιμετωπίζουν η δημοτική αρχή και το σύνολο των παρατάξεων του δήμου την πρωτοβουλία της περιφέρειας Ηπείρου να αναλάβει την ωρίμανση και την κατασκευή του έργου.

Τη συζήτηση άνοιξε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να εκφράσει δημόσια, αν έχει, μια ξεκάθαρη άποψη για τις εξελίξεις γύρω από τον οδικό άξονα Ιωάννινα– Κακαβιά, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την ολοκλήρωσή του από την περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Μπέγκας τάχθηκε υπέρ των ανησυχιών που εκφράζει δημόσια τις τελευταίες ημέρες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, τονίζοντας ότι «το μέλλον δεν προοιωνίζεται καλό», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η πρωτοβουλία του περιφερειάρχη είναι προσωπική και δεν προκύπτει από τα όσα είχαν διαμειφθεί στη συνάντηση των τοπικών φορέων με τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή.
Ενστάσεις για την πρωτοβουλία του περιφερειάρχη διατύπωσε και η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023», αν και δεν έχει αντιληφθεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, αν έχει παραχωρηθεί το έργο και προς υλοποίηση ή μόνο για αναζήτηση των δυνατοτήτων άντλησης χρηματοδότησης. Εύχομαι να γίνει, αλλά βλέπω να παραπέμπεται στις καλένδες», κατέληξε.
Αποστάσεις κράτησε και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος χαρακτήρισε μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να μεταφέρει την ευθύνη του έργου στην περιφέρεια. «Ο κ. Καχριμάνης πήρε ένα μεγάλο ρίσκο. Αξίζει τον κόπο να κάτσουμε όλοι κάτω και να το δούμε. Χρειάζεται να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε κάποια στιγμή να πάρουν τέλος αποφάσεις που είναι σε βάρος της περιοχής», ανέφερε, ωστόσο, ο δήμαρχος, ο οποίος είπε πως θα γίνει μία ευρεία σύσκεψη τις επόμενες ημέρες.

Φυσικό αέριο

Πριν το θέμα του οδικού άξονα Ιωάννινα- Κακαβιά, συζήτηση έγινε και για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων να ενημερώνει για την πρωτοβουλία του να αποστείλει υπόμνημα σε όλους τους δήμους της Ηπείρου, φορείς και πανεπιστήμιο προκειμένου να συνυπογραφεί και να σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο.
Ο Μ. Ελισάφ υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη τροφοδοσίας της Ηπείρου με φυσικό αέριο και σημείωσε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση οι ανακοινώσεις που έγιναν από τη ΔΕΔΑ για την κατασκευή δικτύων ως το 2024, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε περισσότερο διεκδικητικοί, γιατί το έχουμε περισσότερο από άλλους ανάγκη». Ως προς την απένταξη του αγωγού Κομοτηνή- Θεσπρωτία έκανε την εκτίμηση πως ήταν «ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου».
Την αμφιβολία του για το αν η δημοτική αρχή παρακολουθεί υπεύθυνα και ενημερώνεται για τις εξελίξεις σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στα Γιάννενα, εξέφρασε ο Θ. Μπέγκας, καλώντας τη δημοτική αρχή να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν αποφασιστεί καιμε τους προβλεπόμενους εν δυνάμει πελάτες που εμφανίζονται από τους σχεδιασμούς των αρμόδιων φορέων του κράτους.
«Θεωρώ απαράδεκτο ότι θα απολαμβάνει η Ήπειρος τα οφέλη τόσο αργά. Η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας θα πρέπει να έχει προτεραιότητα για να εκκινήσει η οικονομία και η ανάπτυξή της», ανέφερε.
Την αντίθεσή της με τη συζήτηση σοβαρών θεμάτων τόσο επιπόλαια και τόσο επιφανειακά, εξέφρασε η Τ. Καλογιάννη, που χαρακτήρισε σωστή την προ ημερών τοποθέτηση του περιφερειάρχη, από τη στιγμή που οι εξελίξεις αυτές ήταν γνωστές εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ, από την άλλη, χαρακτήρισε λίγο πιο θερμή την αντίδραση των Μ. Ελισάφ και Θ. Μπέγκα.

Λιμναίο ταμείο και Π.Δ. Παμβώτιδας

Ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία που έλαβε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς, σε σχέση με την ίδρυση Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, σε συνέχεια των ενεργειών της δικής του δημοτικής αρχής, καλώντας τη σημερινή να πάρει τη σκυτάλη.
Αφορμής δοθείσης, ο κ. Μπέγκας έθεσε και το θέμα της θεσμοθέτησης του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας, καλώντας τη δημοτική αρχή να πάρει πρωτοβουλίες και να δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο για τη διεκδίκηση ακόμη και ευρωπαϊκών πόρων.
Το ΠΔ Λίμνης είναι ύψιστης σημασίας, απάντησε ο δήμαρχος, κάνοντας γνωστό ότι έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Τα κλειστά γυμναστήρια

Τέλος, ο κ. Μπέγκας ζήτησε να μάθει αν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του νέου κλειστού γυμναστηρίου που να αφορά τη «χώρα των μεταχειρισμένων και των β΄προτεραιοτήτων», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αναφερόμενος στην «ηττοπαθή» επιλογή διεκδίκησης ενός εκ των προκάτ γυμναστηρίων του Ελληνικού αντί κατασκευής του 2ου Κλειστού.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Βλάσης Παπαχρήστος. «Ας κάνει ότι θέλει η περιφέρεια. Ο δήμος τι θα κάνει; Δεν έχουμε ευθύνη για το Βοτανικό; Εμείς δε δώσαμε την έκταση; Έπρεπε να μιλήσουμε με τον Αυγενάκη χθες», ήταν μερικές χαρακτηριστικές αποστροφές της παρέμβασής του.
Απαντώντας, ο Μ. Ελισάφ σημείωσε ότι το 2ο Κλειστό Γυμναστήριο αποτελεί πάγιο αίτημα του δήμου, όμως μέχρι στιγμής ο υφυπουργός Αθλητισμού κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Σχετικά άρθρα

Η ΑΒΑΞ μειοδότησε για το Ιωάννινα – Κακαβιά

Ηπειρωτικός Αγών

Επαναπροκηρύσσεται το οδικό έργο «Ιωάννινα – Κακαβιά»

Ηπειρωτικός Αγών

Χόρτα, αδέσποτα και καθημερινότητα στη συνεδρίαση